e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Τρία νέα βιβλία του λογίου Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ

   Παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας  






Λάβαμε σήμερα τρία νέα βιβλία του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ (του από Αριανζού και Νέας Ζηλανδίας), εκδεδομένα κατά την διετία 2013-14. Προσωπικά ευχαριστώ από καρδίας τον Γέροντα τόσο για την τιμή τής αποστολής και τις τόσο γαλαντόμες αφιερώσεις του, όσο κυρίως για το ότι και επιλογικά του ποιητικού βιβλίου και στο οπισθόφυλλό του έθεσε κάποιες δικές μου παλαιότερες ταπεινές αποτιμήσεις περί της λογιοσύνης τής σεβασμιότητός του (βλ. τελευταία φωτό). 

Ο ταχυδρόμος έφερε, λοιπόν, τα ακόλουθα: α) "Φρα-παιδιές ευκατάνυκτες. Ποιητικά τολμήματα", Αθήνα 2013, σελίδες 112, β) "Εξομολόγησις και Ιεροί Κανόνες", Αθήναι 2013, σελίδες 32 και γ) "Πίστεως χάρις εκλεκτή", Αθήναι 2014, σελίδες 104. Τα δύο τελευταία -όπως κατανοείτε- είναι αξιοπρόσεκτα και καλογραμμένα θεολογικά μελετήματα περί της ορθόδοξης πνευματικότητας, η οποία και αυτή διέρχεται κρίση στην εν κρίσει εποχή μας. 

Ο πολυγραφότατος και αγαπητό μας Ιεράρχης, έχοντας γλώσσα που κόκαλα τσακίζει, εκφραζόμενος είτε ποιητικότροπα, είτε θεολογικά, πράττει εκείνο το οποίο έχει ως εκ της αρχιερατικής ιδιότητάς του επωμισθεί: Ορθοτομεί τον λόγον της Αληθείας. Και ξέρετε; Ομιλώντας αληθινά δεν είμαστε πάντα (ή μάλλον ποτέ) ευχάριστοι... Όμως και ο ποιητής και ο ιερωμένος (πρέπει να) χαρακτηρίζεται από την προφητικότητα. Να υψώνει, δηλαδή, ανάστημα έναντι επηρμένων νόων ή ηγεμονίσκων της κακής ώρας και του κακού μας του καιρού, βάζοντάς τους στη θέση που τους αρμόζει, ή του ύψους ή του βάθους!!! Για να δικαιωθεί πάλιν και πολλάκις ο παροιμιακός λόγος του λαού μας: "Ο λόγος εις την χρεία ευφραίνει την καρδία"!


Δεν υπάρχουν σχόλια: