e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο χριστουγεννιάτικο δείπνο του Δημάρχου ΚΠόλεως Ekrem İmamoğlu

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ανταποκρινόμενος στην ευγενική πρόσκληση του Δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλεως Εντιμ. κ. Ekrem İmamoğlu, παρεκάθησε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των Χριστιανών θρησκευτικών ηγετών της Πόλεως, το βράδυ της Δευτέρας, 20 Δεκεμβρίου 2021, εν όψει της εορτής των Χριστουγέννων.0

Ο Μητροπολίτης Περιστερίου στο Φανάρι

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος, ο οποίος υπέβαλε σέβη και ζήτησε την Πατριαρχική ευχή και ευλογία για την έναρξη της ποιμαντορίας του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε με θέρμη και εγκαρδιότητα το νέο Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος και Καθηγητή στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ζητώντας του να μεταφέρει στο ποίμνιό του την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας και τις πατρικές ευχές του εν όψει των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Φώτο: Νίκος Παπαχρήστου | Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ

Άρθρο του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ 

Ήταν φώτα, χίλια φώτα, μα δεν ήτανε το φως!  (Γ. Βερίτης) 

Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, ο κόσμος γίνεται ένα τεράστιο πυροτέχνημα. Ο πλανήτης τυλίγεται στο φως. Έρχονται τα Χριστούγεννα και σ’ όλες τις χώρες οι άνθρωποι συναγωνίζονται να δώσουν λάμψη, περισσότερη λάμψη στον ζοφερό μας κόσμο. Τους πιάνει όλους το φιλότιμο να καταρρίψουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ φωτοχυσίας, λαμπρότητας, στολισμού. Πανύψηλα χριστουγεννιάτικα δέντρα, κάθε φορά και μεγαλύτερα, στολίζουν τις πόλεις. Χιλιάδες φωτεινά λαμπιόνια φιλοδοξούν να διώξουν τα σκοτάδια. Άπειρες γιορταστικές εκδηλώσεις κατακλύζουν τα ήδη βαρυφορτωμένα προγράμματα του αγχωμένου ανθρώπου. Οργιαστική γιορτινή διακόσμηση με χαρούμενα χρώματα πλημμυρίζει κάθε γωνιά. Οι δρόμοι στολίζονται, οι πλατείες φωτίζονται. Οι αστροναύτες βλέπουν τη γη να κολυμπάει πιο αστραφτερή στο διάστημα τον καιρό αυτό, πιο εξωτική, αληθινά πανέμορφη. 

Κι όμως τί κρίμα! 

30ετηρίδα Βαρθολομαίου: Πατριαρχική συνέντευξη στην τηλεόραση 4Ε [video]


30 χρόνια στο Φανάρι της Οικουμένης-Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα της 4Ε, καθώς και την συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην 4Ε.

Με αφορμή τα 60 χρόνια Ιερωσύνης και τα 30 χρόνια από την εκλογή του στον Οικουμενικό Θρόνο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε  αποκλειστικά στην 4Ε και στον Αρχ. π. Νικάνορα Παπανικολάου .

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα 2021 Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021


Πρός

τόν Ἱερό Κλῆρο, τίς Μοναστικές Ἀδελφότητες καί τόν εὐσεβῆ λαό

τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου


«...τῆς μεγάλης Βουλῆς σου τὸν Ἄγγελον, 

εἰρήνην παρεχόμενον, ἀπέστειλας ἡμῖν...».


Ἀγαπητοί πατέρες καί ἀδελφοί καί ἀγαπητά παιδιά μου,

Ἡ Ἁγία μας Ἐκκλησία μέ αὐτή τή φράση τῆς ἱερῆς ὑμνολογίας της περιγράφει τό γεγονός τῆς Ἐνανθρωπήσεως τοῦ Χριστοῦ, τό γεγονός τοῦ ἐρχομοῦ Του στόν κόσμο ὡς «Εἰρηνοπαρόχου».

5+1 κείμενα του π. Παναγιώτη Καποδίστρια για τα Χριστούγεννα

Από 20 έως 24/12/2021 

κάθε βράδυ στις 11.30


Ιδού τα θέματα:

Μήνυμα Χριστουγέννων 2021 Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ' [κείμενο - video]


ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2021

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δ΄

«Μάγους ὁδηγήσας εἰς προσκύνησίν σου· μεθ' ὧν σε μεγαλύνομεν, Ζωοδότα δόξα σοι»

Ανάμεσα στα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στη Γέννηση του Κυρίου μας Ιησού, είναι και εκείνα των Μάγων. Των σοφών που ήρθαν από την Ανατολή για να βρουν και να προσκυνήσουν το νεογέννητο Βασιλέα. Όταν στάθηκαν ενώπιον του Κυρίου, προσέφεραν δώρα ιδιαίτερης συμβολικής αξίας. Δώρα, που δεν σχετίζονταν με την ιουδαϊκή παχύτητα, όπως σημειώνει ο Ιερός Χρυσόστομος. Ούτε πρόβατα, ούτε μόσχους έθυσαν. Προσέφεραν δώρα, που προσέγγιζαν την χριστιανική πνευματικότητα.