e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Βρέχει στης ξενιτιάς τις γειτονιές, βρέχει και στην καρδιά μου

Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

 

Πετάχτηκε  τρομαγμένη η Μαριέττα. Άνοιξε απότομα τα μάτια και κοίταξε γύρω για να βεβαιωθεί πως βρισκόταν στον οικείο της χώρο και δεν ήταν, παρά ο φριχτός εφιάλτης που  κάθε τόσο την τρομάζει. Αναστέναξε βαθιά, άνοιξε τα παράθυρα, κοίταξε έξω τη μουντή μέρα και πήγε στην κουζίνα, για τη συνηθισμένη της ρουτίνα.

ΤΟΠΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΩΣ «ΚΑΤΟΠΤΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ» ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Έχει κατά καιρούς υποστηριχθεί η άποψη ότι η Τέχνη δεν εκφράζεται ως τρόπος ζωής, αλλά ως απόσταγμα ζωής. Εντοπίζοντας το ενδιαφέρον στην Τέχνη του Λόγου και μάλιστα στην Ποίηση, ισχυριζόμαστε ανεπιφύλακτα ότι, όχι μόνον αποτελεί τρόπο ζωής, μέθοδο ψυχικής αναπνοής κι εξωτερίκευσης μυστικών εσωτερικών μιλημάτων, αλλά (ως εκ τούτου) είναι ταυτόχρονα και μνήμη θανάτου, με δύο συγκεκριμένους εντέλει στόχους: Την εξοικείωση μαζί του και -ει δυνατόν- την υπέρβασή του.

Η ηγεσία της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Εθιμοτυπική επίσκεψη στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, στο Σύδνεϋ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024, ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ. Εμμανουήλ Μουντάκης, ο Ταμίας κ. Ελευθέριος Σαβιολάκης και η Γραμματέας κ. Σοφία Κομαρκόφσκι.

Στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας η Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κάιρο

Εθιμοτυπική επίσκεψη στην Πατριαρχική Καθέδρα πραγματοποίησε την 21η Μαρτίου 2024 η Εξοχ. κα. Ευγενία Σιδερά, Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Homilia Kateketike Për Fillimin e Kreshmës së Madhe dhe të Shenjtë (2024)


+ B A R T O L O M E U

Me mëshirën e Perëndisë, Kryepeshkop i Konstandinopojës – Romës së Re

 dhe Patriark Ekumenik;

për të Gjithë Plotësinë e Kishës,

Hiri, Mëshira dhe Paqja e Zotit dhe Shpëtimtarit tonë Jesu Krisht,

së bashku me lutjen, bekimin dhe faljen tonë, qofshin me ju të gjithë.

π. Alexander Schmemann: Η Μεγάλη Σαρακοστή στη ζωή μας {4ο μέρος}


Από το: Α. Σμέμαν, Μεγάλη Σαρακοστή - Πορεία προς το Πάσχα, μτφρ. Ελένη Γκανούρη, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 1999.

Άγιος Νεομάρτυς Μιχαήλ ο Αρτοπώλης

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ,  Θεολόγου – Καθηγητού 

Οι Νεομάρτυρες, που έδωσαν τη μαρτυρία τους για το Χριστό στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας, προέρχονταν από όλα τα κοινωνικά στρώματα και επαγγέλματα. Πλούσιοι και φτωχοί, βιοτέχνες, ναυτικοί, αγρότες, τεχνίτες, και από όλα τα επαγγέλματα  αναδείχτηκαν ήρωες της χριστιανικής πίστεως. Ένας από αυτούς είναι και ο Νεομάρτυς άγιος Μιχαήλ ο Αρτοπώλης.