e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Η πανήγυρις του Αγ. Ιωάννου στο Holloway του Λονδίνου

Λαμπρά ετελέσθη η πανήγυρις του εορτάζοντος Ι. Ναού Αγ. Αντωνίου του Μεγάλου και Ιωάννου του Βαπτιστού στο Holloway του Λονδίνου, το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023.

Της πανηγύρεως προεξήρχε ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος. Συλλειτούργησαν κληρικοί της ευρύτερης περιοχής του Λονδίνου.

Εορτή Γενεσίου του Προδρόμου 2023 στη Μητρόπολη Δέρκων

Με λαμπρότητα ετελέσθη σήμερα, Σάββατο 24 Ιουνίου 2023, η εορτή του Γενεσίου του τιμίου και ενδόξου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βαθυρρύακος, λόγω των ανακαινιστικών έργων στον Ιερό Ναό Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου της Κοινότητος Γενή Μαχαλλέ, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ικονίου κ. Θεολήπτου.

Το Γενέσιο του Προδρόμου 2023 στον Πύργο Ηλείας

Εορτάστηκε με περισσή θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη το διήμερο 23 και 24 Ιουνίου 2023, στο ιστορικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, (το οποίο ανήκει στην Ενορία Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου και ανάγεται από τους χρόνους της Τουρκοκρατίας), το δεύτερο από τα τρία Γενέθλια που εορτάζει η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας αυτό του Τιμίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Του μεγαλύτερου και τελευταίου εκ των Προφητών, ο οποίος ένωσε την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. 

Πέρθη: Η εορτή του Γενεσίου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 2023

Η εορτή του Γενεσίου του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, εορτάστηκε το Σάββατο, 24 Ιουνίου 2023, στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη στην Πέρθη.

Την παραμονή της εορτής, ο Θεοφ. Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος, με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού, ενώ την κυριώνυμο ημέρα προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας.

Ν. Ιωνία Βόλου: Πατριαρχικός Αγιασμός Εγκαινίων Κέντρου Πολιτιστικής Εστίας «Ίωνες» - Συναυλία [live]

Νέα Ιωνία Βόλου. Σήμερα, Σάββατο εσπέρας, 24ης Ιουνίου 2023, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τον Αγιασμό των εγκαινίων του Κέντρου της Πολιτιστικής Εστίας Ν. Ιωνίας «Ίωνες», ομίλησε εμπνευσμένα, η δε παρουσία του Πατριάρχου του Γένους στην Ν. Ιωνία θα ολοκληρωθεί με συναυλία προς τιμήν του, που θα παρουσιάσει το Μουσικό Σχολείο Βόλου στο προαύλιο της Ευαγγελιστρίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Εορτή Γενεσίου του Προδρόμου 2023 στη νήσο Αντιγόνη των Πριγκηποννήσων

Κατά την εορτή του Γενεσίου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, 24.6.2023, τελέστηκε θεία Λειτουργία στον φερώνυμο Ναό στο νησί της Αντιγόνης, στα Πριγκηποννησα. Την θεία Λειτουργία τέλεσε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Γέρων Μητροπολίτης κ. Δημήτριος.

Ν. Ιωνία Βόλου: Πατριαρχικός Εσπερινός στον προσφυγικό Ναό Ευαγγελιστρίας [video]

Χοροστασία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κατά τον Αναστάσιμο Εσπερινό, σήμερα Σάββατο 24 Ιουνίου 2023, στον προσφυγικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας. 
        Ακολούθησε Χειροθεσία εις Άρχοντα Οφφικιάλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του εκ Βόλου καταγομένου Καθηγητού Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημητρίου Ηλιοπούλου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Βόλος: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον ΙΑ΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκκλησιαστικής Ψαλτικής Τέχνης [video]

Μεσημέρι Σαββάτου, 24ης Ιουνίου 2023, στον Βόλο. Υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και της τιμίας Συνοδείας του, στον IΑ΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκκλησιαστικής Ψαλτικής Τέχνης. 

Άγγελμα προ-εορτασμού Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Βανάτο Ζακύνθου

Ανακοινώνεται στους φιλέορτους ότι η εορτή των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου θα τιμηθεί εκ μεταφοράς αύριο, Κυριακή Γ΄ Ματθαίου, 25 Ιουνίου 2023, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου. 

Μελβούρνη: Εγκαίνια Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και σε κλίμα πνευματικής χαράς και βαθειάς συγκινήσεως, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 24 Ιουνίου 2023, στο προάστιο South Yarra της Μελβούρνης, η τελετή Εγκαινίων του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Της τελετής προέστη ο Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος στη συνέχεια προεξήρχε και της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους Αρχιεπισκοπικούς Επιτρόπους Μελβούρνης και Northcote, Θεοφιλ. Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Κερασούντος κ. Ευμένιο, και από κληρικούς των δύο Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών της Βικτώριας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Το Σάββατο, 24 Ιουνίου 2023, περί το μεσημέρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα, όπου προήδρευσε διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Αγριά Βόλου: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε Βρεφονηπιακό Σταθμό [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σήμερα το πρωί, Σάββατο 24 Ιουνίου 2023, τέλεσε τα εγκαίνια του Βρεφονηπιακού Σταθμού «Άγιοι Απόστολοι» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, στην Αγριά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Πώς ο Βόλος υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη – Έναρξη Ναυτικής Εβδομάδος 2023

Με βαθειά συγκίνηση και πλήρη συνείδηση της ιστορικότητας του γεγονότος, η Εκκλησία της Δημητριάδος υποδέχθηκε την Παρασκευή, για δεύτερη φορά, μετά από 21 χρόνια, τον Πρωθιεράρχη της Ορθοδοξίας, Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Ο Παναγιώτατος επισκέπτεται τον Βόλο, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, του Περιφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και του Δημάρχου της πόλης κ. Αχιλλέα Μπέου.

Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος, Κολλυβάς και Διδάσκαλος του Γένους

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού 

    Το Κολλυβαδικό Κίνημα του 18ου αιώνα υπήρξε ένας σημαντικός ιστορικός σταθμός στην εκκλησιαστική μας ιστορία, καθ’ ότι διαδραμάτισε ισχυρό ανανεωτικό ρόλο στην Ορθοδοξία μας, η οποία ασφυκτιούσε από τις παρεμβάσεις της αιρετικής δυτικής χριστιανοσύνης. Ένα από τα κύρια πρόσωπα αυτού του κινήματος υπήρξε ο άγιος Αθανάσιος ο Πάριος. Ένας μεγάλος άγιος της Εκκλησίας μας και διδάσκαλος του Γένους.