e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης τιμά τον τελευταίο Σχολάρχη της

Με αφορμή την σημερινή συμπλήρωση τριάντα ετών από την εις Κύριον εκδημία του Μητροπολίτου Σταυρουπόλεως κυρού Μαξίμου (4-1-1991), τελευταίου Σχολάρχου της Ιεράς Θεολογικής της Χάλκης, εψάλη, μετά το πέρας της επί τούτω τελεσθείσης Θείας Λειτουργίας, νεκρώσιμο τρισάγιο προς τιμήν του, υπό του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, του και διαδόχου του στη διακονία σε αυτό το ιερό σκήνωμα της Πίστεως και του Γένους ημών.

Ο μακαριστός Σχολάρχης, Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως κυρός Μάξιμος, αποφοίτησε αριστούχος από τη Σχολή το 1944. Το 1951, μετά την πραγματοποίηση ανωτέρων σπουδών στο Πανεπιστήμιο Λουβαίν του Βελγίου, διορίστηκε Καθηγητής Φιλοσοφίας της Σχολής και το 1955 Σχολάρχης. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του, το 1991. Κατά τη διάρκεια της μακράς Σχολαρχίας του εβίωσε την οδυνηρή και παντελώς άδικη και ακατανόητη απόφαση της αναστολής της λειτουργίας του ακαδημαϊκού τμήματος της Σχολής, το 1971. Παρέμεινε όμως στη Σχολή ως άγρυπνος φρουρός και φύλακάς της, με πλήρη αυτοθυσία και αυταπάρνηση, περιμένοντας την επαναλειτουργία της. Μέχρι τέλους δεν έπαυσε να εργάζεται αδιαλείπτως ώστε να διατηρεί την Σχολή πάντοτε σε άριστη κατάσταση, έτοιμη να υποδεχθεί και πάλι νέους φοιτητές.

Η Θεολογική Σχολή, τιμώντας την επέτειο της συμπλήρωσης τριάντα ετών από την εκδημία του μεγάλου αυτού εκκλησιαστικού ανδρός, ο οποίος επί τέσσερεις δεκαετίες διηκόνησε την Σχολή, αφιέρωσε το φετινό εγκόλπιο ημερολόγιο αυτής στην ιερά μνήμη του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος φοίτησε στη Σχολή κατά τα έτη της Σχολαρχίας του και αργότερα χρημάτισε βοηθός του, σημείωσε στο Πατριαρχικό Γράμμα του Ημερολογίου ότι ο μακαριστός Σχολάρχης "κατέστη διά του παραδείγματός του σύμβολον ολικής αφιερώσεως εις την Σχολήν και βεβαίας ελπίδος για επαναλειτουργία της", για την οποία εργάζεται και προσεύχεται μέχρι σήμερα ο Πατριάρχης μας.

Ο Καθηγούμενος, μετά την ανάγνωση του τρισαγίου, επικαλέστηκε την ευχή του μακαριστού Σχολάρχου, η οποία ενισχύει και εμπνέει την ταπεινή διακονία μας στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τόνισε ότι ο Σχολάρχης έγινε ο ίδιος μία ολοκληρωτική θυσία για τη Σχολή μας.
Αιωνία η μνήμη του μακαριστού Σχολάρχου, Μητροπολίτου Σταυρουπόλεως κυρού Μαξίμου!
Φωτογραφίες τρισαγίου: Κώστας Τζιβανίδης







Δεν υπάρχουν σχόλια: