e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Κυριακή Σαμαρείτιδος 2021 στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής της Σαμαρείτιδος, 30ής Μαίου 2021, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω της Ζακύνθου, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου π. Παναγιώτου Καποδίστρια και ψαλλόντων των κ.κ. Σταματίου Ζούλα και Σπυρίδωνος Σαρατσένου. Ο κ. Ζούλας μάλιστα ομίλησε απ' άμβωνος για τη σωτήρια συνάντηση του Κυρίου Ιησού με την Σαμαρείτιδα Γυναίκα, μετέπειτα Αγία Φωτεινή.

"Παναγία τῆς Λίμνου, τοῦ Κερίου θησαύρισμα"

[Το Απολυτίκιον και το Μεγαλυνάριον για την Παναγία της Λίμνου ή της Λιμνιωτίσσης Κερίου Ζακύνθου, εποιήθησαν υπό του π. Παναγιώτου Καποδίστρια ως προσευχητική αναφορά προς την Θεομήτορα και εψάλησαν το πρώτον κατά τα Εγκαίνια του ιερού Ναού Της, εν τω χωρίω Κερίω Ζακύνθου, την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 30ήν Μαίου 2021. Σχετικό φωτορεπορτάζ δείτε ΕΔΩ.]

Λαμπρά Εγκαίνια του Ναού Παναγίας της Λιμνιώτισσας στο γραφικό Κερί της Ζακύνθου [83 photos]

Ρεπορτάζ – φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας

Σήμερα, Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 30 Μαΐου 2021, στο γραφικό χωριό Κερί της Ζακύνθου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ τέλεσε τα Εγκαίνια του Ναού της Παναγίας της Λίμνου (ή Λιμνιώτισσας), ο οποίος αποκαταστάθηκε εκ βάθρων πρόσφατα μετά από μια μακρότατη περίοδο φθοράς από τον πανδαμάτορα χρόνο.

Ο Ναός, τιμώμενος στην εορτή του Γενεθλίου της Παναγίας, αποτελεί κόσμημα για την περιοχή αυτή της Ζακύνθου και καλωσορίζει τον επισκέπτη ή προσκυνητή, είτε πορεύεται προς το χωριό Κερί με το απαράμιλλο ηλιοβασίλεμα, είτε προς την Λίμνη – κοσμαγάπητη παραλία του Κεριού, όπου ο Ηρόδοτος περιγράφει -από την αρχαία κιόλας εποχή- την εκροή πετρελαίου.

21η επέτειος αναβίωσης του χρυσότρουλου Ναού Αγ. Μιχαήλ Κιέβου. Αρχιερατικό Συλλείτουργο υπό τον Κιέβου Επιφάνιο [video-photos]

Πρωί Κυριακής της Σαμαρείτιδος, 5ης Κυριακής από το Πάσχα 2021, στον χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου - καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, έγινε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεστώτος του οικείου Προκαθημένου, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου. 

Μεταξύ των συλλειτουργών Αρχιερέων ήταν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου εν Κιέβω, Θεοφ. Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ (Ανισένκο). 

Κατ' αυτή την ημέρα εξαιρέτως τιμήθηκε η 21η επέτειος ανασύστασης του εν λόγω Καθεδρικού Ναού. Ο Μακ. κ. Επιφάνιος, στην ομιλία του, επεσήμανε: "... Ευχαριστούμε τον Θεό για την 21η επέτειο της αναβίωσης αυτού του χρυσότρουλου καθεδρικού ναού του Αγίου Μιχαήλ, ο οποίος έχει γίνει ορατό σύμβολο της αναβίωσης της Εκκλησίας και της Ουκρανίας μετά από δεκαετίες καταστροφής του αθεϊσμού και του μπολσεβικισμού".

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Κυριακή Σαμαρείτιδος 2021 στο Olten της Ελβετίας

Με την δέουσα τάξη και ιεροπρέπεια και συνεχίζοντας την πασχαλινή ποιμαντική περιοδεία του στον γερμανόφωνο βορρά της Ελβετίας, τηρώντας και ακολουθώντας τα μέτρα τα οποία επιβάλλει κατά της πανδημίας του κορονοϊού η Ελβετική Συνομοσπονδία ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Μάξιμος την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 30ή Μαΐου 2021, ιερούργησε στην πόλη του Olten, όπου και απήυθυνε τις θερμές πασχαλινές ευχές του στους πιστούς της περιοχής.

Κυριακή Σαμαρείτιδος 2021 στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης, με μνήμη Αλώσεως της ΚΠόλεως

Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 30.5.2021 στον Καθεδρικό Ναό των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ του Μαπούτο. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας και τοποτηρητης της Ιεράς Επισκοπης Μοζαμβίκης ιερούργησε κήρυξε τον θείο λόγο και, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τον τελευταίο βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως και των συν αυτώ συναγωνιστών, των θυσιασθέντων για την υπεράσπιση της Κωνσταντίνου Πόλεως, κατά τα γεγονότα της αλώσεως αυτής, γενομένης υπό των Τούρκων, κατά την 29η μηνός Μαΐου, του έτους 1453.
Ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης, μετά το μνημόσυνο, αναφέρθηκε στη θλιβερή, όπως την χαρακτήρισε, επέτειο και προέτρεψε το εκκλησίασμα να διατηρεί άσβεστη τη μνήμη όσων προασπίστηκαν την πίστη και την πατρίδα, τονίζοντας ότι είναι ημέρα τιμής και μνήμης.

Κυριακή Σαμαρείτιδος 2021 στο προσκύνημα του Φρέατος του Ιακώβ [photos]

Τήν Κυριακήν, 17ην / 30ήν Μαΐου 2021, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Παριαρχείου ἡ ἑορτή τῆς Κυριακῆς τῆς Σαμαρείτιδος εἰς τό ἐν Νεαπόλει τῆς Σαμαρείας προσκύνημα τοῦ Φρέατος τοῦ Ἰακώβ.

Κατά τήν ἑορτήν αὐτήν ἡ Ἐκκλησία ὅλη, ἰδίᾳ ἡ τῶν Ἱεροσολύμων, ποιεῖται μνήμην τοῦ γεγονότος τῆς συναντήσεως καί συνομιλίας τῆς Σαμαρείτιδος γυναικός ἐκ τῆς κώμης Συχάρ μετά τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ εἰς τό Φρέαρ τοῦ Ἰακώβ, ὅτε ὁ Κύριος καί ἀπεκάλυψεν αὐτῇ τά τοῦ βίου αὐτῆς καί ὅτι Οὗτος εἶναι ὁ Μεσσίας ὁ Χριστός, ὁ ὁμιλῶν μετ’ αὐτῆς καί ὅτι Πνεῦμα ὁ Θεός καί τούς προσκυνοῦντας Αὐτόν ἐν Πνεύματι καί ἀληθείᾳ δεῖ προσκυνεῖν οὔτε ἐν Γαριζίν οὔτε ἐν Ἱεροσολύμοις,  (Ἰω. δ΄, 5-42).

Εἰς ἀνάμνησιν τοῦ Εὐαγγελικοῦ σωτηρίου γεγονότος τούτου ἐτελέσθη θεία Λειτουργία εἰς τόν ὕπερθεν τοῦ Φρέατος ἀνεγερθέντα ὑπό τοῦ ἡγουμένου Ἀρχιμανδρίτου π. Ἰουστίνου μεγαλοπρεπῆ καί περικαλλῆ Ναόν τῆς πιστευσάσης εἰς τόν Κύριον καί μαρτυρησάσης αὐτῆς καί τῆς πολυμελοῦς οἰκογενείας αὐτῆς, τῶν ἀδελφῶν αὐτῆς  Ἁγίας Ἀνατολῆς, Ἁγίας Φωτῶς, Ἁγίας Φωτίδος, Ἁγίας Παρασκευῆς, Ἁγίας Κυριακῆς καί τῶν δύο υἱῶν αὐτῆς Ἁγίου Φωτεινοῦ καί Ἁγίου Ἰωσῆ.

Η Κυριακή της Σαμαρείτιδος 2021 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο [40 photos]


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Σε λαμπρή ατμόσφαιρα τιμήθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Κυριακή της Σαμαρείτιδος, ημέρα κατά την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο εορτάζει τη Σύναξη πάντων των Αγίων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, Πότι και Χόμπι κ. Γρηγόριο, από την Εκκλησία της Γεωργίας, Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα και Προύσης κ. Ιωακείμ.

Τον πανηγυρικό λόγο της εορτής εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος.

Κυριακή Σαμαρείτιδος 2021, με Αρχιερατική Λειτουργία, στην Beit Jala της Παλαιστίνης [video-photos]


Κυριακή της Σαμαρείτιδος 2021 και ημέρα μνήμης των Αγίων Ανδρονίκου και Ιουνίας (17 Μαΐου, με το ιουλιανό ημερολόγιο) στον Ναό της Παναγίας της μικρής πόλης Μπετζάλλα της Παλαιστίνης. Στην αραβόφωνη αυτή Ενορία προέστη ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας κ. Θεοδόσιος, παρόντος στη Θεία Λειτουργία του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Αρχιμανδρίτου Ιγνατίου Καζάκου. Πλήθος αραβόφωνων εκκλησιάστηκαν και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου ο π. Νικόλαος Μποζίκης

Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Οι ομογενείς του Marrickville, του "ελληνοκρατούμενου" προαστίου που βρίσκεται στην καρδιά του Σύδνεϋ, της "Μικρής Ελλάδας", ονομασία που αποδόθηκε επίσημα στην περιοχή τους πριν από λίγους μήνες, με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, σήμερα Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 30 Μαΐου 2021, δέχτηκαν τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, για να συνεορτάσουν την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Τα σχετικά δημοσιεύσαμε ήδη ΕΔΩ!

Κυριακή Σαμαρείτιδος 2021 με εορτή του Ναού της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη

Ἐτιμήθη ἐν Σμύρνῃ ἡ Ἁγία Φωτεινὴ τὴν πέμπτην ἀπὸ τοῦ Ἁγίου Πάσχα Κυριακήν, κατὰ τὴν ὁποίαν ἀναγιγνώσκεται ἡ περικοπὴ ἐκ τοῦ κατὰ Ἰωάννην Εὐαγγελίου, ὅπου περιγράφεται ὁ διάλογος τοῦ Κυρίου μετὰ Σαμαρείτιδος γυναικός, τῆς μετ’ αὐτὸν τὸν διάλογον μετανοησάσης καὶ ἀναδειχθείσης εἰς Ἁγίαν καὶ Ἰσαπόστολον.

Παράδοσις παλαιὰ τῆς Σμύρνης προβλέπει ἡ Ἁγία Φωτεινὴ νὰ ἑορτάζεται ἐπισήμως τὴν ἡμέραν αὐτήν, ἡ ὁποία, παράδοσις, μετεφέρθη ἀπὸ τοὺς Σμυρναίους καὶ εἰς τοὺς νέους τόπους τῆς ἐγκαταστάσεώς των, εἰς Νέαν Σμύρνην Ἀττικῆς καὶ ἀλλοῦ.

Εἰς τὴν Σμύρνην ἐτιμήθη τὴν Κυριακὴν 30ὴν Μαΐου ἐ.ἔ. ἡ Ἁγία, ὑπὸ περιοριστικὰ μέτρα καθολικῆς ἀπαγορεύσεως κυκλοφορίας λόγῳ πανδημίας καὶ μὲ τὴν συμμετοχήν, ὡς ἐκ τούτου, ἐλαχίστων πιστῶν.

Η "Μικρή Ελλάδα" του Σϋδνεϋ γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του '21

Οι ομογενείς του Marrickville, του "ελληνοκρατούμενου" προαστίου που βρίσκεται στην "καρδιά" του Σύδνεϋ, δικαίωσαν και με το παραπάνω τους εμπνευστές της ονομασίας "Μικρή Ελλάδα", η οποία αποδόθηκε επίσημα στην περιοχή τους πριν από λίγους μήνες, με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου.

Κυριακή Σαμαρείτιδος 2021 με Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία στο Φανάρι [video]

Σήμερον, Κυριακήν της Σαμαρείτιδος, 30ήν μηνός Μαΐου 2021, μνήμη των Αγίων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών ΚΠόλεως, εν τω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ του Αγ. Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, προεξάρχει της καθιερωμένης Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας. 
Τον Θείον Λόγον θα κηρύξη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Ειρηναίος. 
Κατ’ αυτήν εκκλησιάζονται μέλη της Αδελφότητος Οφφικιαλίων του Οκουμενικού Πατριαρχείου «Παναγία Παμμακάριστος», με επί κεφαλής τόν Πρόεδρον αυτής Εντιμολ. Άρχοντα Έξαρχον κ. Αθανάσιον Μαρτίνον, Πολιτικόν Διοικητήν του Αγίου Όρους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: