e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Συνάντηση του Κιέβου Επιφανίου με τον Jim Slattery, επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Μελών Αμερικανικού Κογκρέσου

Στις 26 Μαΐου 2021, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος συναντήθηκε στην κατοικία του με τον Jim Slattery, Αμερικανό πολιτικό και επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο ουκρανός πολιτικός Pavlo Unguryan.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αναγέρθηκα στον σχηματισμό της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και τις διαθρησκευτικές σχέσεις στη χώρα.

"Το ρωσικό κράτος και η [ρωσική] Εκκλησία από κοινού προσπαθούν να μας αντιταχθούν με κάθε δυνατό τρόπο, [...], επειδή κατανοούν τη σημασία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας και προσπαθούν να εμποδίσουν την πρόοδό της με οποιονδήποτε τρόπο. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι οι προσπάθειές τους είναι μάταιες, γιατί η αλήθεια του Θεού δεν μπορεί να νικηθεί", είπε ο Κιέβου Επιφάνιος.

Επιπλέον, ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ήταν από καιρό ανοιχτή σε εποικοδομητικό διάλογο, αλλά εκπρόσωποι του Πατριαρχείου της Μόσχας στην Ουκρανία δεν είναι έτοιμοι γι' αυτόν, καθώς δεν μπορούν να αντιταχθούν στη θέληση της Μόσχας. Αντ'  αυτού, επέλεξαν τρόπους για να προκαλέσουν τεχνητές συγκρούσεις, προκειμένου να αποτρέψουν τις κοινότητες να επιλέξουν ελεύθερα τη δικαιοδοσία τους και να παρουσιαστούν ως θύματα "δίωξης" και "κατάσχεσης" ναών.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η επιλογή κάθε κοινότητας πρέπει να γίνει ειρηνικά, εθελοντικά και στο νομικό πεδίο, και ότι μια τέτοια επιλογή πρέπει να γίνει σεβαστή.

Τα δύο μέρη συζήτησαν επίσης την κατάσταση στα προσωρινώς κατεχόμενα εδάφη - στην Κριμαία και τον Ντονμπάς, στο πλαίσιο των προσπαθειών των κατοχικών αρχών να εκδιώξουν εκπροσώπους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, τις δραστηριότητες του Πανουκρανικού Συμβουλίου Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων.

[Κείμενο: π. Παν. Καποδίστριας, με στοιχεία από την Υπηρεσία Τύπου της Μητρόπολης του Κιέβου | Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (PCU)]










Δεν υπάρχουν σχόλια: