e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Φέρνοντας το Φως της Ορθοδοξίας στον Ειρηνικό: Προκλήσεις, Επιτυχίες και Προτάσεις για το Μέλλoν

Είχα την ευλογία τα τελευταία χρόνια, να συνδεθώ με την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στον Ειρηνικό, και συγκεκριμένα στα νησιά Φίτζι. Η γενέτειρά μου, η Αδελαΐδα (Αυστραλία), απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα, αλλά μου δόθηκε η ευλογία να επισκεφθώ την Ιεραποστολή μερικές φορές. Πρόσφατα, με τις ευλογίες του πνευματικού μας πατέρα, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου και του τοπικού Ιεράρχου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνα, μπόρεσα να επισκεφθώ τα Φίτζι για πάνω από τρεις εβδομάδες.

Κάθε φορά που την επισκέπτομαι, νιώθω ότι κάτι με ελκύει σε αυτόν τον πνευματικό ελκυστικό παράδεισο. Αρχίζει κανείς να αναγνωρίζει ότι στην πραγματικότητα είναι αυτό που οι ντόπιοι νεοφώτιστοι Ορθόδοξοι ανταποδίδουν, σε όσους τους υπηρετούν και αυτό είναι που κάνει πολλούς να επιστρέφουν επανειλημμένα στην Ιεραποστολή.

Η χαρά του φωτός του Χριστού ακτινοβολεί από τις παιδικές καρδιές εκείνων, που έχουν αγκαλιάσει τον Χριστό εκεί στον Ειρηνικό και αυτό αναζωογονεί τον μισοσβησμένο φάρο της καρδιάς του καθενός. Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί "ποιος είναι ιεραπόστολος σε ποιον;".

Θά προσπαθήσω στήν συνέχεια να δώσω εξηγήσεις για την Ιεραποστολή, όπως την βλέπω- και τις προκλήσεις τους, αλλά να καταθέσω και κάποιες προτάσεις, που αποβλέπουν στην επιτυχία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Ιεραποστολής στον Ειρηνικό πού τελικά επιτελείται πρός δόξα Θεού.

Πρώτον, για το πλαίσιο, η αναπτυσσόμενη Ορθόδοξη Ιεραποστολή στα Έθνη του Ειρηνικού των Φίτζι, Τόνγκα και Σαμόα λειτουργεί υπό την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας. Το έργο αυτό ξεκίνησε το 2009 από τον ιεραπόστολο Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιο Τσούκο. Αυτόν τον πολύ δύσκολο ρόλο συνεχίζει ο σημερινός Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας Μύρων, που εξελέγη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2018.

Άμεσα υπεύθυνος για τη διαχείριση των Ορθοδόξων Ιεραποστολών στον Ειρηνικό είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Μελέτιος Πάντιτς, Ηγούμενος της Μονής των Αγίων Αρχαγγέλων, Λέβιν (Νέα Ζηλανδία). Η Ορθόδοξη Εκκλησία στον Ειρηνικό έχει αναπτυχθεί σημαντικά από την ίδρυσή της και τώρα έχει τέσσερις εκκλησίες, ένα μοναστήρι, ένα ορφανοτροφείο και πέντε ορθόδοξους ιερείς. Από τους πέντε Ιερείς, οι τέσσερις είναι Φίτζι, με έναν να είναι ανενεργός λόγω υγείας.

Ο COVID-19 είχε αρνητικές επιπτώσεις στις Ορθόδοξες Ιεραποστολές στον Ειρηνικό. Τελικά επί δυόμισι χρόνια ο Μητροπολίτης Μύρων και ο π. Μελέτιος δεν μπορούσαν να επισκεφθούν την περιοχή και την επέβλεπαν εξ αποστάσεως. Επίσης σήμαινε ότι:

• Οι εθελοντές δεν μπορούσαν να πάνε να βοηθήσουν,

• Μείωση της παγκόσμιας οικονομικής βοήθειας,

• Δυσκολία στη διατήρηση της Ιεραποστολής και της κοινότητας γενικά υπό μεταβαλλόμενους νόμους και αναμενόμενες δυσμενείς συμπεριφορές.

Φυσικά όμως, οι Ορθόδοξες Ιεραποστολές υπάρχουν και σκοπό έχουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βρουν τη σωτηρία μέσω της εγκαθίδρυσης λατρευτικών προγραμμάτων καί κοινωνικών εκδηλώσεων, δια των οποίων δύνανται να προσελκύουν περισσότερους ανθρώπους προς την Βασιλεία των Ουρανών. Έχοντας αυτά κατά νου, το Ιεραποστολικό έργο στον Ειρηνικό θα μπορούσε να συνεχίζεται μεθοδικά.

Το επίκεντρο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στον Ειρηνικό βρίσκεται στα Φίτζι όπου ζει το μεγαλύτερο ποσοστό των Ορθοδόξων προσήλυτων. Στο Saweni, στο κύριο νησί Viti Levu, βρίσκεται το Ορφανοτροφείο του Saint Tabithas. Το Ορφανοτροφείο ήταν το επίκεντρο και φιλοξενεί είκοσι παιδιά. Υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους γονείς τους, τον πατέρα Ανδρόνικο και την Πρεσβυτέρα Ιουλίτα. Ο πάτερ, η Πρεσβυτέρα και τα τέσσερα παιδιά τους, κατάγονται από τη Νότια Αφρική και διορίστηκαν στην Ιεραποστολή στις αρχές Δεκεμβρίου 2022. Ο πάτερ Ανδρόνικος βοηθά επίσης στη φροντίδα της Ενορίας της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το Ορφανοτροφείο.

Το Ορφανοτροφείο έχει επίσης αρκετούς φροντιστές και έναν σεφ. Η Δρ. Ελένη Αθηνοδώρου, από το Paradise for Kids Fiji Brisbane (Αυστραλία), βρίσκεται επίσης αυτή τη στιγμή στο Ορφανοτροφείο και διευθύνει το εκπαιδευτικό τμήμα βοηθώντας όπου χρειάζεται.

Στα παιδιά του Ορφανοτροφείου δίνονται πολλές ευκαιρίες να διαπρέψουν σε όλες τις πτυχές της ζωής τους με μια ισορροπημένη προσέγγιση. Μερικά παιδιά προέρχονται από πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας, είναι ορφανά και μερικά από τα παιδιά είναι από διαλυμένες ή πολύ φτωχές οικογένειες. Το Ορφανοτροφείο φροντίζει για τα παιδιά πνευματικά και υλικά. Τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο κάθε μέρα και συμμετέχουν σε κοινή προσευχή, γεύματα, υπαίθριες και εσωτερικές δραστηριότητες. Η ευπρόσδεκτη προσθήκη της Δρ. Αθηνοδώρου, επέτρεψε στο πρόγραμμα του φροντιστηρίου να ανθίσει με προγράμματα όπως ο εκπαιδευτικά πολύτιμος Χρόνος Τεχνολογίας.

Ένα σημαντικά θετικό, σε αντίθεση με τις προκλήσεις του COVID-19, ήταν η ευπρόσδεκτη υπηρεσία στην Ιεραποστολή από τον Μάικλ και τη Μέγκαν Τζόουνς και τα παιδιά τους από την Αλάσκα. Υπηρετούν στα Φίτζι τον τελευταίο χρόνο και έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τη βάση υποστήριξής τους στις ΗΠΑ για να βοηθήσουν την Ιεραποστολή στο Βασίλειο της Τόνγκα για έναν ακόμη χρόνο. Ο Michael έχει βοηθήσει με τη διαχείριση έργων και τις εργασίες συντήρησης για διάφορα έργα, ενώ η Meghan έχει βοηθήσει με το πρόγραμμα διδασκαλίας και με το Κατηχητικό Σχολείο στην Αγία Τριάδα, Saweni.

Μια άλλη ευπρόσδεκτη προσθήκη στο κτιριακό έργο της Ἱεραποστολής ήταν ο Ιωάννης Παναγιωτόπουλος από τη Γερμανία, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαχείριση του κτιρίου των κατοικιών και της έδρας εκπαίδευσης που περιλαμβάνει αίθουσα υποδοχής (Αρχονταρίκι) για τους επισκέπτες. Ο Ιωάννης ανταποκρίθηκε θετικά στην παράκληση της Ιεράς Μητροπόλεως μέσω του orthodoxpacifika.org αφού είδε την προβολή της Ιεραποστολής από τον Σεβασμιώτατο Μύρωνα από τα ελληνικά μέσα. 

Παράλληλα, πρόσφατα δύο εθελοντές από το Ηράκλειο ο κ. Ευάγγελος Καμπιτάκης και η κ. Δήμητρα Δρεττάκη μέλη του ιεραποστολικού συλλόγου Νέας Ζηλανδίας, Φίτζι, Τόγκα και Σαμόα, βοήθησαν για τρεις μήνες στο πρόγραμμα του ορφανοτροφείου τόσο στο μαγείρεμα όσο και στα διαδικαστικά που απαιτούνται για την λειτουργία του ορφανοτροφείου. 

Η Κυριακάτικη Λειτουργία και οι λειτουργίες καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στην Αγία Τριάδα παρακολουθούνται κυρίως από τα παιδιά, το προσωπικό και λίγους εντοπίους. Υπάρχει μια προσπάθεια να έρθουν οι άνθρωποι στην εκκλησία τις Κυριακές, ωστόσο πολλοί προσήλυτοι απομακρύνθηκαν ή εκτοπίστηκαν λόγω του COVID-19 που είδε την προσέλευση στην Εκκλησία να μειώνεται.

Ο πατέρας George Pillay είναι γηγενής ιερέας από τα Φίτζι και φροντίζει την Σκήτη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Saweni, και την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, Sabeto. Βοηθά τον π. Ανδρόνικο στις Θείες Ακολουθίες και τις ποιμαντικές ανάγκες της ευρύτερης Ορθόδοξης Κοινότητας των Φίτζι. Μαζί με τον πατέρα Βαρθολομαίο, έναν άλλο ορθόδοξο ιερέα από τα Φίτζι, και την Πρεσβυτέρα Λυδία του, υπηρετούν την Ιεραποστολή για πάνω από μια δεκαετία και προσφέρουν σ’αυτήν μεγάλη υποστήριξη και πρόοδο σε όλες της τις εκφάνσεις.

Στη Labasa, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Φίτζι, υπάρχει μια μικρή ορθόδοξη κοινότητα που ἐκκλησιάζεται σε μια μικρή καλύβα ως εκκλησία, των Αγίων Αθανασίου και Νικολάου. Αυτή η Ορθόδοξη κοινότητα ιδρύθηκε από τον πατέρα Βαρνάβα Ναΐρ, ο οποίος κοιμήθηκε εν Κυρίω το 2022. Ο αείμνηστος πατήρ Βαρνάβας, μαζί με την Πρεσβυέτρα του Μαρία, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά προσελκύοντας τους ανθρώπους μέσα από την αγάπη τους για τον Χριστό και τον πλησίον.

Ο π. Αλέξιος, πνευματικό τέκνο του π. Βαρνάβα, χειροτονήθηκε Ἱερέας στις αρχές του έτους και έχει αναλάβει την Ορθόδοξη κοινότητα στη Λάμπασα. Αυτός, μαζί με την Πρεσβυτέρα του, συνεχίζουν την καλή δουλειά, και προσφέρουν την ζωή και τα νειατα τους, ὅπου μαζί με την ευλογημένη πνευματική δίψα τους προσπαθούν να μεγαλώσουν την Ενορία.

Ο πατήρ Αλέξιος μόνος, οδηγεί δυόμιση ώρες για να φέρει τους ενορίτες στην Κυριακάτικη Λειτουργία. Λειτουργεί, παρέχει γεύμα, δημιουργεί ευκαιρίες πνευματικής συναναστροφής και κατόπιν πηγαίνει τους ενορίτες πίσω στα σπίτια τους.

 Έβλεπα ότι η Ορθοδοξία στη Λάμπασα είναι αυθεντικά προσανατολισμένη στην Ενορία, με επίκεντρο τη συναδέλφωση και την αλληλεγγύη. Μπορεί να είναι το πιο φτωχό και λιγότερο χρηματοδοτούμενο μέρος της Ιεραποστολής, ωστόσο είναι πλούσιο σε πνευματικούς καρπούς. Αυτή η περιοχή χρειάζεται σημαντική συντήρηση του κτιρίου, ειδικά για την κατασκευή και την ακεραιότητα της εκκλησίας, των εγκαταστάσεων και των ανέσεων. Πιστεύω επίσης ότι υπάρχουν περιθώρια για την οικοδόμηση μιας μεγαλύτερης εκκλησίας και εγκαταστάσεων για την κάλυψη της αναπτυσσόμενης κοινότητάς τους.

Η αποστολή στην Τόνγκα και τη Σαμόα είναι στα σπάργανα. Υπάρχουν μερικές οικογένειες που έχουν βαπτιστεί στην Τόνγκα και υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που είναι ημιτελής. Ο COVID-19 καθυστέρησε την Ιεραποστολή στην Τόνγκα, αλλά τα καλά νέα είναι ότι ο πατήρ Βαρθολομαίος, με την Πρεσβυτέρα Λυδία, θα πάνε εκεί πολύ σύντομα για να αναζωογονήσουν την Ιεραποστολή και ελπίζουμε ότι μαζί με τη βοήθεια του Μάικλ και της Μέγκαν Τζόουνς θα ολοκληρώσουν το κτίριο της Εκκλησίας. Στη Σαμόα, υπάρχουν λίγοι προσήλυτοι και καποιο εκκλησιαστικό κτίριο, αν και υπάρχουν σχέδια να χτιστεί τελικά η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Προσεύχομαι σύντομα να υπάρξει αυτή η λύση για τη Σαμόα.

Ο πρωταρχικός στόχος της Ιεραποστολής της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι να μοιραστεί το Ευαγγέλιο με τον κόσμο, στα νησιά του Ειρηνικού και του 1,1 εκατομμυρίου κατοίκους του, που σίγουρα δεν μπορούν να εξαιρεθούν. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Ιεραποστολή στον Ειρηνικό υπόσχεται να φέρει την πνευματική αλλαγή, να ζωογονεί και να μεταμορφώνει τη ζωή των κατοίκων του, σε μια πνευματικά Χριστόμορφη εικόνα.

Μερικές από τις δυσκολίες πέρα από το COVID-19 για αυτήν την περιοχή σχετίζονται με κοινωνικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς παράγοντες. Αυτοί οι λόγοι, δεν πρέπει να αποθαρρύνουν την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας, (Οικουμενικό Πατριαρχείο) στην συνέχιση της πνευματικής προόδου.

Συγκεκριμένα, οι λόγοι είναι:

Κοινωνικοί:

• Η γενική κατάσταση του Ειρηνικού χαρακτηρίζεται από φτώχεια,

• Έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων υγείας και κοινωνικής φροντίδας,

• Χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

Σε αυτόν τον τομέα, η παρουσία της Ιεραποστολής φέρνει ελπίδα στους ανθρώπους και υπόσχεται να ανυψώσει την ευημερία τους μέσω του μηνύματος της σωτηρίας. Ενώ υπάρχει ήδη το Ορφανοτροφείο, λείπει μια απλή διάταξη «κουζίνας σούπας» για το κοινό. Η αποστολή τροφίμων στο κοινό θα ανέβαζε το προφίλ της Ιεραποστολής στην κοινότητα και τήν γενική διοργάνωσή της.

Πολιτιστικά:

• Υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στις θρησκευτικές πρακτικές,

• Χρειάζεται εντατικότερη έμφαση στην θρησκευτική προβολή

Η Ορθοδοξία προσφέρει μια ευκαιρία να εμπλακούμε σε έναν νέο τρόπο λατρείας, συμπεριλαμβανομένης της εκμάθησης και της εμπειρίας νέων παραδόσεων, λειτουργικής εμπειρίας και μουσικής. Από πρώτο χέρι, έχω δει τη διάθεση των εντοπίων να τραγουδούν ύμνους στα ελληνικά, ἀλλά λείπει η ενθάρρυνση. Κάτι που συναντώ πάντα στην Ιεραποστολή είναι παιδιά και ενήλικες που θέλουν να μάθουν πώς να ψέλνουν στα ελληνικά. Παράλληλα ἐνθουσιάζονται καί μαγνητίζονται θά ἐλεγα από την ορθόδοξη εικονογραφία.

Οικονομικά:

• Υπάρχει οικονομική κατάπτωση

• Οι ευκαιρίες για οικονομική ενδυνάμωση είναι ανύπαρκτες

Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή θα μπορούσε να παρουσιάσει μια ευκαιρία διαφοροποίησης της οικονομίας μέσω της ίδρυσης επιχειρήσεων (π.χ. αγορά καλλιεργητών, σούπερ μάρκετ, καφετέριες, BnBs, κ.λπ.) που θα παρείχαν επίσης απασχόληση στην κοινότητα. Η επιχείρηση θα μπορούσε να συμβάλει σε ένα σταθερό εισόδημα για την Ιεραποστολή που θα βοηθούσε στον στρατηγικό σχεδιασμό και τη βιωσιμότητα. Χρειάζεται επίσης από οικονομικής άποψης μια ενεργή προσπάθεια εντοπισμού της κρατικής υποστήριξης σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο με τη μορφή τραπεζών τροφίμων και υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας.

Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στον Ειρηνικό κάνει πολύ καλή δουλειά και οι επιτυχημένες πρωτοβουλίες της (που παρατίθενται παρακάτω) συνάδουν με τα κριτήρια, του τι πρέπει να είναι μια Ορθόδοξη Ιεραποστολή:

• Το ορφανοτροφείο

• Χειροτονία τοπικών αυτόχθονων Κληρικών.

• Το χτίσιμο των Εκκλησιών.

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας έχει ζητήσει κάποια υποστήριξη από άλλες Ορθόδοξες Αρχιεπισκοπές και Μητροπόλεις για να διευκολυνθεί η συνέχιση των περαιτέρω σπουδών των νέων (Θεολογία, Διακονία και άλλους τομείς ενδιαφέροντος) στο εξωτερικό. Ίσως ένα επόμενο βήμα για αυτούς τους νέους θα ήταν η εδραίωση των σχέσεων με αυτές τις Εκκλησίες και άλλους οργανισμούς όπως το Ίδρυμα Νιάρχος που θα μπορούσαν να δώσουν ευκαιρίες υποτροφιών στη νεολαία της Ορθόδοξης ιεραποστολής στον Ειρηνικό για να συνεχίσουν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο εξωτερικό.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε ορισμένα βασικά ιεραποστολικά μοντέλα για τη βιωσιμότητα της Ορθόδοξης Ἱεραποστολής στον Ειρηνικό. Πρέπει ωστόσο να τονίσω ότι αυτές οι ιδέες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς σταθερή οικονομική βοήθεια και πόρους.

Ιεραποστολικά μοντέλα που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι:

• Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος και ο τρόπος που χρησιμοποιούσαν τη δημοτική γλώσσα, η οποία περιελάμβανε τη μετάφραση βιβλικών κειμένων και λειτουργικών κειμένων στις τοπικές γλώσσες, ώστε το Ευαγγέλιο να είναι πιο προσιτό. Αυτή η μέθοδος εξασφάλιζε ότι η κατανόηση των ανθρώπων δεν περιοριζόταν από τη γνώση μιας ξένης γλώσσας.

Δεδομένης της έλλειψης αρχικής χρηματοδότησης, είναι θαύμα πώς έγιναν όλα αυτά. Το αποκορύφωμα αυτών των πρωτοβουλιών είχε ως αποτέλεσμα την εκπαίδευση νέων ανδρών και γυναικών στο εξωτερικό στην Πατμιάδα Σχολή και στα Μοναστήρια. Ελπίζεται ότι αυτοί οι νέοι μπορούν να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους εντός της Ιεραποστολής.

• Ο Άγιος Νικόλαος της Ιαπωνίας χρησιμοποίησε τη μέθοδο της δημιουργίας συμφραζομένων και αυτή περιλάμβανε τη μελέτη της γλώσσας και του πολιτισμού των ανθρώπων που υπηρετούσε. Μπόρεσε να μάθει την ξένη γλώσσα, να ντυθεί όπως αυτοί και να συμμετάσχει στις πολιτιστικές τους γιορτές. Αυτό τον έκανε συγγενή και συμπονετικό στις διδασκαλίες του.

• Η μέθοδος του Αγίου Γερμανού της Αλάσκας, ήταν να ζει απλά ανάμεσα στους ανθρώπους του τόπου, να μοιράζεται τη ζωή του με τους ανθρώπους που υπηρετούσε. Ζώντας ανάμεσα στους ανθρώπους, οι ιεραπόστολοι καταλαβαίνουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα που υπάρχουν και βοηθούν στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Είναι σχεδόν αδύνατο να βοηθήσετε κάποιον χωρίς να γνωρίζει τους αγώνες του.

• Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς δίδαξε με παράδειγμα, το οποίο επικεντρώθηκε στη διάδοση του Ευαγγελίου μέσω προσωπικής μαρτυρίας. Οι ιεραπόστολοι πρέπει να αποπνέουν το είδος του χαρακτήρα που θέλουν να μιμηθούν οι άνθρωποι.

• Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος συνεργάστηκε με άλλες εκκλησίες και κατέστησε δυνατή τη συνέχιση της ύπαρξης της ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Αλβανία. Η συνεργασία είναι υψίστης σημασίας, και δεν είναι μόνο ουσιαστική μεταξύ διαφορετικών εκκλησιαστικών ομάδων, περιλαμβάνει επίσης συνεργασία με διάφορες κοινοτικές ομάδες.

Αυτοί οι μέθοδοι εφαρμόζονται ως ένα βαθμό στα νησιά του Ειρηνικού και η Ιεραποστολή μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να προσεγγίσει αποτελεσματικά τους κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού.

Αυτά τα μοντέλα θα πρέπει να μας προκαλέσουν μια κύρια πρόκληση στο θέμα της επικοινωνίας, ή πιο συγκεκριμένα της μετάφρασης των κειμένων. Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στον Ειρηνικό έχει αναγνωρίσει ότι η μετάφραση της Βίβλου και των Λειτουργικών Κειμένων στις μητρικές γλώσσες δεν είναι απλή λόγω της φύσης των γλωσσικών παραλλαγών και των αποχρώσεων των γλωσσών και διαλέκτων του Ειρηνικού. Αρκεί να πάρουμε τη γλώσσα των Φίτζι ως παράδειγμα και να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι μια πολύπλοκη πολυσύνθετη γλώσσα με μια μοναδική γραμματική δομή που καθιστά δύσκολη τη μετάφραση ιδιωματικών εκφράσεων και πολύπλοκων συντακτικών δομών από άλλες γλώσσες. Η έλλειψη ενός τυποποιημένου συστήματος γραφής και οι άφθονες ορθογραφικές παραλλαγές στα Φίτζι μπορούν επίσης να δημιουργήσουν προκλήσεις για συνεπείς μεταφράσεις.

Είναι αποδεδειγμένο ότι η μητρική γλώσσα χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα, και μόνο στην Κατήχηση ή στην απαγγελία του «Πάτερ ημών» και περιστασιακά κατά τη διάρκεια των κηρυγμάτων. Όταν χρησιμοποιείται στην Κατήχηση, είναι ένας τύπος παράφρασης επειδή θεολογικοί όροι ή φράσεις, χρησιμοποιούνται πολλές εγγενείς λέξεις για να προσπαθήσουν να αναπαραστήσουν μια έννοια.

Παρόλο που τα αγγλικά είναι επίσημη γλώσσα των χωρών, τα επίπεδα αλφαβητισμού των κοινοτήτων είναι χαμηλά. Έχοντας υπόψη όλα αυτά, εξακολουθώ να είμαι της άποψης ότι πρέπει να καταβληθεί περισσότερη χρηματοδότηση και προσπάθεια για την παραγωγή παιδαγωγικών μέσων, στη μητρική γλώσσα.

Ένα τελευταίο αλλά αξιοσημείωτο γραφειοκρατικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ιεραποστολή αφορά την ιδιοκτησία γης. Ακόμη και όταν αγοράζεται γη και χτίζεται νόμιμα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου αυτή η γη μπορεί να αφαιρεθεί επειδή ένας ντόπιος ιδιοκτήτης γης επιδιώκει να διεκδικήσει ότι αυτή η γη είναι δική του. Σε πολλές περιπτώσεις οι ιθαγενείς κάτοχοι γης θα απαιτήσουν πληρωμή μίσθωσης και θα διεκδικήσουν απώλεια δυνητικής αξίας γης.

Με την πλήρη πεπίθηση, ομολογώ ότι η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στον Ειρηνικό, είναι ένας συναρπαστικός και πνευματικά υπέροχος παράδεισος, όπου οι προκλήσεις της ζωής και της πίστης είναι πολύ πραγματικές. Η υποστήριξη της Ιεραποστολής θα επιτρέψει σ’αυτό το σημαντικό έργο και με το θέλημα του Θεού θα γίνει πραγματικότητα για τους ανθρώπους στην περιοχή, αλλά και για όλους τούς θεοπρεπώς εμπλεκομένους παράγωντες.

π. Μιχαήλ Ψαρομμάτης

Μπορείτε να προσφέρετε την υποστήριξή σας για την Ιεραποστολή στα Νησιά Φίτζι, Τόνγκα και Σαμόα πατώντας το  link που ακολουθεί: tinyurl.com/tzkrn47




















Δεν υπάρχουν σχόλια: