e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Ακάθιστος Ύμνος 2023 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023, κατά την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό. Με τον Πατριάρχη συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και Προύσης κ. Ιωακείμ. 

Ακάθιστος Ύμνος 2023 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου


Την Παρασκευή, 31η Μαρτίου 2023, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄  χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Καθεδρικό Nαό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, συμπαραστατουμένου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ.Παντελεήμονα, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Ακάθιστος Ύμνος 2023 στην Παναγούλα Βανάτου


Κατανυκτική και συνάμα μεγαλοπρεπής ήταν απόψε, βράδυ Παρασκευής, 31ης Μαρτίου 2023, η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου.

Ακάθιστος Ύμνος 2023 στη Μητρόπολη Αθηνών [video-photos]

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος - Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης 

Στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών τέλεσε την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, που ψάλλεται σήμερα σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. 

Στην επίσημη λειτουργική γλώσσα η αποψινή ακολουθία ονομάζεται «Ακάθιστος Ύμνος» ή μονολεκτικά «Ακάθιστος» από την ορθία στάση, που τηρούσαν οι πιστοί καθ' όλη τη διάρκεια της ψαλμωδίας της. Έτσι και με τα λόγια και με τη στάση του σώματος εκφράζεται η τιμή, η ιδιαίτερη ευλάβεια, η ευχαριστία προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ ΕΡΤ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Ακάθιστος Ύμνος 2023 στον Άγιο Ελευθέριο πόλεως Κερκύρας [video]


Εσπέρας Παρασκευής, 31ης Μαρτίου 2023, στον Ναό των Αγίων Ελευθερίου και Άννης πόλεως Κερκύρας, η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, υπό του οικείου Εφημερίου, πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Ακάθιστος Ύμνος 2023 στην Beit Jala Παλαιστίνης [video]


Εσπέρας Παρασκευής 31ης Μαρτίου 2023, στον Ναό της Παναγίας της αραβόφωνης Ενορίας Μπετζάλλα της Παλαιστίνης, εψάλη η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, χοροστατούντος του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Αρχιμανδρίτου Ιγνατίου Καζάκου, Ηγουμένου της Μονής των Ποιμένων Μπετ-Σαχούρ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Ακάθιστος Ύμνος 2023 στη Μονή του Πολιούχου Ζακύνθου Αγίου Διονυσίου


Εσπέρας Παρασκευής, 31ης Μαρτίου 2023, στο καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, στην πόλη της Ζακύνθου, κατά την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος.
[Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Γιατράς]

Ακάθιστος Ύμνος 2023 στον Ναό Αγ. Γεωργίου Βρισβάνης

Την Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023, με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Βρισβάνη, πλαισιούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, π. Δημήτριο Τσάκα, τον συνεφημέριο π. Σταύρο Καρβέλα και τον Διάκονο π. Χρήστο Καραφωτιά.

Πέρθη: Ακάθιστος Ύμνος 2023 στον Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης

Με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος προέστη της Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου την Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023, στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Northbridge της Πέρθης.

Ακάθιστος Ύμνος 2023 στο Χόμπαρτ της Τασμανίας

Με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε στο Χόμπαρτ της Τασμανίας και τέλεσε την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, βοηθούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο αυτού, π. Δημήτριο Κατσή.

"Χαίρε, γεωργόν γεωργούσα φιλάνθρωπον. Χαίρε, φυτουργόν της ζωής ημών φύουσα"

Έχουν αλλάξει ο χαρακτήρας και η δομή της κοινωνίας μας σήμερα. Όταν η Εκκλησία αναπτύσσονταν στην σχέση της με τον κόσμο, οι κοινωνίες ήταν αγροτικές. Τα παραδοσιακά επαγγέλματα δέσποζαν: γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία. Οι πόλεις ήταν σημαντικές. Σ' αυτές βρίσκαμε τους εμπόρους, τους στρατιώτες, τους ναυτικούς, κάποτε και τους φιλοσόφους και τους καλλιτέχνες. Η παιδεία δεν ήταν καθολικό γεγονός. Η οικογένεια ήταν το κλειδί για το νόημα της ζωής των περισσότερων ανθρώπων. Και βέβαια, η πίστη στον Θεό, ώστε ο άνθρωπος να παλέψει για την σωτηρία του, να προσανατολιστεί στην υπέρβαση του θανάτου, για να αντέξει τις ποικίλες δοκιμασίες, τους σταυρούς του αιώνος τούτου. Γι'  αυτό και στην εκκλησιαστική παράδοση συχνή είναι η αναφορά σε στοιχεία από αυτόν τον τρόπο και το περιεχόμενο ζωής.

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε την Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023, ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Φιλάρετο Σπανόπουλο, και τους Εντιμ. κυρίους Ιωάννη Λέντζα, Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ιωάννη Αργυρόπουλο, Αντιδήμαρχο Δήμου Πύργου, εκπρόσωπο του Δημάρχου αυτού Εντιμ. κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, και Γεώργιο Σαραντόπουλο, στέλεχος του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Ακάθιστος Ύμνος 2023 στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στο ναΰδριο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τελέστηκε την Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023, Ε΄ Παρασκευή των Νηστείων, η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Καθηγουμένου της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.

Η διορθόδοξη προσέγγιση και η Σύνοδος των Προκαθημένων

Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Βαβούσκος, Δικηγόρος - Άρχων Ασηκρήτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Η έκδοση του Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου για την παραχώρηση αυτοκεφάλου καθεστώτος στην Εκκλησία της Ουκρανίας αποτέλεσε την αφετηρία για την επέλευση ενός οιονεί διχασμού στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Από την μία πλευρά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το μόνο αρμόδιο για την έκδοση του ανωτέρω Τόμου, και οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, οι οποίες το ακολούθησαν, σεβόμενες την απόφασή του.

Κρήτη: Εσπερίδα για τον νέο Άγιο Οικουμενικό Πατριάρχη Ιερεμία Α΄

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Με επιστημονικές τεκμηριώσεις και εκκλησιαστικές επιβεβαιώσεις πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023, Εσπερίδα, για την αγιοκατάταξη από το Πρωτόθρονο Οικουμενικό Πατριαρχείο του Πατριάρχου Ιερεμία Α΄, στη αίθουσα Τελετών της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, παρουσία του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, των Επισκόπων Απαμείας κ. Παϊσίου και Κνωσού κ. Μεθοδίου, του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Κρήτης π. Βαρθολομαίου, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικηφόρου, του ιερομονάχου Νίκωνος, Δικαίου της Ξενοφωντινής Σκήτης των Αγίων Αποστόλων, των εφημερίων της Αρχιεπισκοπής, των καθηγητών της ΠΑΕΑΚ, Αρχόντων Οφικκιαλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των φοιτητριών και φοιτητών, μελών του Συλλόγου Φίλων του Αγίου Όρους και πλήθους κόσμου.

Πάτρα: ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Εκδήλωση και βραβεύσεις. Παρών ο Μητροπολίτης Ζάμπιας με μήνυμα Πατριάρχη Αλεξανδρείας


Την Τρίτη, 28 Μάρτιου 2023, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην οποία βραβεύτηκαν διακεκριμένες Ελληνίδες της Διασποράς.

Κέρκυρα: Προηγιασμένη Λειτουργία στο Προσκύνημα Αγίου Σπυρίδωνος [live]


Προηγιασμένη θεία Λειτουργία τελείται στο ιερό και περίπυστο Προσκύνημα Αγίου Σπυρίδωνος πόλεως Κερκύρας.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Καθαίρεση ενός κληρικού της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ακοινωνησία σε μια κυρία [gr-en]

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας πληροφορεί τον ευαγή κλήρο και τον Ορθόδοξο λαό της πέμπτης ηπείρου ότι, με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επεβλήθη στον μέχρι πρότινος κληρικό κ. Ελευθέριο Τάτση η ποινή της καθαιρέσεως από τον βαθμό της ιερωσύνης, για σειρά εκκλησιαστικών και κανονικών παραπτωμάτων στα οποία υπέπεσε. Ως εκ τούτου, ο ειρημένος κληρικός, με απόφαση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, επανήλθε στην τάξη των λαϊκών και απώλεσε το προνόμιο της ενδύσεως της ιερατικής αμφιέσεως, καθώς και το δικαίωμα της τελέσεως των Ιερών Μυστηρίων και των λοιπών ιεροπραξιών.