e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2007

Πάμε πλατεία;

Ήδη μάς μπήκε ο Σεπτέμβριος αυστηρότατος, θλιμμένος και τα "κεφάλια μέσα"... Η καθημερινή μας ζωή φθινοπωριάζει, παίρνει άλλους γρήγορους και αγχωτικούς ρυθμούς, καθώς οι διακοπές τελειώσανε και τα σχολεία ξανανοίγουν. Το χωριό μας σιγά-σιγά αλλάζει όψη. Τα καλοκαιρινά ολοφώτεινα και καλοφροντισμένα σπίτια σφραγίζουν, οι άνθρωποί μας επιστρέφουν στας Αθήνας ή όπου αλλού στο κόσμο, ενώ εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι παραμένουμε πίσω, για να υπομείνουμε τις κρυάδες ενός επερχόμενου χειμώνα, που δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μάς επιφυλάσσει.


Εκείνο πάντως που θα μάς λείψει περισσότερο είναι η νεανικότητα που χαρακτήριζε τους δρόμους και τις πλατείες μας, κυρίως το ενοριακό μας πλάτωμα, αυτό του ναού της Φανερωμένης στο κέντρο του Μπανάτου. Κάθε απόγευμα των καυτών (με άλλα λόγια εφηβικών) μηνών Ιουλίου και Αυγούστου, μέχρι πολύ αργά τη νύχτα, χαρούμενες νεανικές φωνές έδιναν ουσία και περιεχόμενο στην αντιαισθητική στασιμότητα των τειχών της επαρχίας μας (πού είσαι καημένε Καρυωτάκη;), νοηματοδοτώντας ή και ελέγχοντας τα τριγύρω φρικτά γηρατειά.

Σεπτέμβριος απρόβλεπτος με πολλά πολυποίκιλα νέα προβλήματα και ήδη πένθος εθνικό (λόγω των Πυρκαγιών που κατακάψαν την πατρίδα μας) να μάς πικραίνει έως λυγμού... Παιδιά κι έφηβοι δεν πάνε πια πλατεία... Τα δε παγκάκια της Φανερωμένης ολόμονα ολοένα αναθυμούνται τις έκτακτες θερινές χαρές τους, ευελπιστώντας σ' ένα επόμενο καλύτερο Καλοκαίρι για να ξαναπάρουν ζωή!

Κλείνοντας αυτό το επικαιρικό σημείωμα αφιερώνουμε ένα σχετικό με τα παραπάνω ποίημα στα καλοκαιρινά παιδιά της Πλατείας μας:

ΚΑΘΕ ΠΟΥ ΦΘΙΝΟΥΝ ΟΙ ΟΠΩΡΕΣ

Κάθε που φθίνουν οι οπώρες
και γονατίζει ο Κήπος μας
νυμφομανής
κάτω απ' τα γεγονότα

μιαν άπλωση χρειάζομαι χεριού
να ξεδιαλύνω το Ασαφές

δικαιολογία πειστική
μια τύψη έστω
να μην σε παραδώσω του Θυμού

τζιτζίκια σ' εκκρεμότητα
να ξεδιαλύνουν όπως όπως τα Όνειρα-

-τα Όνειρα
φάκες επιδέξιες της Αβύσσου
παμπόνηρα
ζηλόφθονα ζωάκια Παραδείσου.

[Από την ποιητική συλλογή μου "Ο αρχαίος Αγροφύλαξ", εκδ. Γαβριηλίδης, Αθήνα 2007, σ. 44]
π. Π.Κ.

6 σχόλια:

zoZeL είπε...

Παμε πλατειαααα.....Και εμεις απο την καταθλιπτικη Αθηνα νοσταλγουμε αυτες τις υπεροχες νυχτες,αυτο το υπεροχο καλοκαιρι,αυτη την καλοκαιρινη αυρα,αυτη την μοναδικη παρεα και αυτην την ομορφη πλατεια που μας ενωσε για παντα μας κραταει...
Πολυ λυπητερο post...

"Σιδερένια η σκάλα και μου 'λεγες θα μείνουμε λίγοι
πήρε η νύχτα να πέφτει βαθιά κι ο αέρας με πνίγει
Μηχανές ξεχασμένες κι αδέσποτες στο δρόμου τη σκόνη
Σκέψου να ΄ταν το πάτωμα ασπρόμαυρο και να 'σου το πιόνι
μια φορά μου 'χες πει δεν μπορεί θα το νιώσανε κι άλλοι
πριν το τέλος πως μοιάζει η σιωπή σαν αγάπη μεγάλη

Κι εγώ που ζω για πάντα εδώ κι όλο φεύγω το τέλος πριν να δω
κάθε νύχτα που περνάει γυρίζω ξανά σκοτάδι γίνομαι και παραδίνομαι
στο ρυθμό που καίει ακόμα αυτό το σώμα που μένει χρόνια χωρίς σκιά
κάθε νύχτα που περνάει σαν ταινία κι ό,τι ζήσαμε προβάλλεται με φόντο την πλατεία....................

Κάθε νύχτα που περνάει πάντα εδώ"η μαλλον παντα εκει..σ εκεινη την πλατεια...

Λινα Νικολακοπουλου...

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟυ..!!

P. Kapodistrias είπε...

Αγαπητή φίλη, η αυθεντική Εκκλησία αγκαλιάζει τη νέα γενιά, επειδή έχει εμπεδώσει το του Ηράκλειτου "παιδός η βασιλεία", τόσο που ο ίδιος ο Ιησούς αργότερα έλεγε "άφετε τα παιδία ελθείν προς με και μη κωλύετε αυτά".
Κατά συνέπειαν, η αυλή του κάθε ναού (και της Φανερωμένης μας εν προκειμένω) υπήρξε αγκαλιά που Σας συμμάζευε με αγάπη και θαλπωρή, διότι προσδίδατε χαρά και γέλιο στην χαίνουσα και μελαγχολική πραγματικότητα των δύσκολων καιρών μας. Η ιερότητα του χώρου γινόταν εξαιρετικότερη με την παρουσία Σας, οι δε σκέψεις και αγωνίες Σας, θέλω να πιστεύω, καταγράφονταν ως ευχές-προσευχές στις δέλτους τ' Ουρανού!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μας Π.Κ., επιστρέψαμε στο Παρίσι αλλά πήραμε μαζί το χαρτί με τις διευθύνσεις κι έτσι τα blog σας μας ταξιδεύουν στο καλοκαίρι. Τα επισκέφθηκα και είμαι σίγουρος ότι θα επιστρέφω συχνά, είναι πολύ όμορφα και προσεγμένα.
Αυτό το post πέρα από τα μικρά που έπαιζαν στην πλατεία, μου θύμισε με τους συνειρμούς που κάνει η μνήμη, κι ένα παπά σε κάποια βαφτίσια καθολικά εδώ, που είπε στους γονείς που προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τα μωρά που έτρεχαν πίσω στην εκκλησία: "αφήστε τα, εδώ είναι στο σπίτι τους".
Καλή χρονιά τώρα, και του χρόνου το καλοκαίρι πάλι εκεί θα είμαστε!
Γιάννης

P. Kapodistrias είπε...

Καλοί μας Φίλοι Ενορίτες στο Παρίσι, με πολλή χαρά είδα το γράμμα Σας στο πολυπεριοδικό μας. Νομίζω ότι πετυχαίνει τον σκοπό του, εφόσον συνενώνει τους απανταχού συγχωριανούς, χρεώνοντάς μας ως εκ τούτου για ουσιαστικότερη ύλη και ποιοτικότερο περιεχόμενο.
Όντως, έχετε δίκιο! Η Εκκλησία μοιάζει με την όρνιθα, η οποία συμμαζεύει αγαπητικά τα κλωσσόπουλά της, εκφράζοντας στοργή και θαλπωρή, ο δε χώρος των ναών μας είναι αναμφισβήτητα το κοινό μας σπίτι, ιδίως των παιδιών.
Καλό Χειμώνα να διανύσετε και με χαρά θα φιλοξενούμε τις απόψεις Σας!

Ανώνυμος είπε...

Με απερίγραπτη συγκίνηση και λόγια στείρα προσπαθώ να γράψω κάτι και εγώ που θα με συνδέσει έστω και νοητά με ταν πάτριο και μυροβόλο τόπο μου. Πόσο με λυπεί η εικόνα ερείμωσης που παρουσιάζει το μέχρι χθες... ενοχλητικά (?) γεμάτο πλάτωμα. Η πλατεία με τα πράσινα παγκάκια που θαρρείς ότι αποτελούν καχέκτυπο εκείνων των ζωντανών μέρι χθες ξύλων, που αν αποκτούσαν μιλιά θα μαρτυρούσαν τόσα ασήμαντα- πολυσήμαντα για 'κείνους που τα κάθησαν και με εχέμυθο πνεύμα τους εμπιστεύτηκαν. Και σε πείθει η εικόνα πως περιμένουν καρτερικά να περάσει ο χρόνος και να ματώσουν ξανά... Ένα μοτίβο καταθλιπτικό που ο υπολογιστής- φίλος μου μετέφερε στο φθινοπωρινό- φοιτητικό μου διαμέρισμα... Και βάλθηκα κρυφά από τα αδιάκριτα βλέμματα του Σολωμού και του Κάλβου -των επιφανών συμπατριωτών μας- που τόσο φθηνα μετέτρεψα στο μυαλό μου σε εξεταστικά sos, να μοιραστώ τους στίχους εκείνους που με συνοδεύουν στην ασφυκτική από το νέφος Αθήνα... στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε...!!!

Πάτερ Π.Κ. ευχαριστώ που ζωντανεύετε με εικόνες και με λέξεις τις υπνωτισμένες νοτ αναμνήσεις!!!

Με φόντο την πλατεία!!! ΤΆΣΟΣ ΖΑΡΚΑΔΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Περίπου δεκαπέντε μέρες πέρασαν απ΄την τελευταία μέρα στην πλατεία. Οι αναμνήσεις, μοναδική μου συντροφιά στην προσπάθειά να συγκεντρωθώ ώστε ν'ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις της πληκτικής πλην αναγκαίας διπλής εξεταστικής.
Και φέτος, η πλατεία μας περίμενε για να γεμίσει ζωντάνια και νεανικότητα, όσο και αν αυτό ενοχλούσε τις γραφικές φιγούρες της γειτονιάς. Τα παιδιά του χωριού, κάθε ηλικίας, μικρά μεγάλα, δημιούργησαν και φέτος μια μεγάλη παρέα που προσέδιδε άλλη διάσταση στις καλοκαιρινές νύχτες. Μη φανταστεί κανείς ότι γινόταν δα και κάτι ιδιαίτερο. Ωστόσο, αυτή η παρέα είχε τη δυνατότητα να ζει την κάθε στιγμή. Εξάλλου αυτό μετρούσε. Δυστυχώς όμως άλλο ένα καλοκαίρι τέλειωσε και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε βαθιά μέσα μας τις αναμνήσεις της πλατείας για να μας κάνουν συντροφιά στη χειμωνιάτικη Αθήνα.
Και του χρόνου λοιπόν πάλι στην πλατεία!