e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Διάσημος ιερομόναχος από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου εντάχθηκε στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας

 

Ο πρώτος Ιερομόναχος της περίφημης Πετσέρσκαγια Λαύρας του Κιέβου που εγκαταλείπει τη Ρωσική Εκκλησία και εντάσσεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

Ο Ιερομόναχος Ιννοκέντιος Πιντοπτάνι, πρώην Βοηθός του Προϊσταμένου του Τμήματος Πληροφόρησης και Δημοσίων Σχέσεων της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, Εκκλησιαστικός Συγγραφέας και Θεολόγος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, έγινε δεκτός στον κλήρο της Μητροπόλεως Περεγιάσλαβ-Βίσνεβ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, στις 13 Μαρτίου 2021.

Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στη Λουσάκα για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

Με λιτό και σεμνό τρόπο, λόγω της πανδημίας και τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων, έγινε Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στη Λουσάκα για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου, την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, στον ιερό ναό Αγίου Αλέξανδρου στην ελληνική κοινότητα.

Πρώτες συναντήσεις Μητροπολίτου Κρήνης Κυρίλλου, Πατριαρχικού Εξάρχου Μελίτης, στην Μάλτα

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος, Πατριαρχικός Έξαρχος Μελίτης, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στη Μάλτα κατά το χρονικό διάστημα 25-29 Μαρτίου 2021. Τις ημέρες αυτές του δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσει τον Σεβ. Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Μάλτας κ. Charles Jude Scicluna, τον Εξοχ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μάλτας κ. George William Vella, τον Εξοχ. Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας κ. Evarist Bartolo, τον Εξοχ. Πρέσβη της Ελλάδος στη Μάλτα κ. Δημήτριο Τσούγκα, καθώς και μέλη της Αδελφότητος Αγίου Γεωργίου Μάλτας και της Ελληνικής Κοινότητος Μάλτας. Στις συναντήσεις αυτές τον συνόδευε ο Πανοσ. Αρχιμ. κ. Ναθαναήλ Φελεσάκης, προϊστάμενος της Ελληνορθόδοξης Ενορίας Αγίου Νικολάου Μάλτας. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, η αναγνώριση της Πατριαρχικής Εξαρχίας Μελίτης από το Μαλτέζικο Κράτος.

Γεώργιος Γαρζώνης, "Τοποτηρητής" Ζακύνθου το 1821, μετέπειτα Μητροπολίτης Ζακύνθου Γαβριήλ

  [Το κείμενο αυτό προέρχεται από το βιβλίο του π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, Ζάκυνθος 2004, σ. 19-24. 

Αναδημοσιεύεται εδώ ως συμβολή στις δράσεις Ι.Μ.Ζ. για την 200ετηρίδα από την Εθνεγερσία του 1821]

Ὁ Γαβριήλ (κατά κόσμον Γεώργιος) Γαρζώνης γεφυρώνει δύο πολύ ἐνδιαφέρουσες καί καθοριστικές ἐποχές τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἱστορίας τῆς Ζακύνθου: Τόν καιρό τῶν Πρωτοπαπάδων καί τόν καιρό τῶν Μητροπολιτῶν. Ὑπῆρξε ὁ τελευταῖος Πρωτοπαπᾶς καί ὁ πρῶτος Μητροπολίτης τοῦ νησιοῦ, μετά τήν ἐπανίδρυση τῆς Μητροπόλεως Ζακύνθου καί τή χειραφέτησή της ἀπό τήν Κεφαλληνία.

Γεννήθηκε στή Ζάκυνθο στίς 14 Νοεμβρίου 1764, γόνος τῆς ἀρχοντικῆς φλωρεντιανῆς οἰκογένειας Garzoni. Ὑπῆρξε μαθητής τοῦ Ἀναγνώστη καί Φιλικοῦ Ἀντωνίου Μαρτελάου, ἀλλά καί διαφόρων ἄλλων διαπρεπῶν δασκάλων τῆς ἐποχῆς του. Μνημονεύεται ὡς πρόσωπο πανέξυπνο καί χαρισματοῦχο, μά σύν τῷ χρόνῳ ἀναδείχτηκε ὑπερφίαλος καί διπλωμάτης.

Άρτια η διάλεξη περί Θεοφίλου του Ζακυνθίου και της συμβολής των Νεομαρτύρων στην Εθνεγερσία του 1821 [video]

Στο πλαίσιο των ανά την Ελλάδα και την Ομογένεια ανά τον κόσμο επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση δύο πλήρων αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021) και, συνεχίζοντας τις εξαγγελθείσες διαδικτυακές διαλέξεις της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου μέσω του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", τo βράδυ της Δευτέρας, 29ης Μαρτίου 2021, ο κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ, Θεολόγος και μάχιμος Εκπαιδευτικός, παρουσίασε ομιλία με θέμα: “Ο 18ΧΡΟΝΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ, ΣΠΟΡΟΣ ΕΚ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΣ”.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος, στο πρώτο μισό της πολύ ενδιαφέρουσας ομιλίας του, παρουσίασε το εύρος και το βάθος του όντως θαυμαστού φαινομένου των Νεομαρτύρων. Τόνισε συγκεκριμένα: