e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Ομοτράπεζοι Χριστού

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

της Κυριακής ΙΑ΄ Λουκά, 11 Δεκεμβρίου 2022 

(Λουκά ΙΔ΄ 16-24 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Λαμπρό και ανεκτίμητο ήταν το δείπνο και μεγάλη η τιμή που έγινε στους προσκεκλημένους του ηγεμόνα της παραβολής. Ο άνθρωπος αυτός δεν διακατείχετο από εγωισμό και περιφρόνηση, για τους άσημους και ταπεινούς. Αντίθετα, τους έστειλε προσκλήσεις, τιμώντας τους υπέρμετρα και θεωρώντας τους ίσους σε όλα με εκείνον.

Ανυπολόγιστα ήταν τα εισοδήματα και λαμπρά τα ενδύματα, τα στολίδια, οι ακόλουθοι και τα παλάτια του. Πλούσια τα φαγητά του. Η αφθονία βασίλευε παντού, ενώ η λαμπρότητα και η πολυτέλεια θάμπωναν τον επισκέπτη. Όμως, βαθιά μέσα του γνώριζε ότι αυτό που κατείχε δεν θα είχε καμία αξία και ποτέ δεν θα το χαιρόταν, αν δεν το μοιραζόταν με τους συνανθρώπους και ταπεινούς αδερφούς του. Γι’ αυτό, προσκάλεσε ανθρώπους κάθε οικονομικής και κοινωνικής τάξης, αδιακρίτως, να μετέχουν στην χαρά του.

Άραγε, αυτοί ανταποκρίθηκαν πρόθυμα και με χαρά σε αυτήν την τιμή; Δυστυχώς όχι!

Βρήκαν όλων των ειδών τις αστείες ή και προσβλητικές προφάσεις, για να αποφύγουν το δείπνο και να απέχουν. Άλλος παντρεύτηκε, άλλος αγόρασε κτήμα, άλλος ζώα και ήθελε- λέει- να μην τα στερηθεί την μέρα εκείνη, λες και δεν υπήρχαν άλλες μέρες και άλλες ευκαιρίες, και έπρεπε αυτό να γίνει, οπωσδήποτε, την ώρα του δείπνου.

Το ίδιο κάνουμε κι εμείς, όταν αρνούμαστε τα δώρα και τις ευεργεσίες του Θεού, περιφρονώντας την Βασιλεία των Ουρανών. Ο Μέγας Οικοδεσπότης, ο Θεός, μάς προσκαλεί. Μάς στέλνει τον υιό Του και θυσιάζεται για εμάς. Μάς στέλνει τους Αγίους και τις πολλαπλές ευεργεσίες Του. Μάς καλεί να μετέχουμε στα ιερά Μυστήρια, στην πνευματική τράπεζα και στο ιερό Ποτήριο της Θείας Ευχαριστίας. Μάς προετοιμάζει να γίνουμε υιοί Του κατά χάριν, ομοτράπεζοι του Χριστού και μέτοχοι της Βασιλείας των Ουρανών, κατακτώντας το «καθ’ ομοίωσιν».

Ωστόσο, εμείς αδιαφορούμε και κωφεύουμε, υβρίζοντας πολλές φορές και περιφρονώντας τον Θεό. Μας ενδιαφέρουν μόνο οι υλικές και βιοτικές μέριμνες, τα μικρά και μεγάλα, θεμιτά και αθέμιτα συμφέροντά μας.

Όμως, αν εμείς αρνηθούμε, κάποιοι άλλοι θα βρεθούν, οι οποίοι θα δεχτούν το θείο κάλεσμά Του. Οι Άγιοί Του θα καλέσουν ανθρώπους από κάθε τάξη, πολιτισμό, έθνος ή φυλή. Το Ευαγγέλιο θα διδαχθεί παντού και κάποιοι θα δεχτούν να φωτιστούν από το φως Του και να επωφεληθούν από τα νάματά Του. Οι μεγάλοι χαμένοι σε αυτήν την περίπτωση θα είναι αυτοί που θα αρνηθούν και θα αδιαφορήσουν. Η επιλογή είναι αποκλειστικά δική μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: