e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

1. ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ {Μεγαλυνάρια για θεομητορικές Εικόνες του Βανάτου}


 ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΑ 

ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑΣ

 θησαυριζομένην εις τον φερώνυμον Ναόν Βανάτου Ζακύνθου

Ποιήματα π. Παναγιώτου Καποδίστρια

Ο Μόσχας Κύριλλος να καθαιρεθεί και για την εισβολή στην Αφρική


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Το Τοπικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, ως το ανώτατο καταστατικό όργανο διοίκησης της Τοπικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, απηύθυνε επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην οποία, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Κατασκήνωση παιδιών 6-9 ετών Μητροπόλεως Καμερούν [photos-video]

Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν, με παιδιά από 6 έως 11 ετών. Καθημερινές δραστηριότητες: Θεία Λειτουργία, μάθημα ψαλμών, πρωινό, Κατήχηση, επιτραπέζια παιχνίδια, αθλητικοί αγώνες και παιχνίδια ανταγωνισμού. Συνολικά συμμετείχαν 32 παιδιά με 13 ομαδάρχες και στελέχη και 3 μάγειρες.

Χαλάστρα Θεσσαλονίκης: 2η Παράκληση προς την Παναγία [photos]

Την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023 το απόγευμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων μετέβη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χαλάστρας, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό και στη Μεγάλη Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου και κήρυξε τον θείο λόγο.

Ο Σεβ. κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: 

Διαδικτυακό Συνέδριο βυζαντινής μουσικολογίας προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε σε ακρόαση την Τρίτη, 1η Αυγούστου 2023, μετά την Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος προς την Παναγία, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, π. Νεκτάριο Πάρη, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, τον Άγγελο Μπέντη, μουσικολόγο-καθηγητή βυζαντινής μουσικής, και τον Χρήστο Τσόγκα, μαθητή του π. Νεκταρίου.

Αστόρια: Περίλαμπρη η εορτή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου 2023


ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
, 2.8.2023 

Περίλαμπρη η λιτάνευση της ιερής εικόνας της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου μετά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο της Κυριακής 30 Ιουλίου 2023, στο οποίο προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σασίμων κ. Κωνσταντίνος, ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου, Καθηγουμένου της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια. 

Εκκλησία Ουκρανίας προς Οικουμενικό Πατριάρχη: Καταδικάστε δόγμα "ρωσικού κόσμου" ως αίρεση - Καθαιρέστε Πατριάρχη Κύριλλο

Επιστολή προς τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Προς τον Παναγιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο,

Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης

και Οικουμενικό Πατριάρχη.

Παναγιώτατε!

Το Τοπικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, ως το ανώτατο καταστατικό όργανο διοίκησης της Τοπικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη διάταξη του Καταστατικού της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας που προβλέπει τη σύγκλησή του κάθε πέντε έτη, συνήλθε σε συνεδρίαση στις 27 Ιουλίου 2023. στον ιστορικό καθεδρικό ναό της Μητροπόλεως Κιέβου -τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας- αποτελούμενο από τους επισκόπους, τους αντιπροσώπους του κλήρου, τους μοναχούς και τους λαϊκούς όλων των επισκοπών, καθώς και των θρησκευτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, υπό την προεδρία του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου.

Ρεμβασμός επιθυμίας

Μία από τις πιο ωραίες πηγές της πνευματικής μας παράδοσης είναι το τελευταίο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης "Σοφία Σολομώντος". Ο συγγραφέας του το έγραψε στα ελληνικά, αποδίδοντας συμβουλές του μεγάλου βασιλιά Σολομώντα προς τους συμπατριώτες του Ιουδαίους για το πώς μπορούν να προχωρήσουν την ζωή τους με την σοφία του Θεού, που υπερβαίνει οποιαδήποτε άλλη σοφία του κόσμου τούτου. Σε μία από τις πιο όμορφες αναφορές ο σοφός αναφέρει ότι ο "ρεμβασμός επιθυμίας μεταλλεύει νουν άκακον" (Σοφ. Σολ. 4, 12). Η επιθυμία που οδηγεί σε ρεμβασμό, σε περιπλάνηση τον άνθρωπο, που την καθιστά νόημα της ζωής του, κάνει ακόμη και τον νου που είναι άκακος να αποκτά άλλο μέταλλο, άλλη νοοτροπία.