e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ένα διήγημα προς γνώσιν και συμμόρφωσιν

Όλοι γνωρίζετε την πολύτιμη συνεργάτιδα του Νυχθημερόν, την λογοτέχνιδα Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά. Κατάγεται από την Κουκουναρία Μπανάτου, είναι κόρη του αείμνηστου λόγιου ιερέα Σπυρίδωνος Μούσουρα και ζει από αρκετές δεκαετίες στην Αυστραλία, όπου επιδίδεται στη συγγραφή διηγημάτων. Εδώ στο πολυπεριοδικό μας κρατά τη στήλη "Αναμνήσεις και νοσταλγίες της Διονυσίας", την οποία αγαπούν ιδιαίτερα οι αναγνώστες μας!


Άξια και δίκαια συμπεριελήφθη στο Οπτικοακουστικό Αρχείο Ζακυνθίων Λογοτεχνών, που καταρτίζουμε αυτό τον καιρό στον Ίσκιο μας. Εκεί στη μακρινή Μελβούρνη ετοιμάσθηκε το σχετικό βίντεο, το οποίο αποτυπώνει την φίλη διηγηματογράφο να διαβάζει για χάρη μας ένα δεκάλεπτο διήγημά της. Τιτλοφορείται "Ψευδαισθήσεις κι Ενοχές" και αφορά στην παραδοξότητα μιας κατ' ευφημισμόν αγάπης μεταξύ των συζύγων. Οι ήρωες του διηγήματος είναι οι γείτονες της διπλανής πόρτας ή και ακόμη εμείς οι ίδιοι εντός των τειχών μας!... Μια τραγικότητα, ένας εγκλωβισμός, επειδή έχει υπερισχύσει το Εγώ έναντι του Εσύ και του Εμείς...


Καθώς διάγουμε το εφετινό Τριώδιο, θεωρούμε σκόπιμο να δημοσιεύσουμε κι εδώ το διήγημα της Διονυσίας Μούσουρα-Τσουκαλά. Ο διεκτραγωδούμενος έως θανάτου εγωισμός ή μάλλον ο εγωισμός που οδηγεί στην απώλεια, μπορεί -πιστεύουμε- να λειτουργήσει θετικά προς τη Μετάνοια, δηλαδή την διασώζουσα αλλαγή νοοτροπίας!

8 σχόλια:

daniel είπε...

Πόσο δίκιο έχεις αγαπητέ μου π.Παναγιώτη!
Κακός, πολύ κακός σύμβουλος ο εγωισμός από όπου κι αν προέρχεται!
Το πρόβλημα είναι πως η μετάνοια, πολλές φορές, όπως στο διήγημα, έρχεται πολύ αργά...
Να περάσεις θαυμάσια στο ταξίδι σου, καλή επιστροφή!

Mousoura Ioanna είπε...

Αγγίζεις τοσο το πρόβλημα των ημέρών μας, ιδιαίτερα των ζευγαριών που όταν είναι νέοι δεν έχουν το χρόνο να χτίσουν μια γερή σχέση γιατί τα δίνουν όλα για τα παιδιά και την καριέρα. Όταν όμως φύγουν τα παιδια και τελειώσει κι η καριέρα μένουν δυο ξένοι στο ίδιο τους το σπίτι.
Αχ γιατι οι σχέσεις να είναι τόσο δύσκολές; ΙΩΑΝΝΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

Ειρήνη Φανίδου είπε...

Ο εγωισμός!αυτός κάνει δύσκολη την συμβίωση ,και φαρμακώνει τον έρωτα!όσο για την βία,τι να πούμε για την ψυχολογική βία που δηλητηριάσει όλη την σχέση!μια ζωή ο εγωισμός για να επιβληθεί εκβιάζει ψυχολογικά τον σύντροφο, και δεν μετανοιώνει παρά όταν τον δεί να πεθαίνει!

daniel είπε...

Ιωάννα μου, καλωσόρισες! Ξέρω πως διαβάζεις μεν, δεν σχολιάζεις δε!
Σωστά τα λόγια σου, ας μου επιτρέψεις να προσθέσω, ότι σε πολλές περιπτώσεις, ίσως, το μόνο που δένει το ζευγάρι, είναι τα παιδιά κι όταν αναπόφευκτα φύγουν αυτά, ε, τότε φαίνονται οι τεράστιες διαφορές! Χτίζεις, αν υπάρχουν θεμέλια γερά, αν δεν σαθρό το οικοδόμημα.
Πολλά φιλάκια!

daniel είπε...

Ειρήνη μου, δυστυχώς, ο εγωισμός υπάρχει μέσα στις περισσότερες ανθρώπινες σχέσεις, όχι μόνο τις συζυγικές. Όταν πρόκειται, όμως, για τις συζυγικές είναι ακόμα πιο σοβαρά τα πράγματα γιατί ο γάμος δεν είναι κάτι προσωρινό! Ένοχοι και υπεύθυνοι για τον εγωισμό, αμφότεροι, όχι μόνο ο άνδρας.
Περαστικά στους ασθενείς!

magda είπε...

Dionusia, Einai thaumasio to diigimasou, tonizeis me tosei akribia tin
uperboliki gunaikia sunberifora kai tin upomoni mono kai mono na diatirithei i
iremia anamesa stis suzigikes katastaseis.
To xroma tis fonis sou dinei zontania tin tragiki periptosei tou diigimatos.
Eisai spoudaia diigimatologos.
magda

daniel είπε...

Μάγδα μου, καλώς όρισες στην παρεούλα μας!!!
Ξέρω πως είσαι τακτική αναγνώστρια του περιοδικού μας και σ΄ευχαριστώ για τα θετικά σου σχόλια.
Ναι...ο "κύβος" πέφτει στη γυναίκα, τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, να διατηρήσει τις ισορροπίες που συνήθως είναι πολύ εύθραυστες!
Όμορφη μέρα να έχεις.

annatsoukalakoufou είπε...

Aγαπητή μου Διονυσία ακούγοντας το διήγημα σου χάρηκα που άγγιξες ένα τόσο σοβαρό θέμα Είναι μεν διαχρονικό, αλλά δεν αντιμετωπίζεται διαχρονικά με τον ίδιο τρόπο.Προσωπικά πιστεύω ότι ο μεγάλος παιδαγωγός του θέματος είναι ο Απόστολος Παύλος, στην Α΄. προςΚορινθίους Επιστολή στο 13ο Κεφάλαιο, γράφοντας τον ύμνο της αγάπης.Υπακούοντας σ΄αυτό το εξαίρετο κείμενο λύνονται όλα τα προβλήματα στις συζυγίες , αλλά και παντού. Με την αγάπη μου. Άννα Τσουκαλά Κουφού.