e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Ο κορωνοϊός και η θρησκεία


ΑΘΗΝΑ ΛΙΝΟΥ
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 09.10.2020 • 20:34 

Ο καθηγητής Francis Collins είναι ο μακροβιότερος διευθυντής του NIH (National Institutes of Health). Είναι επικεφαλής σε πάνω από 20.000 εργαζομένους και ερευνητές στα 27 ινστιτούτα του οργανισμού. Είναι το «αφεντικό» του Dr Fauci που είναι διευθυντής ενός από αυτά τα ινστιτούτα και επικεφαλής της προσπάθειας αντιμετώπισης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ.

Η Μητέρα Εκκλησία προσφέρει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ένα νέο όραμα


Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2020, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος τους Οικουμενικού Πατριαρχείου θέλοντας να ενισχύσει το ρόλο της μεγαλύτερης επαρχίας της Μητρός Εκκλησίας με νέο όραμα και νέο σύνταγμα κατάλληλο για τις εξελισσόμενες και μεταβαλλόμενες σύγχρονες ποιμαντικές ανάγκες της αμερικανικής κοινωνίας, αποφάσισε να αναστείλει την ισχύ του παρόντος συντάγματος του 2003 της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Προσωρινά, μέχρι τη έκδοση του νέου Συντάγματος, οι διοικητικές δομές της Αρχιεπισκοπής, δηλ. η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος, η Εκτελεστική Επιτροπή, το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, η Κληρικολαϊκή Συνέλευση, όπως και οι αντίστοιχες δομές των Ι. Μητροπόλεων θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν ως έχουν.

 

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δήλωσε σχετικά:

The Mother Church Offers a New Vision to the Archdiocese of America


New York, NY – The Holy Synod of the Ecumenical Patriarchate, wanting to strengthen the role of the largest Eparchy of the Mother Church with a new vision and a new Charter suitable for the evolving and changing modern pastoral needs of American society, decided to place the current Charter (2003) of the Holy Archdiocese of America into abeyance. Temporarily, until the issuance of the new Charter, the administrative structures of the Archdiocese, i.e., the Holy Eparchial Synod, the Executive Committee, the Archdiocesan Council, the Clergy-Laity Assembly, as well as the respective structures of the Metropolises will continue to function as they are.

 

Archbishop Elpidophoros commented on the decision of the Holy and Sacred Synod.


Τιμώντας τη Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστή στο Κίεβο [photos]


Στις 9 Οκτωβρίου 2020, την ημέρα της εορτής τη Μεταστάσεως του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου, του Μακ. Μητροπολίτου Κίεβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε στον Ναό της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου, η οποία γιορτάζει σήμερα, με το ιουλιανό ημερολόγιο. Ο Ναός αυτός κείται παραπλεύρως του χρυσότρουλου Ναού του Αγίου Μιχαήλ.

Ο επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας επικουρήθηκε από τον Μητροπολίτη Βίνιτσα και Μπαρ κ. Συμεών, τον Αρχιεπίσκοπο Βισχορόντ κ. Αγάπιο, τον πρύτανη της θεολογικής Σχολής και πολλούς κληρικούς.

Κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας απένειμε το οφίκιο του Αρχιδιακόνου, αλλά και σε δύο κληρικούς έδωσε το δικαίωμα μα φορούν ελληνικά καλυμαύχια. Επίσης χειροτόνησε Διάκονο τον Γιούρι Balytsky.

Δ. Θ. Φραγκόπουλος: Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ (ποίημα)


Ἀπὸ: Σπύρου Κοκκίνη 6η ἔκδ, «Ἀνθολογία Νεοελληνικῆς Ποίησης» Ἔκδ. Ι.Δ. ΚΟΛΛΑΡΟΥ & ΣΙΑΣ Α.Ε., Ἀθῆναι 2000.

π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ: Ο ΔΙΑΚΟΝΟΣ ΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΦΚΣΥ, Ὁ διάκονος ὡς πρόβλημα στὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία [περιοδικό ΘΕΟΛΟΓΙΑ, ΠΑ΄ (2010) 159-186]