e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στον «Εθνικό Κήρυκα» για τη βία, τον γάμο ιδίου φύλου, την Ομογένεια

22 Δεκεμβρίου 2023 | Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Τη σημερινή μεγάλη Χριστουγεννιάτικη έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα» τιμά με αποκλειστική συνέντευξη, ο εκ των πλέον λογίων ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και της Ορθοδοξίας γενικότερα, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ιδού τι είπε:

Η ενσάρκωση της Παραμυθίας


Επίκαιρες σκέψεις του π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

«Πώς εξείπω το μέγα Μυστήριον; ο άσαρκος σαρκούται∙ ο Λόγος παχύνεται∙ ο αόρατος οράται και ο αναφής ψηλαφάται∙ και ο άναρχος άρχεται. Ο Υιός του Θεού, ανθρώπου Υιός γίνεται. Ιησούς Χριστός, χθες και σήμερον ο αυτός, και εις τους αιώνας».
[Στιχηρόν Ιδιόμελον, ποίημα Ιωάννου Μοναχού 26ης Δεκεμβρίου]

Ο σύγχρονος κόσμος, πτωχός και πένης σε όλα τα επίπεδα του βίου του, καλείται να εορτάσει για μιαν ακόμη φορά την Θεία Γέννα. Το να εορτάζει κανείς στον καιρό και στον τόπο της Κατάθλιψης και του Θυμού αποτελεί άθλο ή και πρόκληση. Στον καιρό της Κρίσης και της κοινωνικο-οικονομικής τρομοκρατίας, που υφιστάμεθα, απαιτείται -λένε πολλοί- να κουρνιάζει κανείς στον εαυτό του, αναμένοντας ιδείν το τέλος…

Φανάρι: Χειροτονίες Επισκόπου και Πρεσβυτέρου ανήμερα τα Χριστούγεννα 2023


Ἀνακοινοῦται, ὅτι ἐπί τῇ μεγάλῃ ἡμέρᾳ καί ἑορτῇ τῶν Χριστουγέννων, τήν Δευτέραν, 25ην Δεκεμβρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, θά προστῇ ἐν αὐτῷ τῆς καθιερωμένης Πατριαρχικῆς καί Συνοδικῆς Θείας Λειτουργίας, καθ’ἥν θά τελέσῃ τήν εἰς Ἐπίσκοπον χειροτονίαν τοῦ Θεοφιλ. Ἐψηφισμένου Μητροπολίτου Σελευκείας  κ. Θεοδώρου καί τήν εἰς Πρεσβύτερον χειροτονίαν τοῦ νέου Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Βοσπορίου Μαγκαφᾶ. 

Εἰς τό τέλος τῆς Θείας Λειτουργίας ὁ Πατριάρχης ἡμῶν θά χειροθετήσῃ τόν νέον Πρεσβύτερον εἰς Ἀρχιμανδρίτην τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας. 


Ευχές στον Οικουμενικό Πατριάρχη από την Κοινότητα Μ. Ρεύματος και το Ουκρανικό Προξενείο στην Πόλη

Το Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2023, με την ευκαιρία της επικείμενης εορτής των Χριστουγέννων, η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε τα σεβάσματα και τις εγκάρδιες ευχές αντιπροσωπείας ενοριτών της Κοινότητας Μεγάλου Ρεύματος, με επί κεφαλής τον Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου, Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην εκδήλωση του Α. Σ. Πέρα για την ολοκλήρωση Προγράμματος για άτομα με νόσο Alzheimer

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη και ομίλησε στην εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Αθλητικός Σύλλογος Πέρα, το απόγευμα της Πέμπτης, 21 Δεκεμβρίου 2023, στις εγκαταστάσεις του, με την ευκαιρία της ολοκληρώσεως του Προγράμματος, στην υλοποίηση του οποίου συμμετείχε ο Σύλλογος, για άτομα με νόσο Alzheimer, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αθλητικών Δράσεων hAlt Project.

Ποντιακά κάλαντα Χριστουγέννων στον Μητροπολίτη Σουηδίας

Το Σάββατο προ της Χριστού Γεννήσεως, 23 Δεκεμβρίου 2023, μέλη της νεολαίας του Συλλόγου Ποντίων Στοκχόλμης «Εύξεινος Πόντος», συνοδευόμενα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ηλία Μανωηλίδη, έγιναν δεκτά στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, όπου τους υπεδέχθη ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας και προς τον οποίο έψαλαν τα πατροπαράδοτα κάλαντα.

Αυστραλίας Μακάριος: «Ο Χριστός είναι αυτός που μπορεί να δώσει την ειρήνη στην ψυχή των ανθρώπων»

Παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ύμνους του Αγίου Δωδεκαημέρου που δημιούργησαν ατμόσφαιρα κατανυκτική, καθώς και γιορτινούς ήχους και μελωδίες που γέννησαν χαρμόσυνα συναισθήματα, απήλαυσε το πολυπληθές ακροατήριο της εκδήλωσης «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα», μιας εκδήλωσης – θεσμού που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Σύδνεϋ, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄ για τα Χριστούγεννα 2023


Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ   Β΄

ΕΛΕΩι  ΘΕΟΥ  ΠΑΠΑΣ  ΚΑΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ  ΠΑΣΗΣ  ΑΦΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΤΙ  Τῼ  ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ  ΚΑΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ  ΘΡΟΝΟΥ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΧΑΡΙΣ  ΚΑΙ  ΕΛΕΟΣ  ΚΑΙ  ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΡΑ ΤΟΥ  ΕΝ  ΒΗΘΛΕΕΜ  ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΟΣ

ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ  ΘΕΟΥ  ΚΑΙ  ΣΩΤΗΡΟΣ  ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ  ΧΡΙΣΤΟΥ

Ευχαριστίες Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στο διοικητικό προσωπικό της Αρχιεπισκοπής

Τις πατρικές ευχές του, κάποια συμβολικά δώρα και συνάμα εγκάρδιες και ειλικρινείς ευχαριστίες, μοίρασε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος στους συνεργάτες του, μέλη του διοικητικού προσωπικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Σύδνεϋ.

Υστερική φρενίτιδα κατά της Γεννήσεως του Χριστού

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Η ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού είναι το πλέον ελπιδοφόρο και χαρμόσυνο γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία, διότι αποτελεί τη φωτοφόρο χαραυγή της απολυτρώσεως του ανθρώπου και ολοκλήρου της κτίσεως από τη φοβερή δουλεία της αμαρτίας και της φθοράς, την οποία εισήγαγε στη θεία δημιουργία ο διάβολος, ο ολέθριος αντίδικος του Θεού και καταστροφέας των έργων Του. 

Το Λύκειο Ελληνίδων Σύδνεϋ στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Τη χαρά να υποδεχθεί την Πρόεδρο κ. Λιάνα Βερτζάγια και αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Λυκείου Ελληνίδων του Σύδνεϋ στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, είχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.