e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Η Γ΄ Εβδομάδα των Νηστειών στη Μητρόπολη Φιλαδελφείας (Ιορδανία)Πλούσια λειτουργικά πέρασε και η Γ΄ εβδομάδα των νηστειών στην Ιερά Μητρόπολη Φιλαδελφείας, στην Ιορδανία. Συγκεκριμένα, ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Βενέδικτος παρέστη συμπροσευχόμενος στο Άγιο Βήμα κατά την τελεσθείσα Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στον Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αμμάν, την Τετάρτη 6/19-3-14, ενώ προέστη της ίδιας Ακολουθίας στον Ναό του Αγίου Γεωργίου Φχαίς, την Παρασκευή 8/21-3-14. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετσμών προς την Θεοτόκο στον Ναό Αγίου Γεωργίου Σαφούτ.

Το Σάββατο  9/22-3-14 χοροστάτησε στον Εσπερινό με αρτοκλασία και προέστη της -κατά το έθιμο- Ι. Λιτανείας του Τιμίου Σταυρού στον Ναό Αγίου Γεωργίου Φχαίς. Η συμμετοχή των ενοριτών, και ιδίως των παιδιών, ήταν αθρόα και συγκινητική. Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως προεξήρχε της Θ.Λειτουργίας στον Ι. Μητροπολιτικό  Ναό της Υπαπαντής   του    Χριστού, όπου και έκανε ο ίδιος -κατά το ιεροσολυμίτικο τυπικό- την Λιτανεία του Τιμίου Σταυρού.


Παντού και πάντα, απευθυνόμενος με απλά λόγια στο εκκλησίασμα, μετέφερε πρώτιστα τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Πατρός και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. ΘΕΟΦΙΛΟΥ, ώστε να περάσουν όλοι με υγεία και δύναμη το υπόλοιπο στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στο μέσον της οποίας ήδη αισίως ήρθαμε.

Σταυροπροσκύνηση 2014 στον Καθεδρικό του Αγίου Γεωργίου Cape Town / South Africa

  Κυριακή Γ΄ Νηστειών, 23 Μαρτίου 2014, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καλής Ελπίδος κ. Σεργίου  
Σταυροπροσκύνηση 2014 στον ναό των Ταξιαρχών στην πόλη George / South Africa

 Κυριακή Γ΄ Νηστειών, 23 Μαρτίου 2014, με λειτουργό τον Αρχιμανδρίτη Ευλόγιο Αντωνέλλο, της Ι. Μητροπόλεως Καλής Ελπίδος Σταυροπροσκύνηση 2014 στον ναό του Αγίου Νικολάου στην πόλη Durban / South Africa

 Κυριακή Γ΄ Νηστειών, 23 Μαρτίου 2014, με λειτουργό τον π. Κωνσταντίνο Κοσμίδη, της Ι. Μητροπόλεως Καλής Ελπίδος 
Εισήγηση περί Θρησκευτικού Τουρισμού στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (26/3, 11 π.μ.)


Η Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Τ.Ε. του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων διοργανώνει ημερίδα με θέμα Δράσεις Θεματικού Τουρισμού στη Ζάκυνθο.

H ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο, την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014, ώρα 11 το πρωί, στην αίθουσα Δ.1 του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Τ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (οδός Μ. Μινώτου-Γιαννοπούλου, Θέση Παναγούλα, Ζάκυνθος, Τ.Κ.: 291 00) και υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», συγχρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

Εισηγητές θα είναι οι: π. Παναγιώτης Καποδίστριας (Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, με θέμα: "Απόπειρα θεολογικής οριοθέτησης του λεγόμενου Θρησκευτικού Τουρισμού"), κ. Παναγιώτης Κολύρης (Δήμος Ζακύνθου), κ. Αικατερίνη Δεμέτη (Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, με θέμα: "Ο πολιτιστικός τουρισμός ως παράγων ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και ο κίνδυνος από τη συρρίκνωσή του. Η περίπτωση του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων") και εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

Η ημερίδα απευ­θύνεται κυρίως σε πολιτιστικούς και σε τουριστικούς φορείς και σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Πολιτισμού και του Τουρισμού.

Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση παρα­κολούθησης.

Σταυροπροσκύνηση 2014 στον ναό του Αγίου Γεωργίου στην πόλη East London / South Africa

 Κυριακή Γ΄ Νηστειών, 23 Μαρτίου 2014, με λειτουργό τον π. Γεώργιο Πιτταρά, της Ι. Μητροπόλεως Καλής Ελπίδος Κυριακή Σταυροπροσκύνησης στον Εσταυρωμένο των Κυθήρων

 Κυριακή Γ΄ των Νηστειών, 23 Μαρτίου 2014, με την παρουσία της Μυρτιδιώτισσας 
Φωτορεπορτάζ: Ελένη Χάρου-Κορωναίου
Ολόκληρη η Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών στην Παναγία των Βλαχερνών της Πόλης [video]

  Κωνσταντινούπολη, πρωί 21ης Μαρτίου 2014  
Σταυροπροσκύνηση 2014 στο Γαρδελάκι Ιθάκης [video]

 Κυριακή Γ΄ των Νηστειών, 23 Μαρτίου 2014, στον Ναό της Κοιμήσεως Γαρδελακίου 
Ιερουργεί ο π. Θεοδόσιος Δενδρινός / Βίντεο: Γιώργος ΔελλαπόρταςΛίγα λόγια στο 40νθήμερο Μνημόσυνο της Ελευθερίας Κακούρη-Αρβανιτάκη

από τον κ. Ιωάννη Καραντζή, Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών
(Ναός Παναγούλας Μπανάτου, 23.3.2014)

«Κρείττον του λαλείν το σιγάν»

Θα προτιμούσα να τηρήσω το αρχαιοελληνικό απόφθεγμα, αυτήν την ώρα που με τις ευλογίες της Εκκλησίας μας τελούμε το 40ήμερο μνημόσυνο της αγαπημένη μας Ελευθερίας. Όμως τα συναισθήματα που με διακατέχουν –που μας διακατέχουν- επιζητούν τον δρόμο της έκφρασης.

Τιμούμε τη μνήμη της αγαπημένη μας Ελευθερίας και δεν ξεχνούμε ποτέ: 
* Την αγάπη της για την οικογένειά της, τους συγγενείς της, τους μαθητές της, τους φίλους της. 
* Την ηθική στήριξή της στον Νίκο, στον σύζυγό της και αγαπημένο μου φίλο, στην προσπάθειά του να συνεχίσει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο και τελικά να ανέλθει στις υψηλότερες θέσεις της επαγγελματικής ιεραρχίας στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 
* Το φωτεινό της χαμόγελο που σκόρπιζε αισιοδοξία και ευτυχία στον περίγυρό της. 
* Την ευσυνειδησία, την εργατικότητα και το ζήλο της για την εργασία της στην εκπαίδευση. * Την αλληλεγγύη της για τον άνθρωπο. 
Τη σβελτάδα της, την νοικοκυροσύνη της και την αρχοντιά της.

Μας κυριεύει η λύπη για την ξαφνική απώλειά της από αυτόν τον προσωρινό κόσμο. Μας ανακουφίζει, όμως, το γεγονός ότι η Ψυχούλα της σίγουρα θα βρίσκεται στην αγκαλιά των Αγγέλων.

Αιωνία σου η μνήμη, αγαπημένη μας Ελευθερία!

Το νέο τεύχος του περιοδικού "Σύναξη" (Νο 129)

Ήδη κρατάμε το νέο υπ' αριθμόν 129 τεύχος του θεολογικού περιοδικού ΣΥΝΑΞΗ, με γενικό τίτλο "Παρεμβάσεις 2014". 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ...3

ΡΟΜΑΝΟ ΠΕΝΝΑ
Χριστιανοὶ καὶ πολιτικὴ ἐξουσία ...4

ΘΑΝΑΣΗΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ὁ πάσχων Θεός, ὁ σύντροφος Θεός ...17

Π. Β. ΠΑΣΧΟΣ
Ὁ ληστής (ποίημα)...28

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΜΑΝΤΖΑΡΙΔΗΣ
Ὁ τόκος κατὰ τοὺς Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας ...29

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Εὐαγγελικὸ ἦθος καὶ πολιτικὲς χρέους στὴ μετα-χριστιανικὴ Εὐρώπη ...41

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΚΛΗΡΗΣ
«Δῶσε τρόπο στὴν ὀργή»: Οἱ ἀρετὲς τοῦ θυμοῦ κατὰ τὸν ἅγιο Μάξιμο Ὁμολογητή ...52

ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
«Αὐτὸς ποὺ ἔπρεπε νὰ πεθάνει» ...69

π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΑΥΓΗΣ
Ἡ ἐπιστασία ὡς μέριμνα τῆς Δημιουργίας ...78

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΗΣ
Συνέδριο Ὀρθόδοξης Πνευματικότητας ...83

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΦΙΚΟΣ
Ἁγιογραφία ἢ βυζαντινὴ ζωγραφική; ...84

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Ἡ ἀπατηλὴ λάμψη τοῦ μαγικοῦ ...86

ΙΩΣΗΦ ΡΟΗΛΙΔΗΣ
Ἡ ἐλπὶς ἡμῶν ἐπὶ Κύριον ...91

ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ
Ἐπὶ ταύτης τῆς Ἁγίας Τραπέζης. Σύμβολα ἢ πραγματικότητες; ...93

Διάλογος μὲ τοὺς ἀναγνῶστες ...95

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ...97

Οἱ συνεργάτες τοῦ 129ου τεύχους ...109 

Η 3η στάση των Χαιρετισμών στην Παναγία των Βλαχερνών Κωνσταντινουπόλεως με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

  Πόλη, πρωί 21ης Μαρτίου 2014  
Ρεπορτάζ και φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε το πρωί της Παρασκευής 21 Μαρτίου, ως είθισται, στην Ακολουθία της Γ' Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, κοντά στο Φανάρι. Ηταν στην Παναγία των Βλαχερνών που το 626 μ.Χ εψάλη από τους Βυζαντινούς για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος ως ευχαριστήριος ύμνος για τη σωτηρία της Πόλεως από τους Αβάρους.

Στην Ακολουθία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και οι λοιποί Αρχιερείς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πλήθος πιστών από την Πόλη και την Ελλάδα είχαν κατακλύσει από νωρίς το Ναό όπου βρίσκεται και το περίφημο Αγίασμα. Ανάμεσά τους οι μαθητές από τα 15 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία από την Ελλάδα, την Κύπρο και για πρώτη φορά από την Ομογένεια της Αμερικής και οι καθηγητές που συμμετείχαν στο μαθητικό συνέδριο «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ», το οποίο διοργανώθηκε από τις 20-22 Μαρτίου από το Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης.

Την έναρξη των εργασιών του μαθητικού συνεδρίου το οποίο διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Πόλη κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του 2ου συνεδρίου το 2013 ήταν «150 χρόνια Κ. Π. Καβάφης», ενώ το 1ο συνέδριο διοργανώθηκε τον Μάρτιο του 2012 και είχε ως θέμα «100+1 χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης».

Σταυροπροσκύνηση 2014 στη Μόσχα / В Крестопоклонную неделю Предстоятель Русской Церкви совершил Литургию святителя Василия Великого в Храме Христа Спасителя в Москве [video]

 Μόσχα, 23 Μαρτίου 2014 / Καθεδρικός Ναός του Σωτήρος Χριστού