e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Πατριαρχικός Εσπερινός Αποκαθηλώσεως 2023 στο Σχοινούδι της Ίμβρου [video-photos]

Σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως, την Μ. Παρασκευή, 14 Απριλίου 2023, στον Ι. Ναό Αγίας Μαρίνης Σχοινουδίου της Ίμβρου, κατά την οποία χοροστάτησε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος και Μύρων κ. Χρυσόστομος.

Να σημειωθεί ότι, εν αντιθέσει με τον Πατριαρχικό Ναό όπου το Σώμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού είναι ζωγραφισμένο επί του σταυρού, στην Ίμβρο πραγματοποιήθηκε η συμβολική πράξη της αποκαθηλώσεως, από τον Μ. Σύγκελλο κ. Ιάκωβο που τέλεσε την Ακολουθία.

Ακολούθως τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαίτερου Πατριαρχικού Γραφείου.

Στη συνέχεια τον χειροποίητο κεντητό επιτάφιο, με το άχραντο σώμα του Κυρίου, περιέφεραν στο Ναό και τοποθέτησαν εντός του ανθοστόλιστου Ιερού Κουβουκλίου, στο κέντρο του Σολέα, ο Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος με τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Καλλίνικο Δοράκη, κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης και Πέλλης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε πρώτος και ακολούθησαν οι συγχοροστατούντες Αρχιερείς, οι συμμετέχοντες Κληρικοί, οι Χοροί των Ιεροψαλτών, οι παριστάμενοι Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου, και στη συνέχεια το εκκλησίασμα, στους οποίους ο Παναγιώτατος μοίρασε ανοιξιάτικα άνθη της Ιμβριακής γης.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο












































Δεν υπάρχουν σχόλια: