e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Η ανάσταση των νεκρών, θεμελιώδης αλήθεια της πίστεώς μας

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 9ης Νοεμβρίου 2014
ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ’ ΛΟΥΚΑ
(Λουκ. κ’, 41-56)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Αναρίθμητα υπήρξαν τα θαύματα του Κυρίου μας, ο οποίος περνούσε από πόλεις και χωριά ευεργετώντας καθέναν που ζητούσε το έλεός Του. Δεν υπολόγιζε ο Κύριος κόπους, θυσίες ή ταλαιπωρίες προσπαθώντας να ανακουφίσει τον πάσχοντα άνθρωπο.
            Ένας από αυτούς τους πάσχοντες ήταν και ο Αρχισυνάγωγος Ιάειρος. Η δυστυχία τον είχε πλήξει παρά την κοινωνική και οικονομική επιφάνειά του. Έχανε την μονάκριβη κόρη του. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να την βοηθήσουν πλέον και να αποτρέψουν το μοιραίο που ερχόταν τάχιστα. Ο Ιάειρος παρακαλεί ταπεινά και θερμά τον Ιησού και Αυτός ανταποκρίνεται στο κάλεσμά του χωρίς αργοπορία. Όμως το μοιραίο, που από μέρες αναμενόταν, δεν άργησε να επέλθει. Ο Αρχισυνάγωγος λαμβάνει μήνυμα από το σπίτι του ότι η κόρη του πλέον απεβίωσε. Προς τί η ενόχληση, λοιπόν, στον Ιησού;
            Ο Κύριος όμως του έδωσε ελπίδα και θάρρος: «Μη φοβάσαι», του είπε, «έχε πίστη και η κόρη σου θα σωθεί»! Όταν έφθασαν στο σπίτι, ο Ιησούς είπε στους παρευρισκομένους να μην κλαίνε, διότι το κορίτσι κοιμάται και δεν πέθανε. Πράγματι, ποτέ η αθάνατη ανθρώπινη ψυχή δεν πεθαίνει, γι᾽ αυτό στην Εκκλησία ονομάζουμε τους νεκρούς «κεκοιμημένους». Όμως κανείς τότε δεν κατάλαβε το βαθύτερο νόημα των λόγων του Κυρίου. Κάποιοι μάλιστα τον περιγελούσαν γι᾽ αυτά. Και τότε το μέγα θαύμα έγινε! Ο Ιησούς ανάστησε τη νεκρή κόρη του Ιαείρου, έχοντας μόνους αυτόπτες μάρτυρες τους τρεις αποστόλους Του, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη! Η χώρα των πνευμάτων, που υπακούει στην θεϊκή εντολή, έδωσε πίσω την ψυχή τής πρόωρα χαμένης νέας, η οποία ενώθηκε ξανά με το νεκρό σώμα της.
Όλα αυτά τα περιστατικά αποσκοπούν στο να διδάξουν τους ανθρώπους ότι τα σώματά τους θα αναστηθούν και άφθαρτα πια θα ενωθούν με την ψυχή για να ζήσουν αιώνια. Ο Κύριος λέει «εγώ ειμί η ανάσταση και η ζωή» και τονίζει ότι θα ζωοποιήσει όλους τους νεκρούς από την εποχή του Αδάμ μέχρι τη συντέλεια του κόσμου. Θα διατάξει την θάλασσα και την γη να αποδώσουν τους νεκρούς τους (Ησαΐας κστ’ 19).
Ο Απόστολος Παύλος τόνισε την Ανάσταση των νεκρών ως την θεμελιώδη αλήθεια της πίστεώς μας. Όλοι μας, λοιπόν, καλούμεθα να πιστέψουμε θερμά σε Αυτήν και με ηρωισμό και νηφαλιότητα να ατενίσουμε την ώρα της εκδημίας μας. Τον δρόμο αυτόν ακολούθησε σε όλη τη ζωή του και ο τιμώμενος σήμερα Άγιος Νεκτάριος, ο οποίος, παρά τα βάσανα και τις αδικίες που υπέστη στην επίγεια ζωή του, έλαβε το θεϊκό στέφανο της Δόξης και της Αγιότητας. Τον ίδιο είθε να αξιωθούμε κι εμείς. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: