e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Ευχαριστίες από τον Πατριάρχη, τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας προς τον ηγούμενο της Μονής Εσφιγμένου

Την Τρίτη 24.5.2022 ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου αρχ. Βαρθολομαίος είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλγαρικής Δημοκρατίας κ. Ρούμεν Ράντεφ και τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Κίριλ Πέτκοφ.

Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, που έγινε Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Κυριακής Σόφιας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε αυτόν από τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας για να προσκυνήσει τα ιερά λείψανα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Ο κ. Πρωθυπουργός αμέσως μετά συναντήθηκε με τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου αρχ. Βαρθολομαίο και τον ευχαρίστησε «για την ευκαιρία που του δόθηκε, να λάβει μια τέτοια ευλογία την ημέρα που ολόκληρος ο Βουλγαρικός λαός τιμά τους Αγίους Αυταδέλφους, δημιουργούς του κυριλλικού αλφάβητου και ως εκ τούτου του σλαβικού πολιτισμού» και για αυτή την ευλογία, που έφερε στην χώρα του, λέγοντας ότι η εορτή των Αγίων μας ενώνει.

Ο Καθηγούμενος τού ευχήθηκε για την ονομαστική του εορτή και συμπλήρωσε στο λόγο του κυρίου Πρωθυπουργού, ότι παρά τον πόλεμο, τον πόνο και την τρομοκρατία, που κυριαρχεί στον κόσμο μας, ο Χριστός και η Εκκλησία μας ενώνει. Στην συνέχεια τού προσέφερε αναμνηστικά δώρα, ευχόμενος υγεία, δύναμη και φωτισμό στο έργο του.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρέστησαν επίσης η πρέσβης της Ρωσίας στη Βουλγαρία Ελεονώρα Μητροφάνοβα και υπάλληλοι της Ρωσικής Πρεσβείας στη Βουλγαρία, καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Βουλγαρίας. Χιλιάδες πιστοί βρέθηκαν στον ναό και προσκύνησαν τα ιερά λείψανα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο καθηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίος παρευρέθηκε, κατόπιν προσκλήσεως, στην επίσημη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας επί ευκαιρία της εθνικής εορτής των γραμμάτων και της παιδείας, που έχει καθιερωθεί με την εορτή των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, φωτιστών των Σλάβων.

Στην σύντομη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της δεξίωσης, ο Πρόεδρος κ. Ρούμεν Ράντεφ ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον Καθηγούμενο Βαρθολομαίο για την ευλογία που έφερε στην χώρα της Βουλγαρίας με την μεταφορά των Ιερών λειψάνων και ευχήθηκε να είμαστε πάντα ενωμένοι και οι δύο λαοί, Έλληνες και Βούλγαροι.

Ο Καθηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου του προσέφερε μια εικόνα της Παναγίας και του είπε ότι «ερχόμενος από το Περιβόλι της Παναγιάς, εύχομαι για εσάς προσωπικά και για όλον τον λαό της Βουλγαρίας, η Παναγία να σας σκεπάζει. Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, οι οποίοι έφεραν το Φως στους Σλάβους, ας γίνουν μεσίτες και να φέρουν στην κοινωνία μας πάλι το Φως, αυτό που έχει ανάγκη, όσο τίποτε άλλο σήμερα όλος ο κόσμος».

Την Τετάρτη 25.5.2022 ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος υποδέχθηκε στην πατριαρχική οικία στη Σόφια, λόγω ασθενείας, τα ιερά λείψανα των αγίων Αυταδέλφων και Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Ο Μακαριώτατος, αφού προσκύνησε τα ιερά λείψανα και το απότμημα του Τιμίου Σταυρού, ευλόγησε και ευχαρίστησε τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο, και τη μοναστηριακή αδελφότητα, που κόμισαν για πρώτη φορά τα άγια λείψανα στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: