e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Μελβούρνη: Οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου «Άγιος Κοσμάς o Αιτωλός» τίμησαν τους Ήρωες του '40

Με σχολικές γιορτές, τραγούδια, ποιήματα, χορούς, ακόμα και παρέλαση, γιόρτασαν οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» (Aetolian College) το ένδοξο «ΟΧΙ» του 1940.

Φέτος, οι Μονάδες του Ελληνικού Σχολείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» (Aetolian College) στη Μελβούρνη διοργάνωσαν ξεχωριστές γιορτές για να τιμήσουν τους ήρωες του 1940 που θυσίασαν την ζωή τους για την λευτεριά της πατρίδας τους.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Μονάδας Vermont και East Burwood παραβρέθηκαν στην επίσημη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα. Μετά το τέλος της Δοξολογίας, απήγγειλαν ποιήματα και στην συνέχεια μετάβηκαν στο μνημείο του προαυλίου χώρου όπου κατέθεσαν στεφάνι ως φόρο τιμής προς στους πεσόντες του ’40.

Οι μαθητές της Μονάδας Brunswick μετά την Δοξολογία που παρακολούθησαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου, τίμησαν την ημέρα διοργανώνοντας σχολική γιορτή με τραγούδια, απαγγελίες ποιημάτων και χορούς. Στην γιορτή έδωσαν το «παρών» οι γιαγιάδες και οι παππούδες που καταχειροκρότησαν τους μικρούς και μεγάλους μαθητές.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου γιόρτασαν οι μαθητές της Μονάδας Yarraville την Εθνική Επέτειο. Οι μαθητές συγκίνησαν όλο το εκκλησίασμα με τα τραγούδια που τραγούδησαν και τα ποιήματα που απήγγειλαν κρατώντας τις Ελληνικές σημαίες και φορώντας τις παραδοσιακές στολές, γεμάτοι ενθουσιασμό.

Η Μονάδα του Coburg γιόρτασε με ποιήματα και τραγούδια την Εθνική Γιορτή, ενώ οι μαθητές της Μονάδας του Malvern σήκωσαν ψηλά την Ελληνική σημαία και βροντοφώναξαν «Ζήτω το Ελληνικό Έθνος»!

Εντυπωσιακή ήταν η ετήσια «Γιορτή της Σημαίας» που διοργάνωσε η Μονάδα του Reservoir. Οι μαθητές της Μονάδας ανήμερα της εορτής της Αγίας Σκέπης παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Thomastown, όπου χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι μαθητές, γεμάτοι ενθουσιασμό, χαμόγελα και με γαλανόλευκες σημαίες, παρέλασαν στον εξωτερικό χώρο του Ιερού Ναού με άλλους παροικιακούς φορείς. Την γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο κ. Δημήτριος Λινάρδος, εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Μελβούρνη, η κ. Lily D’ Ambrosio, πολιτειακή βουλευτής Βικτώριας, και ο κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης, Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Aetolian College».

Οι μαθητές της Μονάδας του Moonee Ponds παραβρέθηκαν σε μια σειρά εκδηλώσεων, αφού γιόρταζε και ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου όπου ανήκει η Μονάδα. Με αντιπροσωπείες μαθητών από την παραμονή της γιορτής του Αγίου Δημητρίου μέχρι και την Κυριακή, 29 Οκτωβρίου, που έγινε και το μεγάλο πανηγύρι του εορτάζοντος Ιερού Ναού, οι μαθητές με παραδοσιακές στολές, ποιήματα και τραγούδια εντυπωσίασαν στο πέρασμά τους.

Τέλος, την Κυριακή, 29 Οκτωβρίου, αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών των Μονάδων Reservoir και Keilor East παραβρέθηκαν στην επίσημη Δοξολογία της Αρχιεπισκοπής Περιφέρειας Northcote όπου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος. Εν συνεχεία, οι μαθητές συμμετείχαν στην τελετή κατάθεσης στεφάνων που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Αποστράτων στον προαύλιο χώρο της Μονής Άξιον Εστί. Εκ μέρους του Ελληνικού Σχολείου, οι μαθητές Θεοδώρα και Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος κατέθεσαν στεφάνι τιμώντας τους πεσόντες του ’40.

«Ένα μεγάλο “Εύγε” στους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στους εορτασμούς της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 με υπερηφάνεια και έδειξαν τον σεβασμό που αρμόζει στους προγόνους τους, στους ήρωες του 1940!», σημειώνει σε δήλωσή της η Διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» κ. Νατάσα Σπανού.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: