e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Εκοιμήθη ο 98χρονος ιερέας ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΜΠΑΣΤΑΣ, πρώην Εφημέριος Αγ. Λέοντος Ζακύνθου


Εξεδήμησε προς Κύριον, σήμερα, 22.5.2024, ο συνταξιούχος Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Λέοντος, του φερώνυμου χωρίου της ορεινής Ζακύνθου, Οικονόμος Σταυροφόρος ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΜΠΑΣΤΑΣ, στην προχωρημένη ηλικία των 98 ετών.

Ο αοίδιμος Ιερέας, γεννήθηκε στο χωριό Άι Λιος την 15η Οκτωβρίου 1926, υιός των βιοπαλαιστών Διονυσίου και Σοφίας. Από τον γάμο του με την Αναστασία Μπάστα απέκτησε τρία τέκνα. 

Διάκονος χειροτονήθηκε την 1η Ιουνίου 1980 και Πρεσβύτερος την 5η Οκτωβρίου του ιδίου έτους, από τον τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου, μακαριστό Παντελήμονα τον Μπεζενίτη. Στις 25 Μαΐου 2004 έλαβε το οφφίκιο του Οικονόμου Σταυροφόρου από τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο Β΄ τον Συνετό (νυν Δωδώνης). Από την Ενορία του γενέθλιου χωριού του, όπου διά βίου υπηρέτησε, συνταξιοδοτήθηκε το 2009. 

Ως παρακαταθήκη για τους νεότερους, αφήνει ανάμνηση ταπεινού και καλοπροαίρετου Κληρικού, αφοσιωμένου στο έργο του, δίχως εξάρσεις και εντάσεις, αλλά με απλότητα και πραότητα λόγων και έργων.

Η Εξόδιος Ακολουθία για τον μακαριστό θα ψαλεί αύριο, Πέμπτη, 23.5.2024, στον Ναό της Αγίας Παρασκευής χωρίου Άι Λιος, ώρα 11.30 προ μεσημβρίας.

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο Άγιος Θεός να κατατάξει την αγνή ψυχή του παπα-Σταμάτη μεταξύ των Αγίων και των Δικαίων, στον τόπο και τον τρόπο της Αιωνιότητας!
π. Π. Κ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: