e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Έγιναν τα Εγκαίνια του "Αληθώς", του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Μπανάτου, με Γιορτή υπέρ του Φυσικού Περιβάλλοντος

  Απόψε στο Μπανάτο 


Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ανακοινωθέντα μας, πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς απόψε στο Μπανάτο τα Εγκαίνια τού νεοϊδρυθέντος Μορφωτικού Κέντρου Λόγου ΑΛΗΘΩΣ, με τη συμμετοχή πολλών δεκάδων ανθρώπων, τόσο από την Ενορία μας, όσο και τη γύρω περιοχή, αλλά και την πόλη! Αίσθηση έκανε η προσέλευση πολλών άξιων εκπροσώπων των τοπικών Γραμμάτων, των Τεχνών, της Διανόησης, οι οποίοι όλοι θεώρησαν ευτυχές το γεγονός της ίδρυσης ενός τέτοιου ελπιδοφόρου και πολλά υποσχόμενου για την τοπική κοινωνία Κέντρου!




Στον Αγιασμό και την Παράκληση προς την Παναγία (λόγω της σημερινής εορτής της Αγίας Ζώνης, κατά την οποίαν εορτάζει ο Ευκτήριος Οίκος της Θεοτόκου, όπου έγινε η εκδήλώση), αλλά και στην Ακολουθία υπέρ του Φυσικού Περιβάλλοντος προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φωτικής κ. Διονύσιος, εκ προσώπου του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Χρυσοστόμου Β΄, ο οποίος -ως γνωστόν- ταξίδεψε απόψε στην Αθήνα, για να υποβάλει την από ετών εξαγγελθείσα παραίτησή του από τον μητροπολιτικό θώκο της Ζακύνθου, αύριο στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο.




Στην εορτή παραστάθηκαν ευγενώς, εκ μέρους του Κλήρου της Ζακύνθου -παρά τού ότι δεν εστάλησαν ατομικές προσκλήσεις, ει μόνον οι ανακοινώσεις στον Τύπο και το Διαδίκτυο-, ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Μπιάζης (νέος Ιεροκήρυκας του νησιού), ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Σπουργίτης (Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Ζακύνθου), ο Πρεσβύτερος Αντώνιος Καλόφωνος (Εφημέριος Μουζακίου) και ο Πρωτοδιάκονος της Μητροπόλεώς μας Νικόδημος Κεφαλληνός.


Ιδιαίτατη ευλογία αποτέλεσε για όλους μας η έκθεση σε προσκύνηση τής τιμίας Χειρός του Προστάτη και Πολιούχου μας Αγίου Διονυσίου, του θαυματουργού!














Ο Θεοφιλέστατος κ. Διονύσιος, με τη γλυκύτητα και την αγάπη που τον διακρίνει, μεταφέροντας μάλιστα εγκάρδιο χαιρετισμό τού απουσιάζοντας Μητροπολίτου Ζακύνθου, συνεχάρη τον Εφημέριό μας και τους συνεργάτες του για τους κόπους τους, ιδιαιτέρως δε για την ίδρυση του Μορφωτικού Κέντρου, ευχόμενος συνάμα πρόοδο στη νέα προσπάθεια και διαρκείς επιτυχίες!



Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, αφού ευχαρίστησε από καρδιάς όλους, όσους τον βοήθησαν στη νέα διακονία της Ενορίας, ανέπτυξε το θεολογικο-οικολογικό θέμα: "Η συνέργεια της Θεοτόκου στην χριστοποίηση της υλικότητας της Κτίσης". Εσείς μπορείτε να αναγνώσετε ολόκληρη την ομιλία εδώ. Δείτε, εξάλλου, δυο μικρά αποσπάσματα, στα βιντεάκια, που ακολουθούν.











Τέλος, άπαντες προσκύνησαν, με καταφάνερη ευλάβεια και κατάνυξη, το Χέρι του Αγίου Διονυσίου!!!




Η βραδιά έληξε με κέρασμα, το οποίο προσέφερε η Οικογένεια Αναστασίου και Στέλλας Στραβοπόδη - υπεύθυνη για την ευπρέπεια του ενοριακού Ευκτηρίου Οίκου τής Βλαχέραινας, στον προαύλιο χώρο του οποίου φιλοξενηθήκαμε!!!

Σημειωτέον ότι, ενόψει της αυριανής παραίτησης του Μητροπολίτη μας, διανεμήθηκε δωρεάν σε όλους η εργασία του π. Παναγιώτη Καποδίστρια: "Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος Β΄ Συνετός. Μισός αιώνας Εκκλησιαστικής Διακονίας", ανάτυπο από τον Χαριστήριο Τόμο Φιόρα Τιμής για τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο Β΄ Συνετό / Ζάκυνθος 2009. Εσείς μπορείτε να την αναγνώσετε στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μας, μ' ένα κλικ εδώ.

Οπτικοακουστικό υλικό: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας

2 σχόλια:

Ενορία Αγίου Ελευθερίου Κέρκυρας είπε...

Καλή εκκλησιαστική χρονιά. Καλή επιτυχία στο νέο ξεκίνημα ποιμαντικής διακονίας με το νεοϊδρυθέν Μορφωτικό Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ.

π. Δημήτριος Μπαθρέλλος είπε...

Πάτερ Παναγιώτη, ευλογείτε.

Χαίρομαι πάντοτε να μαθαίνω τα νέα σου και να παρακολουθώ τις πολύπλευρες δραστηριότητές σου Γέροντά μου! Καλή επιτυχία στη νέα σας προσπάθεια!