e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Άγγελμα εορτής Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης στην Παναγούλα Βανάτου (Κυριακή, 7.8.2022)

Μετά πολλής πνευματικής χαράς αγγέλλουμε ότι αύριο, Κυριακή Η΄ Ματθαίου, 7 Αυγούστου 2022, θα τιμηθεί προερτίως ο νεοδιακηρυχθείς Άγιος ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ, Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου εν Ζακύνθω.

Στο κέντρο του Ναού θα προταθεί για προσκύνημα Εικόνισμα του τιμωμένου Αγίου και απότμημα εκ των ιερών Λειψάνων Του, ενώ θα γίνει και Αρτοκλασία.

Για τον θεοφιλή βίο και την θεοτερπή πολιτεία Του θα ομιλήσει ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, Μάστερ Θεολογίας - εκπαιδευτικός.

Όρθρος: 8 π.μ. Θεία Λειτουργία: 9 π.μ. 
Όσοι φιλάγιοι, καλοδεχούμενοι!!!

Θείας Μεταμορφώσεως 2022 στον εν Βανάτω Ζακύνθου Ναό της Φανερωμένης

Πρωί Σαββάτου, 6ης Αυγούστου 2022, εορτής της Θείας Μεταμορφώσεως στον αμπελοκληματοστόλιστο Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, όπου πραγματοποιήθηκε η Ευχαριστιακή Σύναξη της ημέρας. 

Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 2022 στον φερώνυμο Ναό του Γαϊτανίου Ζακύνθου


Πρωί εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, 6.8.2022, στον φερώνυμο Ναό του Σωτήρος Γαϊτανίου Ζακύνθου, όπου θησαυρίζεται το από την Κρήτη μετακομισθέν το 1669 Λείψανο του Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου. Εκεί έγινε Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του παρεπιδημούντος εξ Αυστραλίας, Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου Νικολάου Μποζίκη του Ζακυνθίου, ο οποίος αντικατέστησε τον οικείο Εφημέριο, αιφνιδίως νοσήσαντα από κορονοϊό.
[Φωτογραφίες: Ρόμπι Γεροβασίλη]

Βαρθολομαίος: “Όλοι μαζί, ενωμένοι σαν μία γροθιά, θα καταφέρουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανοικοδομήσουμε το Γηροκομείο μας”

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρoς Χριστού, στην Πρώτη των Πριγκηποννήσων, όπου ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε, σήμερα, 6 Αυγούστου 2022, κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στη φερώνυμη Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της νήσου. 

Τιμώντας Θεία Μεταμόρφωση 2022 στην Ενορία Δράκα Ζακύνθου


Πρωί εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, 6 Αυγούστου 2022, στον Ναό του Αγίου Δημητρίου της μικρής Ενορίας Δράκα Ζακύνθου, λειτουργούντος του οικείου Εφημερίου, Μεγάλου Οικονόμου Ιωάννου Ρένεση.

Αρχιερατική Λειτουργία Θείας Μεταμορφώσεως 2022 στα Στροφάδια - 5ετές Μνημόσυνο του τελευταίου Μοναστή π. Γρηγορίου


Σήμερα το πρωί, 6.8.2022, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, εορτάζουν τα νησάκια των Στροφάδων, τα οποία κείνται 40 μίλια από την πόλη της Ζακύνθου. Εκεί -ως γνωστόν- είναι η ιστορική έδρα της περιώνυμης Μονής Μεταμορφώσεως και το Καστρομονάστηρο των Παλαιολόγων, που -πολυτραυματισμένο από τους σεισμούς και τον πανδαμάτορα χρόνο- αναμένει οσονούπω αποκατάσταση. 
        Για να τιμηθεί η σημερινή εορτή εκεί, ταξίδεψαν και λειτούργησαν επί τούτω -με άδεια του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Ζακύνθου Διονυσίου Δ΄- ο παρεπιδημών στη Ζάκυνθο Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, παλαιός Αδελφός και Ηγουμενοσύμβουλος  της εν λόγω Μονής και ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κονίδης, σημερινός Ηγουμενοσύμβουλος. 
        Στο τέλος της Αρχιερατικής Λειτουργίας, η οποία τελέστηκε στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, εψάλη Επιμνημόσυνη Δέηση - 5ετές Μνημόσυνο του π. Γρηγορίου Κλάδη, τελευταίου εγκαταβιούντος μοναστού των Στροφάδων Νήσων (+31.7.2017). Τέλος ευλογήθηκαν -κατά την τάξη- τα νέα σταφύλια. 

ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Αυστραλίας Μακάριος: «Αποκτήστε προσωπική σχέση με τον Χριστό»


Με ιεροπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Νορθ-Κόουτ της Βικτώριας η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Των λατρευτικών εκδηλώσεων στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του προαστίου Thomastown, προέστη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος πραγματοποιεί ποιμαντική περιοδεία στις Αρχιεπισκοπικές Περιφέρειες Νορθ-Κόουτ και Μελβούρνης.

Η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως στην Χάλκη

Η δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού εορτάστηκε στην ομώνυμη Ιερά Πατριαρχική Σκήτη της Χάλκης, της οποίας η φροντίδα έχει ανατεθεί στην Θεολογική Σχολή, με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.
        Μετά το πέρας της Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος ανέγνωσε την ευχή επί τη ευλογήσει της σταφύλης, την οποία και διένειμε εν συνεχεία ως ευλογία στους ευάριθμους πιστούς που εκκλησιάστηκαν.
        Αφ΄ εσπέρας τελέστηκε στο ναΰδριο της Σχολής ο Μέγας Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του ιδίου Αρχιερέως.

Γιορτάζοντας Μεταμόρφωση του Σωτήρος 2022 στην Κουκουναρία Βανάτου εν Ζακύνθω

Πρωί εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, 6 Αυγούστου 2022, στο φερώνυμο πανηγυρίζον Ενοριακό Παρεκκλήσιο, στο Κοιμητήριο της Κουκουναρίας, δεύτερης Ενορίας του Βανάτου. Λειτούργησε ο οικείος Εφημέριος, Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Γουσέτης, εκκλησιάστηκαν δε αρκετοί κάτοικοι της Ενορίας αυτής, αλλά και από το κεντρικό Βανάτο, καταγόμενοι από εκεί.
[Φωτογραφίες: Νίκος Μούσουρας]