e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Άγγελμα εορτής Αγίας Μαρίνης στη Φανερωμένη Βανάτου (17.7.23, 8.30 πρωί)


Την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023, ημέρα κατά την οποίαν η Εκκλησία τιμά την Αγία Μεγαλομάρτυρα ΜΑΡΙΝΑ, η Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας Βανάτου εν Ζακύνθω θα λάβει χώραν στον Ναό της Φανερωμένης. Η θεία Λειτουργία θα αρχίσει στις 8.30 και θα ακολουθήσει Αρτοκλασία προς τιμήν της Αγίας! 

Νάξος: Η εορτή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στη γενέτειρά του

Αρχιερατικό συλλείτουργο με την συμμετοχή των τοπικών αρχών και πλήθους λαού, τελέστηκε την Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023, στη Νάξο, με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Αγκερυκός Ζακύνθου: Αρχιερατική Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης


Πρωί Σαββάτου, 15ης Ιουλίου 2023, στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης Αγκερυκού Ζακύνθου, τελέστηκε εόρτια Ευχαριστιακή Σύναξη, προεστώτος του οικείου Μητροπολίτου, Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, συμπροσευχομένου του παρεπιδημούντος Μητροπολίτου, Σεβ. Ζάμπιας κ. Ιωάννου. Ομίλησε προς το εκκλησίασμα ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Πουλής.

Αλεξάνδρεια: Έναρξη εργασιών συντήρησης παλαιτύπων Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης

Την 15η Ιουλίου ε.ε, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, με σεπτή εντολή και ευλογία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, εδέχθη στο Πατριαρχικό Μέγαρο της Μ. Πόλεως τον κ. Δημήτριο Αλκλήφ, νόμιμο εκπρόσωπο της Εταιρείας Διαχειρίσεως και Συντηρήσεως εκκλησιαστικών κειμηλίων «ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Παντοκράτωρ», συνοδευόμενο από τους συντηρητές εκκλησιαστικών κειμηλίων κ. Παρασκευά Βαλαβάνη και κα.Στυλιανή Περμαθούλη, προκειμένου να εξετάσουν θησαυρισμένα στην περιώνυμη Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας ιστορικά παλαίτυπα και να προχωρήσουν στην έναρξη συστηματικών εργασιών συντηρήσεως αυτών, σε νεοσύστατο προς τούτο εξειδικευμένο εργαστήριο συντηρήσεως χάρτου και εκκλησιαστικών κειμηλίων, στο Κάϊρο της Αιγύπτου.

ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ

ὑπό

Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου 

Ὁποία σοφή ρῆσις τῶν ἀρχαίων ἡμῶν προγόνων, οἱ ὁποῖοι ἐν ὀλίγοις ἔλεγον πολλά, ἐνῶ αἱ ἐκπρόσωποι τοῦ χαρίεντος ἀλλά καί δῆθεν “ἀσθενοῦς” φύλου πολλά ἐν ὀλίγοις “κακαρίζουσιν”.

Χάλκη: Μια 73χρονη φροντίζει καθημερινά τη Μονή του Αγίου Ιωάννη Αλάργα

Κάθε πρωί, ευδιάθετη και χαμογελαστή, εδώ και 30 χρόνια διανύει 7 χιλιόμετρα από το Νημποριό, προκειμένου να υποδεχθεί με κουλουράκια κανέλας και ελληνικό καφέ τους τουρίστες και τους προσκυνητές, στην ιερά μονή του Αγίου Ιωάννη του «Αλάργα» (Μακριά). Η Σταματία Αναστάση είναι 73 ετών κι όπως εκμυστηρεύεται, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, άοκνα και με περισσή χαρά, καθημερινά φροντίζει τη μονή που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της και το σημαντικότερο λατρευτικό σημείο στη Χάλκη.

Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο, 15 Ιουλίου 2023, ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας Εξοχ. κ. Dimitar Kovačevski, ο οποίος βρίσκεται στην Πόλη στο πλαίσιο ιδιωτικής επισκέψεως.

Ο Άγιος Κήρυκος ο νηπιομάρτυς και η μητέρα του Αγία Ιουλίττα

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού

Μάρτυρες της Εκκλησίας μας ανάδειξαν όλες οι ηλικίες. Νέοι, ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες στολίζουν σαν πολύτιμοι λίθοι τα μαρτυρολόγιά της. Μια από τις κατηγορίες των Μαρτύρων μας είναι οι Παιδομάρτυρες, όπου σ’ αυτή συγκαταλέγονται τα ηρωικά βλαστάρια των Χριστιανών γονέων. Είναι τα πολυάριθμα παιδιά, ακόμα και νήπια, τα οποία μαρτύρησαν για την πίστη τους στο Χριστό. Ένα από αυτά υπήρξε ο τρίχρονος άγιος Κήρυκος, ο οποίος έδωσε τη σύντομη ζωή του για την πίστη του στο Χριστό, μαζί με την ηρωική χριστιανή μητέρα του Ιουλίττα. 

Άγιος Βλαδίμηρος, ο ισαπόστολος και φωτιστής των Ρώσων

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Η εκχριστιάνιση των Ρως (Ρώσων) είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας. Κι’ αυτό διότι οι πολυάριθμοι λαοί της βορειοανατολικής Ευρώπης, γνώρισαν το φως του Χριστού, και άφησαν οριστικά πίσω τον εφιαλτικό παγανισμό και μαζί του το βάρβαρο και απολίτιστο παρελθόν τους. Πρωτεργάτης σε αυτή την παλιγγενεσία υπήρξε ο άγιος Βλαδίμηρος, ο Μέγας Πρίγκιπας του Κιέβου, του οποίου δίκαια η Εκκλησία του απένειμε τον τίτλο του Ισαποστόλου.