e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄ για τα Χριστούγεννα 2023


Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ   Β΄

ΕΛΕΩι  ΘΕΟΥ  ΠΑΠΑΣ  ΚΑΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ  ΠΑΣΗΣ  ΑΦΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΤΙ  Τῼ  ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ  ΚΑΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ  ΘΡΟΝΟΥ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΧΑΡΙΣ  ΚΑΙ  ΕΛΕΟΣ  ΚΑΙ  ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΡΑ ΤΟΥ  ΕΝ  ΒΗΘΛΕΕΜ  ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΟΣ

ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ  ΘΕΟΥ  ΚΑΙ  ΣΩΤΗΡΟΣ  ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ  ΧΡΙΣΤΟΥ

Αδελφοί μου αγαπητοί και ευλογημένοι,

Πλημμυρισμένοι από εόρτιο χαρά και αγαλλίαση για την μεγάλη και επιφανή ημέρα των Γενεθλίων του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, αναφωνούμε μετά των επουρανίων δυνάμεων Ασωμάτων το «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καί ἐπί γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία» (Λουκ. 2,14) Καί ἐπί γῆς εἰρήνη! Η συγκλονιστική διακήρυξη των Αγίων αγγέλων που τη νύχτα της γεννήσεως  του Επιφανέντος Θεού εμφανίστηκαν πάνω από το Θεοδέγμον Σπήλαιο τής Βηθλεέμ, ανυμνούντες και δοξολογούντες τον Θεό, ως λειτουργικά όντα.

  Ένα αίτημα πανανθρώπινο, καρδιακό, διαχρονικό, παραμένει ωστόσο μετά την παρέλευση τόσων αιώνων ανικανοποίητο! Τι ειρωνεία όμως! Χριστουγεννιάτικες ευχές για ειρήνη και ευτυχία, όταν ο φόβος, η αγωνία και ο τρόμος, μετά και από τα προσφάτως τραγικά γεγονότα στην Μέση Ανατολή, έχουν απλωθεί πάνω από την  υφήλιο·  όταν αναρίθμητοι άνθρωποι ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους και οδεύουν τον πικρό δρόμο τής προσφυγιάς, χωρίς να γνωρίζουν τίς συνέπειες και την κατάληξή τους. Μας πονάει αφάνταστα τούτο το «επί γης ειρήνη» υπό συνθήκες τρόμου!

Στους είκοσι και έναν αιώνες, που μας χωρίζουν χρονικά από την ανεπανάληπτη ημέρα της Θείας Ενανθρώπησης, εκατομμύρια ανθρώπων έχουν θυσιαστεί σε πολεμικές επιχειρήσεις, τόνοι αιμάτων έχουν χυθεί στα πεδία των μαχών και τα μετόπισθεν, αναρίθμητες οι ματωμένες σελίδες της Ιστορίας, στις οποίες «οι άνθρωποι ντροπιάζουν τα θηρία».

Αναρωτηθήκαμε ποτέ το γιατί; Γιατί οι άνθρωποι θελήσαμε να  οικοδομήσουμε ένα κόσμο χωρίς Θεό· χωρίς την ειρήνη πού Εκείνος μας χαρίζει. Κάποιοι  δεν δίστασαν να διακηρύξουν τον θάνατό Του. Η πλειονότητα τον εξορίσαμε από τη ζωή μας για να ενθρονίσουμε στη θέση Του το άτομό μας, τη φιλαυτία μας και τα πάθη μας, την «ευτυχία» μας, όπως εμείς την καθορίζουμε. Ή το τραγικότερο, γιατί κάποιοι στο όνομα του Θεού νομίζουν πώς δικαιούνται να σπέρνουν τον όλεθρο· να  εξοντώνουν με φρικαλέους τρόπους αθώους· να  καταστρέφουν εν ριπή οφθαλμού τούς κόπους και τις περιουσίες μιας ολόκληρης ζωής, να βυθίζουν στο πένθος τα ανυπεράσπιστα γυναικόπαιδα και ολόκληρες κοινωνίες στον φόβο και την ανασφάλεια.

Η ειρήνη κατά τον αιώνιο και αψευδή λόγο του Κυρίου μας συμπορεύεται με τη δικαιοσύνη. Όσο οι άνθρωποι αδικούμε τούς άλλους, τούς καταπιέζουμε, τούς εκμεταλλευόμαστε, τούς υποτιμούμε, ειρήνη  δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.

Το καθ΄ημάς παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, έχοντας στη ποιμαντική και Κανονική δικαιοδοσία του ολόκληρη την Αφρικανική ήπειρο, κατέχει την αμεσότατη και πικρή πείρα στους λαούς που διακονεί ανά τους αιώνες, της αδίκου και στυγνής εκμεταλλεύσεως αυτὠν, της αφαίμαξης των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους, της προκλήσεως συγκρούσεως μεταξύ τους από τους ισχυρούς της γης και της εκτοπίσεώς τους από τους γενεθλίους τόπους.

Παιδιά μου ευλογημένα,

Η ειρήνη, κατά την χριστιανική διδασκαλία είναι πρωτίστως δώρο τού Θεού· καρπός τού Παναγίου Πνεύματος. Ειρηνεύουμε , όταν ενοικεί στις καρδιές μας ὁ Χριστός· όταν καθοδηγεί τα βήματά μας και εμπνέει τη συμπεριφορά μας ο αιώνιος και απαραχάρακτος Ευαγγελικός Του νόμος. Λαοί και έθνη συνυπάρχουμε ειρηνικά και αρμονικά, όταν βλέπουμε τους συνανθρώπους μας ως ζωντανές εικόνες τού Θεού· εάν σεβόμαστε εμπράκτως την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των άλλων, προσώπων και λαών.  Ο λόγος του Αποστόλου Παύλου για το Χριστό μας «Αὐτός γάρ ἐστίν ἡ εἰρήνη ἡμῶν» (Ἐφεσ. 2, 14) μας βεβαιώνει ότι όλο το Ευαγγέλιο του Χριστού στην ουσία είναι η μόνη στον κόσμο υπάρχουσα Επιστήμη περί της Ειρήνης.  

Με τις πατρικές αυτές σκέψεις, σάς ευλογούμε διαπύρως και προτρέπουμε πατρικώς τον καθένα σας ξεχωριστά: Ανοίξτε διάπλατα τίς θύρες των καρδιών σας για να γεμίσουν από την ειρήνη τού Χριστού μας «τήν πάντα νοῦν ὑπερέχουσαν» (Φιλιπ.4,7). Με την παρουσία σας, τα λόγια και τίς πράξεις σας, παντού, στην οικογένειά σας, στο εργασιακό σας περιβάλλον, στις φιλικές και κοινωνικές σας αναστροφές, γίνετε οι ειρηνικοί άνθρωποι, «ὡς τέκνα φωτὸς περιπατεῖτε» (Ἐφεσ.5,7)

  «Εἰρηνεύετε», όπως παραγγέλλει ο μέγας απόστολος των εθνών Παύλος, «καί ὁ Θεός τῆς εἰρήνης θά εἶναι μαζί σας» (Β΄ Κορ. 13,11). Και αυτή η ειρήνη είναι συνέπεια της Γεννήσεως και δώρο του Ενανθρωπήσαντος Χριστού. Χαρίζεται όμως σε αυτοὺς που προσεύχονται και αγωνίζονται γι’ αυτήν· «εἰρήνην διώκετε μετὰ πάντων καὶ τὸν ἁγιασμόν, οὗ χωρὶς οὐδεὶς ὄψεται τὸν Κύριον» (Ἑβρ. 12 ,14).

Πανευφρόσυνα και ειρηνικά Χριστούγεννα!
Καλό, ευλογημένο και γαλήνιο το ανατέλλον έτος 2024! 

† Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ  Β΄ 

Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας
Άγια Χριστούγεννα 2023


Δεν υπάρχουν σχόλια: