e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Μητροπολίτης Κωνσταντίας: «Αν η ΟΥΝΕΣΚΟ είναι ανίκανη να προστατεύσει τον πολιτισμό τότε να δημιουργηθεί άλλος οργανισμός»


Τη νέα ντροπιαστική και βέβηλη απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή σε τζαμί, μετά την Αγία Σοφία και της ιστορικής Μονής της Χώρας, σχολίασε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος.

L’archimandrite Victor, s’est endormi dans le Seigneur à l’âge de 81 ans


 

L’archimandrite Victor, fondateur et premier higoumène du monastère de la Dormition de la Mère de Dieu (La Faurie), est décédé ce matin à 7h30 le jour de son anniversaire, après avoir souffert pendant 19 ans de la maladie de Parkinson. Les offices des funérailles présidés par le métropolite Emmanuel seront célébrés ce mercredi : la divine liturgie à 8h30 et l’office d’enterrement à partir de 11h00.

ΠτΔ: "Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί αποτελεί ακόμη μια πρόκληση της τουρκικής ηγεσίας"


H μετατρoπή και της Μονής της Χώρας σε τζαμί αποτελεί ακόμη μια πρόκληση της τουρκικής ηγεσίας, μετά την Αγία Σοφία, αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Kατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Μετά την Αγία Σοφία, η τουρκική ηγεσία προχωρά σε μία ακόμη πρόκληση, μετατρέποντας σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας, ενέργεια που προσβάλλει τον χαρακτήρα ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και πλήττει τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο», αναφέρει η κ. Σακελλαροπούλου με ανάρτησή της στο twitter.

Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΝΙΣΤΡΑ


Εις όλην την Χριστιανοσύνη
μία είναι μόνη Παναγία, αγνή:
Κόρη παιδίσκη, Αγία των Αγίων,
χωρίς Χριστόν παιδί στα χέρια
και τρεφομένη με αγγέλων άρτον.
Κι εσύ, ίσως μόνη συ, η Παναγία η Κουνίστρα,
η Κουνίστρα συ·
εφανερώθη στης Σκιάθου το νησί,
εις δένδρον πεύκου επάνω καθισμένη
κι εκινείτο από αιώραν τερπνήν,
όπως αι κορασίδες συνηθίζουν,
κι εμπρός της έκαιεν ακοίμητος κανδήλα.
Κι εφανερώθη, κι όλος ο λαός
μετά θυμιαμάτων και λαμπάδων
εν θεία λιτανεία την προέπεμψε,
κι εκτίσθη τότε ωραίος ναΐσκος λευκός
με μάρμαρα, κι εστολίσθη με πιατάκια,
ωραία ελληνικά πιατάκια, του έθνους του εκλεκτού
κι όλος ο ήλιος έλαμπε τον ναόν της
κι όλα τα αστέρια την εφεγγοβόλουν
και η σελήνη την έλαμπε γλυκά.

Δήλωση Αρχιεπισκόπου Αμερικής για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί [gr-en]


Μετά το τραγικό ιστορικό λάθος με την Αγία Σοφία, τώρα η Μονή της Χώρας, η «Χώρα του Αχωρήτου», μία λαμπρή προσφορά του Βυζαντινού πολιτισμού στην ανθρωπότητα, μετατρέπεται σε τζαμί.

ΥΠΠΟΑ για μετατροπή Μονής της Χώρας σε τζαμί: "Προσβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά"


«Η Μονή της Χώρας είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BEST TV και προσέθεσε: «Είναι ένα μοναστήρι στη Χώρα, που για τους βυζαντινούς, ήταν η εκτός των τειχών περιοχή, που η πρώτη του φάση χρονολογείται στον 6ο αιώνα. Στον 9ο αιώνα έχουμε μία δεύτερη φάση και τελικά, στον 11ο-12ο αιώνα μ.Χ. διαμορφώνεται όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας και ο τοιχογραφικός της διάκοσμος, οι αγιογραφίες της, είναι μοναδικής τέχνης. Η Παναγία βρίσκεται σε όλα τα εγχειρίδια της βυζαντινής Ιστορίας και της βυζαντινής αρχαιολογίας σε όλο τον κόσμο. Ο Χριστός, καθήμενος στον θρόνο, ο οποίος δέχεται την προσφορά που του κάνει ο Θεόδωρος Μετοχίτης, ο οποίος προσφέρει την ίδια την εκκλησία, επίσης, θεωρείται από τα μνημειακά κεφάλαια της βυζαντινής τέχνης και αγιογραφίας. Η Κάθοδος του Χριστού στον Άδη. Αναφέρω όλα αυτά, για να συνειδητοποιήσουμε ότι μιλάμε για ένα μνημείο, του οποίου η τέχνη και η αξία, θα τολμούσα να πω ότι είναι συγκρίσιμη με αυτή της Αγίας Σοφίας».

Η Κομισιόν καταδικάζει την Τουρκία για το θέμα της Μονής της Χώρας


Tην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη στηλίτευσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για εξωτερικές υποθέσεις ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα. Εικότερα, η Ναμπίλα Μασράλι ανέφερε: 

Ο φόβος


- Γέροντα, τι είναι ο φόβος;

Ο φόβος είναι μια κατάσταση στην ζωή του ανθρώπου, που προκαλείται από την απουσία του Χριστού από την ζωή του.

ΥΠΕΞ: Απολύτως καταδικαστέα η απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος


«Μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τη σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ. Στίχοι με αφορμή τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί


Ποίηση π. Παναγιώτη Καποδίστρια 

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων στα Στροφάδια


Το ιστορικό μοναστήρι των Στροφάδων επισκέφθηκε στις 18 Αυγούστου 2020 ο κ. Θεμιστοκλής Βλαχούλης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Διονύσιο Ακτύπη και την κ. Κατερίνα Μοθωναίου, Θεματική Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Πολιτισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σε τζαμί μετατρέπεται και η Μονή της Χώρας


Όπως μεταδίδεται από τα παγκόσμια ΜΜΕ, ο Ερντογάν, μετά την Αγία Σοφία, με απόφασή του, δημοσιευθείσα στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετατρέπει σε τζαμί και την Μονή της Χώρας, περιώνυμη για τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά της από την εποχή των Κομνηνών. Κατά τις σκέψεις του Ερντογάν, τα ιερά πρόσωπα της Μονής θα καλυφθούν, όπως συνέβη και στην Αγιά-Σοφιά... Ήδη από πλευράς των πολιτικών της Ελλάδος, χαρακτηρίζεται ως "κίνηση πολιτιστικής βαρβαρότητας".