e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Εόρτιος Εσπερινός για τον Άγιο Ανδρέα στον Ναό του Αγ. Χαραλάμπους στο Ποτάμι Ζακύνθου


Εσπέρας 29ης Νοεμβρίου 2022, στον Ναό Αγίου Χαραλάμπη στο Ποτάμι Ζακύνθου, εψάλη εόρτιο Εσπερινός, τιμώντας τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα. Εκεί θησαυρίζονται καλαίσθητη εικόνα και απότμημα Λειψάνου του Πρωτοκλήτου. Ομίλησε κατάλληλα ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, Μάστερ Θεολογίας. Για την ευπρέπεια της βραδιάς μερίμνησε δεόντως ο οικείος Εφημέριος, Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Λιοντάκης.

Λαμπρός ο Εσπερινός της εορτής του Αποστόλου Ανδρέα στην Πάτρα [photos]

Το βράδυ της Τρίτης, 29/11

Με κάθε λαμπρότητα, αλλά και ιερά κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της Εορτής του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων στην Πάτρα. Σε ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολή αναφέρει: 

Ο Μητροπολίτης Ταμασού στον Οικουμενικό Πατριάρχη


Σήμερα Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας με τη συνοδεία του έγινε δεκτός σε ακρόαση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στο ιστορικό Φανάρι.

Πάτρα: Πανηγυρικά Εσπέρια προς τιμήν του Πολιούχου Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου [live]

Εσπέρας 29ης Νοεμβρίου 2022, στον μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Αποστόλου του Πρωτοκλήτου των Πατρών, πολυΑρχιερατικός εόρτιος Εσπερινός προς τιμήν του Πολιούχου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΙΟΝΙΑΝ:

Συνοδική Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κρήτης στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Το πρωί της Τρίτης, 29ης Νοεμβρίου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ δέχθηκε σε ακρόαση τη Συνοδική Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κρήτης, η οποία αποτελείται από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, τον νέο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού κ. Μεθόδιο, καθώς και τα προσφάτως προαχθέντα μέλη του Συνοδικού Γραφείου, τον Πανοσιολ. Αρχιγραμματέα Αρχιμανδρίτη Νήφωνα Βασιλάκη, τον Πανοσιολ. Υπογραμματέα Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο Μπατσάκη και τον Πανοσιολ. Κωδικογράφο Αρχιμανδρίτη Ευγένιο Καρακωνσταντάκη.

«Οι στρατιωτικοί Άγιοι στο Βυζάντιο». Έκθεση στην Καστοριά

Μια σημαντική περιοδική έκθεση, με θέμα: «Οι στρατιωτικοί Άγιοι στο Βυζάντιο», φιλοξενείται στο Βυζαντινό Μουσείο της Καστοριάς. Πρόκειται για απεικονίσεις στρατιωτικών αγίων στην τέχνη της μέσης και ύστερης βυζαντινής περιόδου (11ος -15ος αι.), προερχόμενες κυρίως από τοιχογραφικά σύνολα ναών της Καστοριάς αλλά και πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Κοινωνική ηθική, Εκκλησία και σύγχρονες προκλήσεις. Μιλά ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου [video]

Οι σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες έχουν ξεκινήσει στους κόλπους της Εκκλησίας έναν μακροσκελή διάλογο για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων που πολλές φορές δεν συνάδουν ή και συγκρούονται με τον ευαγγελικό και πατερικό λόγο με τον οποίο οδεύουμε σήμερα σε αυτή την πολύπλοκη πραγματικότητα. 

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας προς κληρικούς Αδελαΐδος: «Παρακαλώ να πορευθούμε με αγάπη και ενότητα»

Το μήνυμα της αγάπης και της ενότητας εξέπεμψε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, κατά την εισήγησή του στην Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Αδελαΐδος, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ποιμαντικής επισκέψεως του Σεβασμιωτάτου στη Νότιο Αυστραλία.