e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Δέος και συντριβή ενώπιον του Εσταυρωμένου. Ακολουθία Αγίων Παθών στο Βανάτο (12 Ευαγγέλια) [40 photos]


Βράδυ Μεγάλης Πέμπτης, 21ης Απριλίου 2022, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, η κατανυκτική Ακολουθία των Αγίων Παθών του Κυρίου (12 Ευαγγέλια) με το "Σήμερον κρεμάται" και την λιτάνευση του Εσταυρωμένου.

Ο Καθαγιασμός του Αγίου Μύρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (Μ. Πέμπτη 2022) [video - 77 photos]

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κάθε ιεροπρέπεια τελέστηκε ο καθαγιασμός του Αγίου Μύρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο πλαίσιο της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας, το πρωΐ της Μ. Πέμπτης, 21 Απρίλιου 2022.

Με την Α.Θ.Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, συλλειτούργησαν οι Σεβ. Συνοδικοί Ιεράρχες Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος, Ιταλίας κ. Πολύκαρπο, Κρήνης κ. Κύριλλος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας.

Μετά τον Καθαγιασμό του Αγίου Μύρου, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα επεσήμανε, μεταξύ άλλων:

Η Ακολουθία των Παθών του Κυρίου 2022 στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι

Το απόγευμα της Μ. Πέμπτης, 21 Απριλίου 2022, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Ι. Ακολουθία των Αγίων Παθών του Κυρίου.

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Υπουργό κ. Θεοδωρικάκο

Σε εγκάρδια ατμόσφαιρα συναντήθηκε η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με τον Εξοχ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδος κ. Παναγιώτη (Τάκη) Θεοδωρικάκο, το απόγευμα της Μ. Τετάρτης, 20 Απριλίου 2022.

Ακολουθία Αγίων Παθών 2022 στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου πόλεως Ζακύνθου [video]


Εσπέρας Μεγάλης Πέμπτης, 21.4.2022, η Ακολουθία των Αγίων Παθών στη Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου στην πόλη της Ζακύνθου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ την τηλε-μετάδοση του ΙΟΝΙΑΝ:

Θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες μπορούν να σταματήσουν τις δολοφονίες αμάχων στη Μαριούπολη

Ο σύμβουλος του επικεφαλής του Γραφείο Προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαϊλο Ποντολιάκ είναι πεπεισμένος ότι οι θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες του κόσμου έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν τις δολοφονίες αμάχων στη Μαριούπολη από τους ρώσους εισβολείς. Αυτό μπορεί να γίνει εφόσον συμβάλλουν στη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για να φύγουν οι άμαχοι από την πολύπαθη πόλη.

57η μέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο σχολιάζει [video-photos]

21 Απριλίου 2022, δηλαδή 57η μέρα της άναδρης και λυσσαλέας εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο σχολιάζει τα συμβαίνοντα με τον δικό του χαρακτηριστικό κι ευθύτατο τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Φανάρι live: Ακολουθία Αγίων Παθών 2022 στον Πατριαρχικό Ναό


Εσπέρας Μεγάλης Πέμπτης, 21.4.2022, στο Φανάρι, η Ακολουθία των Αγίων Παθών, ήτοι ο Όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Μεγάλη Πέμπτη 2022, Μυστικού Δείπνου Κοινωνοί, στη Φανερωμένη Βανάτου εν Ζακύνθω

Πρωί Μεγάλης Πέμπτης, 21 Απριλίου 2022, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, με αισθήματα βαθείας κατανύξεως έναντι του Παραδιδόμενου Μυστηρίου, εν πληθούση εκκλησία, αναβοώντας: “Του δείπνου σου του μυστικού, σήμερον Υιέ Θεού, κοινωνόν με παράλαβε. ου μη γαρ τοις εχθροίς σου το μυστήριον είπω, ου φίλημα σοι δώσω, καθάπερ ο Ιούδας. αλλ’ ως ο ληστής ομολογώ σοι. μνήσθητί μου, Κύριε, εν τη βασιλεία σου.” 

"Του δείπνου σου του μυστικού"

Το Μεγαλοβδόμαδο είναι μια ευκαιρία να μοιραστούμε, με νου και καρδιά, στοιχεία της εκκλησιαστικής ζωής που λειτουργούν ως μνήμες και συνήθεια, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι αλλάζουν την πορεία μας. Οι μεγαλύτεροι είχαμε την ευλογία να μάθουμε πολλά από τα στοιχεία του τελετουργικού και των γεγονότων: παίρναμε βάγια, κρατούσαμε κερί την ώρα που έβγαινε η εικόνα του Νυμφίου, χριόμασταν στο ευχέλαιο, κοινωνούσαμε την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, συμμετείχαμε στα Δώδεκα Ευαγγέλια και στην έξοδο του Εσταυρωμένου, πίναμε μια στάλα ξύδι την Μεγάλη Παρασκευή, βάζαμε ένα λουλούδι στον επιτάφιο και ψάλλαμε τα εγκώμια στο ξόδι του, ντυνόμασταν τα καλά μας και κρατούσαμε την λαμπάδα στην προσμονή του «Χριστός ανέστη». 

Εσπερινός και Λειτουργία Μεγάλης Πέμπτης 2022 στην Ενορία Φαγιά Ζακύνθου


Ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου 2022 στην Ενορία Φαγιά Ζακύνθου έγινε σήμερα, 21η Απριλίου 2022, ιερουργούντος του Εφημερίου π. Ιωάννου Ρένεση.

Εσπερινός και Θ. Λειτουργία Μ. Πέμπτης 2022 στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου


Εσπερινός και Θεία Λειτουργία Πέμπτης Πέμπτης, 21.4.2022 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου.

Καθαγιασμός του Αγίου Μύρου, Εσπερινός και θ. Λειτουργία Μεγάλης Πέμπτης εν Φαναρίω [live]


 Πρωί Μεγάλης Πέμπτης, 21ης Απριλίου 2022, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Φανάρι, τελείται ο Εσπερινός με την θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, αλλά φέτος και ο Καθαγιασμός του Αγίου Μύρου, προεστώτος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 

Πρωί Μ. Πέμπτης: Εσπερινός και Θ. Λειτουργία Μ. Βασιλείου στη Μονή Αγ. Διονυσίου εν Ζακύνθω [live]

Πρωί Μεγάλης Πέμπτης, 21ης Απριλίου 2022, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου πόλεως Ζακύνθου, ετελέσθη ο Εσπερινός μετά της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΙΟΝΙΑΝ: