e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροθέτησε Άρχοντες τους ελληνοαμερικανούς γιατρούς Δρ Γ. Σύρο και Δρ Ι. Τόμας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Greek News USA 

Φωτογραφίες: GANP/ Δημήτρης Πανάγος

Δύο από τους θεράποντες ιατρούς του -κατά την σύντομη νοσηλεία του στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, όπου υποβλήθηκε σε τοποθέτηση στεντ πέρυσι το Νοέμβριο-, τον Δρα Γεώργιο Σύρο και τον Δρα Ιωάννη Τόμας, χειροθέτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σε Άρχοντες Οφφικιάλιους του Οικουμενικού Πατριαρχείου το μεσημέρι της Τρίτης 29 Νοεμβρίου 2022, στην Αίθουσα του Θρόνου στο Φανάρι.

Η τελετή έγινε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και πολυμελούς ομίλου προσκυνητών από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής που επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθ’ οδόν προς τους Αγίους Τόπους.   

Ο Δρ Σύρος, διευθυντής του Τμήματος Αρρυθμιών στα νοσοκομεία “Mount Sinai Queens” και “Mount Sinai Brooklyn”, έλαβε το οφφίκιο του Άρχοντος Καστρινσίου, ενώ ο χειρουργός Δρ Τόμας  το οφφίκιο του Άρχοντος Δεπουτάτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο άλλοι γιατροί της ομάδας που επέβλεπε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Δρ Γεώργιος Ντάγγας και ο Δρ Σταμάτιος Λεράκης, οι οποίοι ήταν παρόντες στην τελετή, χειροθετήθηκαν Άρχοντες τον περασμένο Οκτώβριο, κατά την Κυριακή των Αρχόντων, στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη.  

Ο Δρ Ντάγγας, καθηγητής Ιατρικής στο Mount Sinai και διευθυντής Καρδιαγγειακής Καινοτομίας στο Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Mount Sinai Medical Center, έλαβε το οφφίκιο του Άρχοντος Ρεφερενδαρίου, ενώ ο Δρ Λεράκης, καθηγητής καρδιολογίας και ακτινολογίας, διευθυντής μη επεμβατικής απεικονιστικής καρδιολογίας στο Mount Sinai, έλαβε το οφφίκιο του Άρχοντος Ακτουαρίου.

“Τιμώμεν υμάς τους νέους Οφφικιαλίους δια την επιστημοσύνην και το ήθος σας, δια την προσφοράν σας εις τον χώρον της Ιατρικής και δια την ανθρωπιά σας, δια την αφοσίωσιν σας εις την Μεγάλην Εκκλησίαν, δια την πιστότητά σας εις τας παραδόσεις της Ορθοδοξίας και δια το σύγχρονο πνεύμα σας.

Πίστις και γνώσις δεν είναι αντίπαλοι, αλλά συνεργοί εν τη διακονία του ανθρώπου και του κόσμου. Οπως η πίστις ούτω και η γνώσις είναι θεία δωρεά και άνωθεν ευλογία. Δεν αποτελεί ένδειξη γνησίας πίστεως εις τον Χριστόν το να απορρίπτομεν τα επιτεύγματα της Επιστήμης, όπως τα εβιώσαμεν εκ μέρους φονταμενταλιστικών κύκλων κατά τη διάρκεια της προσφάτου πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά αποτελεί μάλλον αχαριστίαν και αγνωμοσύνην προς τον πάνδωρον Κύριον δια το τιμαλφέστατο δώρο της ζωής και της υγείας το οποίο οφείλομεν να δεχόμεθα με ευχαριστίαν και να το προστατεύομεν”, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο Παναγιώτατος, απευθυνόμενος στα δύο νέα μέλη του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα.






Δεν υπάρχουν σχόλια: