e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Διαδικτυακή Εσπερίδα για την 15ετία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών (2008-2023)


Το «Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού (Ι.Ε.Θ.Π.)» διοργανώνει διαδικτυακή Ακαδημαϊκή Εσπερίδα για την 15ετία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β΄, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023, στις 18:00, παραμονή της Εορτής των Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων. 

Η Εσπερίδα γίνεται υπό την αιγίδα του Σεβ. Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και την επιστημονική υποστήριξη του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού «SingiLogos» του Πανεπιστημίου Singidunum Βελιγραδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ίμβρος: Κηδεύτηκε η αδελφή Βαρθολομαίου, Ζαχαρώ Αναστασιάδου-Αρχοντώνη (1936-2023)


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος, κατά την κηδεία της αειμνήστου Ζαχαρώς Αναστασιάδου, αυταδέλφης Αυτού, που τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023, από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του χωριού τους, στους Αγίους Θεόδωρους της γενέτειράς τους Ίμβρου. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τη μνήμη του προκατόχου του Μαξίμου Ε΄

Επί τη μνήμη του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού, η Α.Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης μετέβη, το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023, στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, όπου αναπαύεται εν τη προσδοκία της κοινής αναστάσεως ο προκάτοχός του Μάξιμος Ε’ (1946-1948), και τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αυτού, δεηθείς και υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ομωνύμων αειμνήστων Αρχιερέων του Θρόνου Λαοδικείας, Σάρδεων, Σταυρουπόλεως, Σερρών και Νιγρίτης, Πιτσβούργου και Ευμενείας.

Άγιον Όρος: Εκοιμήθη ο Γέρων Ακάκιος εκ της Αδελφότητος των Δανιηλαίων

Εκοιμήθη, σε ηλικία 90 ετών, ο πολιός Γέροντας Ακάκιος της Αδελφότητος των Δανιηλαίων του Αγίου Όρους, ονομαστός ψάλτης, ο οποίος έψαλε για δεκαετίες με τον επίσης μακαριστό Γέροντα Δανιήλ.

Πνευματικό μνημόσυνο Μητροπολίτου Πισιδίας, του από Κορέας, μακαριστού Σωτηρίου (Τράμπα) [video]

Το Πατριαρχικό Ίδρυμα Ορθοδόξου Ιεραποστολής Άπω Ανατολής πραγματοποίησε πνευματικό μνημόσυνο του αειμνήστου Μητροπολίτου Πισιδίας, του από Κορέας, κυρού Σωτηρίου (Τράμπα), με ομιλητή το Σεβ. Μητροπολίτη Κορέας κ. Αμβρόσιο, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα: "Η οσιακή κοίμηση ενός μεγάλου ιεραποστόλου".

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αθηνών με Γέροντα Χαλκηδόνος και Άρχοντες Οικουμενικού Θρόνου


Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

19.1.2023. O Μητροπολίτης Γέροντας Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ με κλιμάκιο του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Θεοδώρητο, Διευθυντή του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Κύπρος: Έρχεται αποκατάσταση π. Παγκρατίου Μερακλή, 25 χρόνια μετά την αργία του

Την Αρχιεπισκοπή αναμένεται να επισκεφθεί ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος Μερακλής, 27 χρόνια από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το 1996 όταν η Ιερά Σύνοδος διέκοψε τη διαδικασία ανάδειξης του στον Μητροπολιτικό θρόνο της Μόρφου, αποδίδοντάς του ηθικό κώλυμα, και 25 χρόνια αφότου τέθηκε σε αργία το 1998. 

Μελβούρνη: Εκδήλωση για τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στο Κρητικό Χωριό

«Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να πετύχουμε», υπογράμμισε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος ενώπιον εκατοντάδων ομογενών από την Πολιτεία της Βικτώριας, η οποίοι τίμησαν τον Ποιμενάρχη τους, για τα πρόσφατα ονομαστήριά του, με την παρουσία τους στο επίσημο Δείπνο που παρατέθηκε την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου, στο Κρητικό Χωριό της Μελβούρνης.

Ρώμη: Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Ροτόντα του Αγίου Θεοδώρου


Την Κυριακή, 22α Ιανουαρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος Ρώμης. Προ του πέρατος της Ευχαριστιακής Συνάξεως τον Μακαριώτατο προσεφώνησε καταλλήλως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Πολύκαρπος, προς τον οποίο προσέφερε ιστορική απεικόνιση του προαναφερθέντος Αγίου.