e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Οι Χριστιανοί της Ιερουσαλήμ συγκεντρώνονται γύρω από την Αρμενική Εκκλησία για συμφωνία γης

Οι επικεφαλής των Χριστιανικών Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ εξέδωσαν μια σπάνια κοινή έκκληση το Σαββατοκύριακο, προειδοποιώντας ότι μια αμφισβητούμενη συμφωνία γης θα μπορούσε να διαγράψει την αιωνόβια παρουσία της αρμενικής κοινότητας στην Παλιά Πόλη.

Η εθνοτική αρμενική κοινότητα έχει τη δική της συνοικία εντός της αρχαίας πόλης της Ιερουσαλήμ κάτω από σύνορα που χαράσσονται από Οθωμανούς ηγεμόνες – το μικρότερο από τα τέσσερα συνοικίες, που περιλαμβάνουν επίσης πολύ διακριτές μουσουλμανικές, εβραϊκές και χριστιανικές γειτονιές.

Ωστόσο, οι Αρμένιοι λένε ότι κινδυνεύουν να ξεριζωθούν από μια συμφωνία για μίσθωση περίπου 25% της περιοχής τους σε προγραμματιστές που θέλουν να χτίσουν ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην τοποθεσία.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον επικεφαλής της Αρμενικής Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ τον Ιούλιο του 2021, αλλά μέλη της κοινότητάς του είπαν ότι η πρώτη που άκουσαν γι' αυτήν ήταν όταν οι επιθεωρητές άρχισαν να εργάζονται στην περιοχή φέτος.

Είπε στην εκκλησία του ότι παραπλανήθηκε και έχει ξεκινήσει νομικές ενέργειες για να ακυρωθεί η σύμβαση. Ο ιερέας που μεσολάβησε για λογαριασμό του καθαιρέθηκε από την Εκκλησιαστική Σύνοδο τον Μάιο και έφυγε από την Ιερουσαλήμ.

Παρά τη νομική πρόκληση, μπουλντόζες έφτασαν την περασμένη εβδομάδα και άρχισαν να σκίζουν ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, ο οποίος καλύπτει μέρος της αμφισβητούμενης γης. Όταν οι διαδηλωτές εμπόδισαν το έργο, ένοπλοι Ισραηλινοί Εβραίοι έποικοι εμφανίστηκαν σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να διαλύσουν τη διαδήλωση.

«Οι προκλήσεις που χρησιμοποιούνται από τους υποτιθέμενους προγραμματιστές για την ανάπτυξη εμπρηστικών τακτικών απειλούν να διαγράψουν την παρουσία των Αρμενίων στην περιοχή, αποδυναμώνοντας και θέτοντας σε κίνδυνο τη χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους», έγραψαν οι χριστιανοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών των ελληνορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικές Εκκλησίες.

Η αρμενική κοινότητα λέει ότι ο επενδυτής πίσω από τη συμφωνία μίσθωσης γης είναι ένας Αυστραλο-Ισραηλινός επιχειρηματίας Danny Rubinstein, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρείας εγγεγραμμένης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – Xana Capital Group. Μια ταμπέλα της εταιρείας αναρτήθηκε στο πάρκινγκ λίγο μετά την εμφάνιση των επιθεωρητών.

Ο Rubinstein δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με το έργο που στάλθηκε μέσω του λογαριασμού του στο Linked-In.

Ισοτιμία

Κατά παράδοση, η Αρμενία ήταν το πρώτο βασίλειο που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό ως κρατική θρησκεία το 301, και παρόλο που η Εκκλησία της είναι πολύ μικρότερη από την Ελληνική Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία, έχει ισότιμα ​​δικαιώματα στους ιερούς χριστιανικούς χώρους της Ιερουσαλήμ.

Στην καρδιά της συνοικίας τους βρίσκεται ο περίτεχνα διακοσμημένος καθεδρικός ναός του Αγίου Ιακώβου, ο οποίος χρονολογείται από το 420 μ.Χ., με πολύτιμους λαμπτήρες και συχνά εμποτισμένο με το στοιχειωμένο τραγούδι των μαυροσκεπασμένων μοναχών του.

Η συνοικία καλύπτει το ένα έκτο της περιτειχισμένης Ιερουσαλήμ και στεγάζει μόλις 1.000 άτομα, ένα κλάσμα του πληθυσμού των 35.000 κατοίκων της Παλιάς Πόλης.

Οι Αρμένιοι ντόπιοι λένε ότι το έργο μίσθωσης γης θα καταναλώσει όχι μόνο το πάρκινγκ τους, τον μεγαλύτερο ανοιχτό χώρο στην Παλιά Πόλη, αλλά και την κοινοτική τους αίθουσα, τον κήπο του πατριάρχη, το σεμινάριο και πέντε οικογενειακά σπίτια.

«Οι Αρμένιοι είναι εδώ από τον 4ο αιώνα, αλλά τώρα κινδυνεύουμε να ξεριζωθούμε», είπε ο Hagop Djernazian, 23 ετών, ένας φοιτητής, ο οποίος είναι μέλος μιας ομάδας που φρουρεί το πάρκινγκ νύχτα και μέρα, με συρματοπλέγματα τεντωμένα για να το κρατήσουν. από προγραμματιστές και εποίκους. «Πρέπει να παλέψουμε για την ύπαρξή μας», είπε.

Ο Daniel Seidemann, ένας Ισραηλινός ακτιβιστής δικηγόρος που παρακολουθεί στενά την εξάπλωση των Εβραίων εποίκων γύρω από την Ιερουσαλήμ, είπε ότι το έργο είχε στόχο να επεκτείνει το αποτύπωμα της Εβραϊκής Συνοικίας στη μισή Παλιά Πόλη.

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένης της Παλιάς Πόλης, από τις ιορδανικές δυνάμεις σε πόλεμο το 1967. Το Ισραήλ θεωρεί ολόκληρη την πόλη ως την αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσά του. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού κράτους.

«Γνωρίζουμε ένα σχέδιο για την περικύκλωση της εξωτερικής παλιάς πόλης με έργα οικισμού. Υποψιαζόμαστε ότι αυτή η συμφωνία για τη συνοικία της Αρμενίας προορίζεται να είναι η συνέχεια αυτού του σχεδίου εντός των τειχών της πόλης», δήλωσε ο Σάιντεμαν στο Reuters.

«Ωστόσο, υπάρχει τόση παρατυπία γύρω από αυτό που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα δικαστήρια να την απορρίψουν».

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: