e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Ο πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, της ευαγγελισαμένης τον Χριστό στη Ζάκυνθο, απόψε στο χωριό Μαριές

 Εσπέρας 21ης Ιουλίου 2014, στο ορεινό χωριό Μαριές της Ζακύνθου 
Φωτογραφίες: Σπύρος Νέγκας
Στον περικαλλή Ναό της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, στο χωριό Μαριές της ορεινής Ζακύνθου, έγινε απόψε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ενόψει της αυριανής εορτής για την μνήμη της Αγίας.
Ως γνωστόν, σύμφωνα με την ιερά παράδοση της Ζακύνθου, η Μαρία η Μαγδαληνή και η Μαρία του Κλωπά, ταξιδεύοντας προς Ρώμη, μετά την σταυρική θυσία και την Ανάσταση του Χριστού, ναυάγησαν στα παράλια της βορειοδυτικής Ζακύνθου, βγήκαν στη θέση "Βρώμη", όπου σώζεται το "πάτημα" της Μαγδαληνής, κήρυξαν Χριστόν Εσταυρωμένον και Αναστάντα στην περιοχή και, ως εκ τούτου, οι δύο Μαρίες μπορούν να θεωρηθούν ως οι Ευαγγελίστριες του Χριστού στην Ευρώπη! Σημειωτέον ότι το χωριό ονομάστηκε Μαριές, επειδή πέρασαν από εκεί οι δύο Μαρίες!
Η επίσημη ομιλία του Εσπερινού ανατέθηκε από τον Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιο στον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, που ήταν παρών. Ομιλώντας ο π. Παναγιώτης, τόνισε μεταξύ άλλων: 
     "Εξαιρέτως τιμάμε κατ' αυτάς δύο γενναίες Μαρίες: την Μαγδαληνή και του Κλωπά. Αφορμής δοθείσης από την αυριανή μνήμη της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, την γεραίρουμε ακόμη περισσότερο, όχι μόνον επειδή ευαγγελίσθηκε πρώτη τον Χριστιανισμό στο νησί και την Ευρώπη, πολύ νωρίτερα μάλιστα από τον Απόστολο Παύλο, αλλά κυρίως ως μιαν αναστημένη παρουσία. Είχε αποκτήσει προσωπική εμπειρία του Σταυρωμένου και Αναστημένου, την οποία πάντως δεν κράτησε για τον εαυτό Της, αλλά την μεταλαμπάδευσε αμέσως στους εγγύς και τους μακράν Της. 
          Το ότι Χριστός Ανέστη δεν παύει κι απόψε να το διαλαλεί η Μαγδαληνή στον αιμοστάζοντα πλανήτη μας. Εάν όλοι ανά την οικουμένη μεταλαμβάναμε αυτής της ελπιδοφόρας και κοσμοσωτήριας εμπειρίας, δεν θα θρηνούσαμε τόσα πια θύματα π.χ. στην Γάζα, στην Ουκρανία και αλλού. 
          Η Μαγδαληνή και η άλλη Μαρία κρατούν ακλόνητο τον στύλο της Πίστεώς μας εν Ζακύνθω, η οποία Πίστη μας μένει και θα μένει ακλόνητη εφόσον δεν περιορίζεται στο Πάθος του Χριστού, αλλά παραδέχεται πάνω απ' όλα την Ανάστασή Του".
Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε πλούσιο δείπνο στο παρακείμενο Αρχονταρίκι του Ναού, το οποίο απέδειξε για πολλοστή φορά την παροιμιώδη φιλοξενία των κατοίκων της ορεινών και γραφικότατων χωριών της Ζακύνθου.

[Κάποιες επιπλέον φωτογραφίες από την ίδια βραδιά δημοσιεύσαμε στον ίσκιο του Ήσκιου. Κάντε κλικ ΕΔΩ!]


Δεν υπάρχουν σχόλια: