e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Πύργος Ηλείας: Λαμπρή πανήγυρις του Αγίου Σπυρίδωνος [photos Εσπερινού και θ. Λειτουργίας]

Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια και την πρέπουσα Εκκλησιαστική ευταξία, εόρτασε η ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου το διήμερο 11 και 12 Δεκεμβρίου 2022, στον ομώνυμο Ιερό Ναό τον προστάτη και έφορο αυτής Άγιο Σπυρίδωνα, ο οποίος είναι από τους πλέον λαμπρότερους αστέρες της Χριστιανικής μας Πίστεως. «Επίγειος άγγελος και ουράνιος άνθρωπος», καθώς επίσης και μία προσωπικότητα γεμάτη φως, που μας οδηγεί στο δρόμο της πίστης, της αρετής, της αγάπης, της φιλανθρωπίας και της υπομονής. 

Ο Άγιος Σπυρίδων, παρά το γεγονός ότι ήταν ολιγογράμματος από βοσκός αλόγων προβάτων έγινε ποιμήν λογικών προβάτων, αναδείχθηκε στην συνέχεια Επίσκοπος της Εκκλησίας μας και κατατάχθηκε με την αγία του ζωή στον Ιερό χώρο των αγίων της, ενώ κατέστη το “Καύχημα των Ορθοδόξων και το Φως της Οικουμένης”. Τα δε θαύματα είναι άπειρα μέχρι και σήμερα, επιβεβαιώνοντας έτσι τους στίχους του Συναξαριστή που μας λέει χαρακτηριστικά ότι: «Ο θαυματουργός καν τέθνηκε Σπυρίδων του θαυματουργείν ουκ έληξε εισέτι». Ο Άγιος Σπυρίδων με το τρανό παράδειγμά του, καθοδηγεί την Οικουμένη και μας διδάσκει να συμπεριφερόμαστε στη ζωή μας, από όποια θέση κληθούμε να υπηρετήσουμε την κοινωνία, με απλότητα, ακακία, αγάπη προς το συνάνθρωπο και πίστη στην  Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία και τις πατρώες παραδόσεις, γενόμενοι φωτεινά παραδείγματα για όλους! 

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε με ιεροπρέπεια και κατάνυξη, ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Αθανασίου, με την ευγενική και φιλάδελφη συμμετοχή των Αιδεσ. π. Χαράλαμπου Αθανασόπουλου, π. Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου π. Γρηγορίου Πάπαρη, π. Διονυσίου Μιχαλόπουλου, π. Βασιλείου Λαγκαδινού, π. Αυγερινού Τσουκαλά, π. Παναγιώτου Δημητρακόπουλου, π. Αγγέλου Ζέζα, π. Νεκταρίου Συμεωνίδη, π. Παναγιώτου Κλουκίνα, π. Χρήστου Αργυρόπουλου, π. Θεοδώρου Γκοτσόπουλου, π. Ιωάννου Πανουτσακόπουλου του οικείου Εφημερίου π. Νικολάου Κατσηδήμα, καθώς επίσης και των Ιερολογιοτάτων Διακόνων π. Βασιλείου Σμέρου και π. Βίκτωρος Κοπιλόβ, ενώ ακολούθησε μικρή δεξίωση από τον Εφημέριο και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου στο Ενοριακό κέντρο του Ναού. Την κυρία ημέρα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου μετ' αρτοκλασιών και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Αλεξίου Αναγνωστόπουλου Ιερατικού Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Αμαλιάδος, πλαισιούμενος από τον οικείο Εφημέριο π. Νικόλαο Κατσηδήμα και τον Ιερολογιότατο Διάκονο π. Βίκτωρα Κοπιλόβ. Τους ύμνους της εορτής κατά το διήμερο των θρησκευτικών εκδηλώσεων απέδωσαν μελίρρυτα οι καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες του Ιερού Ναού κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος και κ. Δημήτριος Κομπορόζος, καθώς επίσης και οι Ιεροψάλτες κ. Νικόλαος Παπαδημητρίου και κ. Χαράλαμπος Παφιλιάρης, ως καλοί και γνήσιοι θεράποντες της πατρώας Βυζαντινής Μουσικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το διήμερο των λαμπρών Θρησκευτικών εκδηλώσεων, ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συμμετοχή πλήθους φιλακόλουθων Χριστιανών εκ της Ενορίας αλλά και των κατοίκων του Πύργου, καθώς επίσης και τιμητική η παρουσία των Βουλευτών μας κ. Ανδρέα Νικολακόπουλου και κ. Διονυσίου Καλαματιανού, του Πολιτευτή κ. Ελευθέριου Βαρουξή, του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Ευστάθιου Καννή, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Πύργου κ. Ιωάννη Βαρελά, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πηνειού κ. Σπυρίδωνα Βασιλείου, του Δημοτικού Συμβούλου Πύργου κ. Θεόδωρου Κόρδα και του Προέδρου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικών (ΕΑΑΑΝ) Ηλείας κ. Ζώη Υφαντή, οι οποίοι κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό μας προσερχόμενοι για να προσκυνήσουν τον εορταζόμενο Άγιο Σπυρίδωνα, λαμβάνοντας την ευλογία του μεγάλου και λαοφιλούς Αγίου, που διακρίθηκε για την πίστη, την αγάπη, την φιλανθρωπία και την υπομονή του, ενώ με το κύρος της αγίας και ηθικής ζωής του κατατρόπωσε τους Αρειανούς και αναδείχτηκε ως ένας από τους λαμπρούς υπερασπιστές της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας Πίστης στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. «Άη Σπυρίδωνα Σοφέ, υπέρμαχε της πίστης, φωτιά νερό και χώμα βρες, γίνε Τριάδος Μύστης!». 

Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας. 
























Δεν υπάρχουν σχόλια: