e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Να, ποιος είναι ο Πλησίον

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή Η΄ Λουκά, 12/11/2023

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Μια από τις πολλές παραβολές του Κυρίου κάνει γνωστή σήμερα  ο  ευαγγελιστής Λουκάς. Η παραβολή αυτή φέρει, κατά την παράδοση της Εκκλησίας, τον τίτλο του καλού Σαμαρείτη. Την παραβολική αυτή διήγηση του Κυρίου την προκάλεσε κάποιος νομικός, που θέλησε να πειράξει τον Κύριο, ρωτώντας Τον ποιος είναι πραγματικά ο πλησίον. Ο Κύριος, μεταφέροντας τη συζήτηση από το θεωρητικό επίπεδο στην πράξη, παρουσίασε την εικόνα ενός εμπερίστατου ανθρώπου, ο οποίος από την Ιερουσαλήμ στην Ιεριχώ κι έπεσε θύμα ληστείας και βιαιοπραγίας. Τον άνθρωπο αυτόν, πεσμένο στον δρόμο, προσπέρασαν ένας ιερέας κι ένας λευίτης, ενώ στάθηκε να τον περιθάλψει κάποιος Σαμαρείτης.

Ο Σαμαρείτης δεν έμεινε στην απλή συμπαράσταση του πονεμένου αυτού ανθρώπου, αλλά τον ανέβασε στο μεταφορικό ζώο του, τον οδήγησε σ’ ένα πανδοχείο του περιποιήθηκε τα τραύματα, καθαρίζοντάς τα με λάδι και κρασί, πλήρωσε τον πανδοχέα και του είπε πως, όταν επιστρέψει, θα του δώσει ό,τι παραπάνω ξοδέψει για την διαμονή και την περιποίηση του ανθρώπου.

Η παραβολή του καλού – εύσπλαχνου Σαμαρείτη παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, κάποιες οδυνηρές αλήθειες, αλλά ταυτόχρονα και την εικόνα της πραγματικής αγάπης.  Όπως μπορούμε να συμπεράνουμε, αγάπη είναι η προσωπική συνάντηση με τον πάσχοντα και δυστυχισμένο άνθρωπο που δεν προέρχεται από τον οίκτο της στιγμής ή μια απλή συμπάθεια προς τον δυστυχή άνθρωπο, φοβούμενοι μήπως κάποια στιγμή βρεθούμε στην ανάλογη θέση.  Αγάπη είναι η ανιδιοτελής και ολοκληρωτική προσφορά χωρίς περιορισμούς, κοινωνικούς, φυλετικούς ή ακόμα και θρησκευτικούς, κατά το πρότυπο της θυσιαστικής αγάπης του Κυρίου πάνω στο Σταυρό. Αυτήν την Αγάπη ας επιδιώκουμε και ας την ασκούμε! Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: