e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Φανερωμένη Βανάτου: Κατανυκτικό Συλλείτουργο τιμώντας την Υπαπαντή του Κυρίου 2023

Βράδυ Τετάρτης, 1ης Φεβρουαρίου 2023, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, έλαβε χώραν κατανυκτική Ευχαριστιακή Σύναξη τιμώντας την δεσποτικο-θεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου. 
    Μετά τα εόρτια Εσπέρια και τον  Όρθρο τελέσθηκε Ιερατικό Συλλείτουργο από τον οικείο Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια και τον π. Ιωάννη Ρένεση, φιλακόλουθο Εφημέριο Φαγιά και Δράκα. 
    Έψαλαν οι κ.κ. Διονύσιος Ρένεσης, Σταμάτιος Ζούλας, Παναγιώτης Γιατράς και Σπυρίδων Δρογγίτης. Ομίλησε εμπνευσμένα ο κ. Ζούλας, διαπρεπής Θεολόγος περί της δυνατότητος ενός εκάστου για υπάντηση του πιστού με τον Κύριο της Δόξης, σήμερα και κάθε ημέρα. 
    Τέλος, έγινε Αγιασμός επί τη εισόδω σε νέο μήνα Φεβρουάριο, οι δε εκκλησιασθέντες έλαβαν Αγιασμό προς ευλογίαν των ίδιων και των οικιών τους.

Όρια και όραμα


“Είναι σημαντικό να βάζουμε όρια, αλλά αυτά χρειάζεται να συνοδεύονται και από ένα όραμα” (καθηγητής Βασίλης Καραποστόλης)

Συλλυπητήρια της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Τα θερμά συλλυπητήριά της προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την εκδημία της αυταδέλφης του αειμνήστου Ζαχαρώς Αναστασιάδου, εξέφρασε η Εξοχ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.

Συλλυπητήριες ευχές και από τον Πατριάρχη των εν Τουρκία Αρμενίων

Επίσης, τα θερμά συλλυπητήριά του προς τον Παναγιώτατο εξέφρασε ο Μακ. Πατριάρχης των εν Τουρκία Αρμενίων κ. Sahak Masalyan, κατά την επίσκεψή του στο Φανάρι, για τον σκοπό αυτό, την Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023.

 

Βαρθολομαίος: Η Εκκλησία δεν υπήρξε ποτέ κλειστή λέσχη πλουσίων και χώρος συναναστροφής των κοινωνικώς υψηλά ισταμένων

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, σήμερα, Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Αγίου Τρύφωνος, προστάτου των κηπουρών, των αμπελουργών και εν γένει των γεωργών, στον Ι.Ν. Γενεθλίων της Θεοτόκου, Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος ευλόγησε τα κόλλυβα στη μνήμη του Αγίου και ο Πανοσιολ. Μ. Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος, Αρχειοφύλακας του Πατριαρχείου, ανέγνωσε τον εξορκισμό του Αγίου Τρύφωνος που διαβάζεται, ανήμερα της εορτής του, σε κήπους και καλλιέργειες. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Διάκονος κ. Βοσπόριος, Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. 

Κωνσταντινούπολη: Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχου στον Ναό Γενεθλίων της Θεοτόκου Βελιγραδίου (1.2.2023)

Ἱερώτατε Μητροπολῖτα Σηλυβρίας κύριε Μάξιμε, Ἀρχιερατικῶς Προϊστάμενε τῆς Περιφερείας Ὑψωμαθείων,

Σεβαστοί Πατέρες,

Ἐντιμολογιώτατοι Ἄρχοντες,

Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

"Καγώ εισδέξομαι υμάς"


"Διὸ ἐξέλθετε ἐκ μέσου αὐτῶν καὶ ἀφορίσθητε, λέγει Κύριος, καὶ ἀκαθάρτου μὴ ἅπτεσθε, κἀγὼ εἰσδέξομαι ὑμᾶς, καὶ ἔσομαι ὑμῖν εἰς πατέρα, καὶ ὑμεῖς ἔσεσθέ μοι εἰς υἱοὺς καὶ θυγατέρας, λέγει Κύριος παντοκράτωρ(Β' Κορ. 6, 17-18)

"Γι’ αὐτὸ λέει ὁ Κύριος· Φύγετε μακριὰ ἀπ’ αὐτοὺς καὶ ξεχωρίστε. Μὴν ἀγγίζετε ἀκάθαρτο πράγμα, κι ἐγὼ θὰ σᾶς δεχτῶ. Θὰ εἶμαι γιὰ σᾶς ὁ Πατέρας, κι ἐσεῖς θὰ εἶστε γιοὶ καὶ θυγατέρες μου, λέει ἀκόμα ὁ παντοκράτορας Κύριος"