e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Η ρωσική “Πατριαρχική Εξαρχία” κατακυριεύει την Αφρική

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ένας φοβερός πόλεμος φαίνεται πως διεξάγεται στην Αφρική, με φόντο την λεγόμενη «Πατριαρχική εξαρχία της Αφρικής», που δημιούργησε η ρωσική Εκκλησία, με αφορμή την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αλλά στην πραγματικότητα προς ενέργεια του ιμπεριαλιστικού της σχεδίου.

Αναχώρησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας από τη Ζάκυνθο [photos]


Αναχώρησε ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ από τη Ζάκυνθο, σήμερα το εσπέρας, παίρνοντας μαζί του την αγιαστική Χάρη του Προστάτη και Πολιούχου Ζακύνθου, Αγίου Διονυσίου του θαυματουργού, καθώς -ως γνωστόν- προέστη των λειτουργικών - λατρευτικών τελετών και ακολουθιών προς τιμήν Του, 400 χρόνια μετά την οσικαή κοίμησή Του. 
    Στον Αερολιμένα της Ζακύνθου τον ξεπροβόδισε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ευχαριστώντας τον για την ευλογητή επίσκεψή του στο νησί.

Εκδήλωση Μνήμης, για την Μικρασιατική καταστροφή, από τη Μητρόπολη Ηλείας και τους Πρόσφυγες της Ν. Μανωλάδας

Σε μια λαμπρή και συγκινητική εκδήλωση μνήμης ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, η οποία διοργανώθηκε με εξαιρετική επιτυχία, από την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και την δραστήρια προσφυγική ενορία του Αγίου Γεωργίου Νέας Μανωλάδας, ξανάνθισαν οι ζοφερές εκείνες μνήμες της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922.

2η ημέρα εορτής Αγ. Διονυσίου στη Ζάκυνθο, λειτούργησε ο Μητροπολίτης Λήμνου [65 photos - video]


Πρωί 25ης Αυγούστου 2022, β΄ ημέρας της θερινής εορτής του Αγίου Διονυσίου, στην πανηγυρίζουσα Μονή Του εν Ζακύνθω, λειτούργησε ο παρεπιδημών Σεβ. Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ.  Μητροπολίτες Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον Μητροπολίτη Διοκλείας

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τέλεσε σήμερα, Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2022, στο τέλος του Όρθρου, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Διοκλείας κυρού Καλλίστου, περιστοιχούμενος από κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.

Η έλευση του Κιέβου Επιφανίου στην Ελλάδα και η τακτική της Ρωσικής Εκκλησίας

Γράφει ο Ιερομόναχος Νικήτας Παντοκρατορινός

Μετά από παρέλευση κάποιας σχετικής ησυχίας όσον αφορά το Εκκλησιαστικό Ουκρανικό ζήτημα, λόγω του κορονοϊού αλλά κυρίως, λόγω του επιθετικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, άρχισε εκ νέου να αναπαράγεται η ρητορική των ρωσικών επιχειρημάτων για το θέμα, με στόχο αυτήν τη φορά την επικείμενη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου στην Ελλάδα. 

Βόστρων Τιμόθεος αντί για Μόσχας Κύριλλο

Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

«Την εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου αρχιερείς από έξι κατά τόπους Εκκλησίες συλλειτούργησαν στον ιερό καθεδρικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βουδαπέστης», αναφέρει σε δελτίο του το ΤΕΕΣ (Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων) του Πατριαρχείου Μόσχας. 

Ζάκυνθος: Φωτο-κλικ στη Λιτανεία του Αγίου Διονυσίου Αυγούστου 2022

 με τον φακό του Ιωάννη Μπράτη


Εσπέρας 24ης Αυγούστου 2022, στην πόλη της Ζακύνθου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Φωτοπαραλειπόμενα από την παρασημοφόρηση π. Π. Καποδίστρια από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας [+video]

Στο τέλος του Πατριαρχικού Εσπερινού προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω, το βράδυ της 23ης Αυγούστου 2022, ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τίμησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Αγίου Σάββα. 
    Εν συνεχεία, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος απένειμε στον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Ζακύνθου π. Παναγιώτη Καποδίστρια, τον ΤΑΞΙΑΡΧΗ του Αγίου Σάββα, για την συστηματική και επί σειρά ετών προβολή του έργου του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο διαδίκτυο.
[Φωτογραφίες: Robi Gerovasilis και Διονύσης Νικολόπουλος]

Εορτασμός Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω στο LaSalle Montréal


24.8.2022. Με κάθε δυνατή μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η Μετάθεση του Αγίου Διονυσίου από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο, στον φερώνυμο Ναό στο LaSalle Montréal, προεστώτος αρχιερατικώς του Επισκόπου Ζηνουπόλεως κ. Ιακώβου εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καναδά.