e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Το λογότυπο και οι πρώτες δράσεις της Μητροπόλεως Ζακύνθου για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης


H Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου, συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τη Διακοσιετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσιάζει το λογότυπο των δράσεών της, μαζί με τις πρώτες εκδηλώσεις. 

Το επετειακό σήμα αποτελεί την ταυτότητα της Μητροπόλεως Ζακύνθου στους εορτασμούς, οι οποίοι ήδη έχουν ανακοινωθεί από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας 1821-2021 της  Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.  

Όπως εξηγεί ο δημιουργός του λογότυπου, Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας, βασίζεται οπτικά στην φόρμα της φλόγας. Σαν την φλόγα ενός κεριού ή ενός καντηλιού που μπορεί να πάρει πολλές μορφές, έτσι και το συγκεκριμένο λογότυπο νοερά παραπέμπει στο πεζό γράμμα "ζ" (όπως "Ζάκυνθος"). Η διακριτική γραμμή που διαπερνά το βασικό σχήμα, δίνει την οπτική εντύπωση στον δέκτη ότι πρόκειται για φύλλο ελιάς, ενώ ο διακριτικός σταυρός στην κορυφή της γραμμής παραπέμπει στην ελληνική σημαία που κυματίζει. Όλη η σύνθεση της γραμμής φέρνει στον νου και τα όπλα της εποχής της Επανάστασης (σπαθιά, γιαταγάνια). Τα χρώματα, που συνοδεύουν το σήμα, προέρχονται από την ιστορική τετράμορφη Εικόνα, επί της οποίας ορκίζονταν οι Φιλικοί (και ο Θ. Κολοκοτρώνης) στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου του Λατίνου εν Ζακύνθω. 

Το εορταστικό αυτό logo θα συνοδεύει όλες τις δράσεις της Μητροπόλεως που αφορούν στις σπουδαίες προσωπικότητες που έθρεψε το νησί της Ζακύνθου και πρωταγωνίστησαν στους αγώνες για την Εθνική Παλιγγενεσία.
Δύο προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, μες από το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς", αφιερωματικές στον μαρτυρικό Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄, ενταγμένες στο επίσημο Πρόγραμμα της Εκκλησίας της Ελλάδος:
     α) Το Σάββατο, 10 Απριλίου 2021, ημέρα μαρτυρίου του Τιμωμένου, θα παρουσιάσει πανηγυρική ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, με τίτλο: "Ο μοναστής των Στροφάδων Νήσων άγιος Γρηγόριος Ε΄. Από τη Δημητσάνα και τη Μονή Στροφάδων στα νερά του Βοσπόρου"
     Εάν το πρόβλημα της Πανδημίας επιτρέψει, η ομιλία θα συνδυασθεί με μουσική εκδήλωση.
     β) Την επομένη, ημέρα Κυριακή Δ΄ Νηστειών, 11 Απριλίου 2021, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν τη πόλει της Ζακύνθου, θα γίνει Αρχιερατική Λειτουργία προς τιμήν και μνήμην του Αγίου Πατριάρχου. 


Εν τω μεταξύ, κυκλοφορήθηκε σε 8.500 αντίτυπα το εγκόλπιο ημερολόγιο της Μητροπόλεως, με τίτλο "Εορτολόγιον 2021", καλαίσθητο αφιέρωμα στον Γρηγόριο Ε΄ στο πλαίσιο της 200ετηρίδας (1821-2021), όπου περιλαμβάνεται σχετικό κείμενο του π. Παναγιώτη Καποδίστρια, το δε εξώφυλλο κοσμεί έργο του αγιογράφου και ζωγράφου Ιωάννου Τσολάκου, από τοιχογραφία της Μονής Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου.


Επικείμενες εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως για την 200ετηρίδα, είτε εκ του φυσικού (εάν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέπουν), είτε διαδικτυακές, θα ανακοινώνονται συν τω χρόνω.


Δεν υπάρχουν σχόλια: