e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Ο λαμπρός εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μπανάτο

 Σήμερα το πρωί στον Ναό της Φανερωμένης 
Πλήθος φωτοστιγμών με τη ματιά του Ιωάννη Πορφύριου Καποδίστρια 
















































































Στον αμπελοστόλιστο Ναό της Φανερωμένης εόρτασε σήμερα το πρωί ευχαριστιακά η Ενορία μας, εδώ στο Μπανάτο, την πανσέβαστη εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως. Κατ' αυτήν έλαβε μέρος, πλην του Εφημερίου μας π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ο νεοχειροτονημένος (την προηγούμενη Κυριακή) Διάκονος Δημήτριος Αποστολόπουλος, κάτοικος του Μπανάτου. Συμπροσευχόμενος ήταν ο συνταξιούχος συνενορίτης μας Ιερέας π. Ιωάννης Ζαρκάδης

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ευλογήθηκαν, κατά την τάξη της 6ης Αυγούστου, οι καρποί των αμπελιών ενόψει του Τρύγου, που επίκειται ν' αρχίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ως γνωστόν, η Ενορία μας σταφιδο/αμπελοκρατείται! Οι Ενορίτες μας έδειξαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι, τόσο με την τήρηση τής ανάγνωσης της σχετικής Ευχής υπέρ των καρπών αυτών της γης τους, όσο και με την επίκαιρη φυτική διακόσμηση του ναού μας!

Ομιλώντας ο π. Παναγιώτης προς το εκκλησίασμα, αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής εορτής και επικαλέστηκε τη φωτοφόρο Χάρη της τρισηλίου Θεότητος στη ζωή και τα έργα ενός εκάστου. Τόνισε εξάλλου: 
          "Η έκτακτη αυτή στιγμή του επί γης Ιησού, αγαπητοί μου, δηλαδή η Μεταμόρφωσή Του ενώπιον των τριών Αποστόλων Του, υπήρξε -τολμώ να πω- επίδειξη και απόδειξη δυνάμεως, της θείας και εξ ύψους δυνάμεώς Του. Ολίγες μόλις ημέρες πριν το Πάθος Του, μεταμορφούμενος επί του όρους, αποκαλύπτει στους Μαθητές, αλλά και στην διαχρονία της Ιστορίας, ότι ο προς το Πάθος επειγόμενος οδεύει προς τα Εκεί εκουσίως και όχι αναγκαστικώς. 
          Όντως! Δεν πρόκειται για κάποιον αδύναμο που σε λίγα εικοσιτετράωρα θα υποστεί τα πάνδεινα έως θανάτου, αλλά για τον κατεξοχήν Δυνατό, τον Κύριο των δυνάμεων και Θεό των θεών, ο Οποίος πρόκειται αυτοβούλως να κενωθεί, για να πλημμυρίσουμε όλοι εμείς από την φωτοζωοπάροχη Χάρη και το σώζον Έλεός Του, γευόμενοι τους καρπούς της Ανάστασης, προγευόμενοι ταυτόχρονα εμπειρίες των Εσχάτων! 
          Τα δώρα της θείας Μεταμορφώσεως συνεχίζουν να προσφέρονται εξ ουρανού, προ(σ)καλώντας όλους μας σε μετοχή και κοινωνία, έως ότου μετά λόγου γνώσεως αναφωνήσουμε τον ανακουφιστικό λόγο του Πέτρου: Κύριε, καλόν εστίν ημάς ώδε είναι. Που θα σημαίνει μια τέτοια παραδοχή ότι η γειτνίαση με τον Κύριο των Δυνάμεων παρέχει ασφάλεια".


Δεν υπάρχουν σχόλια: