e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Ανοχή: Συνεργασία - Συνοδικότητα


Οι άνθρωποι είμαστε από την φύση μας κοινωνικά όντα. Η συμβίωση με τους άλλους ανθρώπους δημιουργεί δυσκολίες τις οποίες καλούμαστε να ξεπερνούμε.

Παρατηρούμε όμως στην εποχή μας μια δυσκολία στην συμβίωση και την συνύπαρξη με άλλους ανθρώπους. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ανοχής.

Δεν ανεχόμαστε εύκολα τον άλλον. Βρισκόμαστε σε μια συνεχή ένταση. Νιώθουμε απομονωμένοι. Είμαστε σαν ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, με το παραμικρό και το πιο ασήμαντο γεγονός. Ξεχύνεται από μέσα μας η λάβα κατακαίγοντας ό,τι υπάρχει γύρω μας.

Δεν μπορούμε όμως να ζήσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι στην φύση μας, δεν είμαστε πλασμένοι να ζούμε σε συνεχή ένταση.

Την απάντηση σε όλη αυτήν την κατάσταση μας την δίνει ο Χριστός με την εντολή της αγάπης.

Για να ανεχθούμε τον πλησίον μας πρέπει να τον αγαπήσουμε. Για να τον αγαπήσουμε πρέπει να έχουμε προσηλωμένο το βλέμμα μας στον Χριστό, ακούγοντάς Τον να μας καλεί συνεχώς και να μας προτρέπει «αγαπάτε αλλήλους».

Η πίστη και η εμπιστοσύνη στον Χριστό καλλιεργεί τον χαρακτήρα μας, βρίσκοντας μέσα στην καρδιά μας γόνιμο έδαφος η αγάπη να φυτρώσει και να αγκαλιάσει.

Η εντολή της αγάπης βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην σχέση μας με τον πλησίον. Αυτή η σχέση διώχνει την απομόνωση που προκαλεί ο εγωισμός μας, κάνοντας την συνεργασία ανάγκη, την ομαδικότητα επιτυχία.

Στον χώρο της Εκκλησίας μας, αυτή η σχέση εκφράζεται με τον κοινό εκκλησιασμό των πιστών και στα ανώτερα επίπεδα, με την συνοδικότητα, δηλαδή την από κοινού έκφραση της αλήθειας του Ευαγγελίου των μελών της Συνόδου προς τους πιστούς, χωρίς ατομισμούς και διαφορετικές απόψεις, οι οποίες μπερδεύουν και διχάζουν.

Η συνοδικότητα στον χώρο της εκκλησίας καλλιεργεί το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας στους πιστούς, τους οπλίζει με υπομονή και θάρρος να αντέξουν τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους, δίνοντας ταυτόχρονα και το παράδειγμα της συνεργασίας.

Ας κρατήσουμε το βλέμμα στραμμένο προς τον Χριστό. Αυτός είναι η Αλήθεια, η Οδός και η Ζωή. Αν πραγματικά θέλουμε να πορευθούμε σ' αυτήν την ζωή αναζητώντας την αλήθεια, τότε στο πρόσωπο του πλησίον θα έχουμε  συνοδοιπόρο τον Χριστό. Η κοινή πορεία με τον αδελφό μας είναι η σίγουρη οδός που οδηγεί στην αλήθεια. 

+ αρχ. Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ι. Μ. του Εσφιγμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: