e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Βαρθολομαίος προς Φραγκίσκον μέσω Twitter: @Pontifex My Brother, I look forward to seeing you tomorrow in #Jerusalem

Η πρόκληση της ενότητας

Γράφει ο π. Ιουστίνος-Ιωάννης Κεφαλούρος / Yπεύθυνος Together 

Πάντοτε κάθε συνάντηση είναι σημαντική. Ακόμη περισσότερο όταν ισχύει το ευαγγελικό λόγιο: “όπου δύο ή τρεις μαζεμένοι στο όνομα μου, εκεί θα βρίσκομαι κι εγώ”. Μια τέτοια συνάντηση είναι κι αυτή των δύο πνευματικών ηγετών της ανατολικής και της δυτικής χριστιανοσύνης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθούν στα Ιεροσόλυμα, πενήντα χρόνια μετά από τη συνάντηση των δύο προκατόχων τους Πατριάρχη Αθηναγόρα και Πάπα Παύλου Στ΄ στις 5 και 6 Ιανουαρίου του 1964. Σιωπή χιλίων χρόνων έδωσε τη θέση της στην κοινή διαπίστωση ότι “έχοντες τους οφθαλμούς προσηλωμένους επί του Ιησού Χριστού, πηγή της ενότητος, δέονται του Θεού, ίνα η συνάντησις αύτη η το σημείον και το προανάκρουσμα μελλόντων γενέσθαι, προς δόξαν του Θεού και φωτισμόν συμπάσης της ανθρωπότητος”, όπως διατυπώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν των δύο προκαθημένων.

Πενήντα χρόνια μετά στον ίδιο τόπο, εκεί που γεννήθηκε η κοινή μας χριστιανική πίστη, οι δύο εκκλησιαστικοί ηγέτες θα κληθούν να μιλήσουν με την γλώσσα της αγάπης και της ενότητας. Να στείλουν το μήνυμα ότι είναι περισσότερα εκείνα που μας ενώνουν από εκείνα που μας χωρίζουν. Είναι αλήθεια πως και οι δύο Εκκλησίες αντιμετωπίζουν προβλήματα και προκλήσεις στο εσωτερικό τους. Αντιμέτωπες και οι δύο με έναν κόσμο που καθημερινά μεταβάλλεται και με μέλη των Εκκλησιών τους που αμφισβητούν όλα εκείνα που κάποτε θεωρούνταν αυτονόητα και δεδομένα. Από τη μία η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία με δεκάδες ανοιχτές υποθέσεις σκανδάλων, την αδυναμία διευθέτησης θεμάτων όπως του διαζυγίου, του γάμου των ιερέων, του παπικού πρωτείου και της συνοδικότητας και από την άλλη η Ορθόδοξη Εκκλησία που προσπαθεί να βρει κοινό κώδικα επικοινωνίας μεταξύ των τοπικών Εκκλησιών, χωρίς αυτό να είναι πάντα εφικτό για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Οι πιστοί και των δύο Εκκλησιών σε ανατολή και δύση περιμένουν να ακούσουν από τους ηγέτες τους πως όλος αυτός ο διαχριστιανικός διάλογος τόσων ετών κάπου οδηγεί και κάτι αλλάζει στις ζωές μας. Δεν είναι μόνο επικοινωνιακές εκδηλώσεις καλής θέλησης, αλλά μια ουσιαστική προσέγγιση της σύγχρονης πραγματικότητας. Οι κοινωνίες μας έχουν πάψει εδώ και πολύ καιρό να είναι θρησκευτικά αμιγείς. Ορθόδοξοι και Ρωαμαιοκαθολικοί συνυπάρχουν σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Οι μικτοί γάμοι είναι μια καθημερινή πραγματικότητα η οποία κατά πολύ έχει αλλάξει το αυτονόητο της θρησκευτικής πρακτικής. Πόσο ακόμη θα διαλεχθούν οι αντιπροσωπείες των δύο Εκκλησιών και πόσο ακόμη θα χρειαστεί για να πεισθούν οι αντι-οικουμενιστές πως το “ίνα πάντες εν ώσιν” αποτελεί ευαγγελική επιταγή ενότητας μεταξύ των χριστιανών. Κάποτε πρέπει να δούμε κατάματα την αλήθεια αν θέλουμε φυσικά η ενότητα να γίνει πραγματικότητα και όχι απλά ένα ευχολόγιο στο διηνεκές.

Ο Πάπας Φραγκίσκος στον τόπο της Βάπτισης του Χριστού στη Βηθαβαρά της Ιορδανίας / Pope Francis visits the Baptismal Site at Bethany beyond the Jordan [video]

 Σήμερα το δειλινό στη Βηθανία πέραν του Ιορδάνου 

Ο Θεός δεν εγκαταλείπει ποτέ όσους αγωνίζονται

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής του Τυφλού 
25ης Μαΐου 2014
 (Β΄ Κορ. δ΄  6–15)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Όσο προοδεύει κάποιος στην πίστη, τόσο φωτίζεται από το Άγιο Πνεύμα και οδηγείται στη σωτηρία. Επίσης, κατανοεί περισσότερο την πνευματική αξία των δοκιμασιών και των θλίψεων, που ο Θεός επιτρέπει, για να οδηγήσει τους ανθρώπους στον δρόμο της αρετής και να τους διαπαιδαγωγήσει. Ο  ίδιος ο θείος Παύλος το βεβαιώνει αυτό πολλές φορές από προσωπική πείρα.
Ο παντοδύναμος Θεός έδωσε το φως στο χαώδες, σκοτεινό και αδιαμόρφωτο σύμπαν τον καιρό της Δημιουργίας και με το παντοδύναμο χέρι Του οργάνωσε τον κόσμο και τον κατοίκησε με όλα τα όντα που υπάρχουν ακόμη πάνω σ’ αυτόν. Αφού, λοιπόν, έστειλε το υλικό, που ωφέλησε τόσο το σύμπαν, πόσο μάλλον θέλησε να στείλει και το πνευματικό φως, που είναι ανώτερο και σημαντικότερο από το γήινο και υλικό. Κι αυτό γιατί το φως το πνευματικό, που κατοίκησε στα γήινα, αδύνατα και «πήλινα» σώματά μας, οδηγεί στην θεία Αλήθεια, στον πνευματικό φωτισμό και στην σωτηρία.
Στην περικοπή τονίζονται με έντονα χρώματα οι διώξεις, τα βάσανα και οι θλίψεις που υφίσταντο οι αληθινοί χριστιανοί και ο ίδιος ο ιερός Παύλος από τους ασεβείς διώκτες του Χριστού. Όμως κανένας πιστός δεν πρέπει να απελπίζεται και να δειλιάζει, όσες δοκιμασίες κι αν υποστεί. Ποτέ δεν πρέπει να φθάνει στο αδιέξοδο και στην στενοχώρια. Γιατί ο Θεός ποτέ δεν θα εγκαταλείψει αυτούς που Τον πιστεύουν και αγωνίζονται γι’ Αυτόν πραγματικά.
Πολλές φορές φαίνεται οι εχθροί του Χριστού να είναι παντοδύναμοι και να υπερισχύουν και νιώθουμε ότι όλα χάθηκαν οριστικά. Όμως «ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών». Αν ο Θεός είναι μαζί μας, κανείς δεν μπορεί να μας βλάψει πραγματικά. Παντοτινά και καθημερινά Αυτός παραδίδεται στο θάνατο, όπως παρεδόθη και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής και αποκεφαλίσθηκε εξαιτίας της αγάπης του στον Θεό! Και αυτό γίνεται για την Δόξα του Χριστού και για να φανερωθεί η θαυματουργή δύναμη Του, που πάντα μας φωτίζει και μας οδηγεί και ποτέ δεν μας αφήνει απροστάτευτους.
Ο θείος Παύλος μάς λέει «επίστευσα, διό ελάλησα». Αυτή η πίστη μάς οδηγεί στην βέβαιη γνώση ότι ο Ιησούς Χριστός θα βγει νικητής σε κάθε εμπόδιο και δοκιμασία και θα εκπληρώσει την μεγάλη αποστολή Του, όπως οι Άγιοι και οι Μάρτυρες της εκκλησίας μας. Γένοιτο! 

Πάπας Φραγκίσκος προς Πρόσφυγες στην Ιορδανία: "Εδώ είναι η ρίζα του κακού: Το μίσος και η απληστία για χρήματα από τις εταιρείες και τους εμπόρους όπλων"

 Σήμερα το δειλινό στην Ιορδανία 


Ο Πάπας Φραγκίσκος, ευρισκόμενος στην Αγία Γη ενόψει της αυριανής ιστορικής Συνάντησής του με τον Οικουμενικού Πατριάρχη, βρέθηκε σήμερα το απόγευμα ανάμεσα σε πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά και το Ιράκ. Σημειωτέον ότι η Ιορδανία έχει κατακλυσθεί κυριολεκτικά από περισσότερο του ενός εκατομμυρίου εμπερίστατων ανθρώπων από τη γείτονα Χώρα Συρία, όπου ο Εμφύλιος μαίνεται, με ανεξέλεγκτη προοπτική... 

Ο Πάπας, ομιλώντας στους Πρόσφυγες, ανανέωσε την έκκλησή του για ειρήνευση στη Συρία και κάλεσε όλες τις εμπόλεμες πλευρές να εγκαταλείψουν τα προσχήματα και να δοθεί λύση στα προβλήματα που επιφέρουν τα όπλα. Επισήμανε μάλιστα ότι η λύση μπορεί να προέλθει μόνον μέσω του διαλόγου, της αυτοσυγκράτησης, της συμπόνιας για τους αναξιοπαθούντες, αναζητώντας παράλληλα πολιτική λύση, με αίσθημα ευθύνης προς τους αδελφούς. Κατέδειξε, εξάλλου, τη ρίζα του Κακού: Το μίσος και η απληστία για χρήματα από τις εταιρείες και τους εμπόρους όπλων.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από τη Βηθλεέμ στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Ιερουσαλήμ

 Σήμερα στην Αγία Γη 


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρέθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα στη Βηθλεέμ. Στην μεγαλοπρεπή Βασιλική της Γεννήσεως εψάλη Δοξολογία. Ειδική ανάρτησή μας δείτε ΕΔΩ! Τον δε εγκάρδιο και μεστό θεολογικού περιεχομένου Χαιρετισμό Βαρθολομαίου δύνασθε να αναγνώσετε στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μας ΕΔΩ

Στη συνέχεια, κατά τις μεσημεριανές ώρες ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Ιερουσαλήμ κ. Γεώργιος Ζαχαριουδάκης, δεξιώθηκε για γεύμα τον Πατριάρχη και τη συνοδεία του στο Προξενείο. Εκεί δόθηκε η ευκαιρία και στις δύο πλευρές να διατυπώσουν και να διαπιστώσουν την αγάπη και τη συναντίληψη που τις διακρίνει προς την εκατέρωθεν ειρήνη, αλλά και την εν γένει ωφέλεια του σύγχρονου ανθρώπου και κόσμου μας. 

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος δεν παρέστη σε αυτές τις ευκαιρίες, διότι βρισκόταν στην Ιορδανία, όπου έφθασε ο Πάπας Φραγκίσκος και παρέστη στην συνάντηση του Ρωμαιοκαθολικού Ηγέτη με τον Βασιλιά και την Βασίλισσα της Χώρας αυτής. 

Ακολουθεί σχετικό φωτογραφικό υλικό του Δημήτρη Πανάγου: 


Ο Πάπας ξεκίνησε το Αποστολικό Προσκύνημά του στην Αγία Γη με Λειτουργία στο Αμμάν της Ιορδανίας / Holy Mass celebrated by the Pope in Amman [ολόκληρη σε video]

 Απόγευμα 24ης Μαΐου 2014 

Pilgrimage to the Holy Land. Holy Mass presided over by Pope Francis. Many Christian refugees from Palestine, Syria and Irak are expected. About 1.400 children taking their First Communion will also be present.


Έφτασε ο Πάπας Φραγκίσκος στους Αγίους Τόπους μέσω Ιορδανίας / Pope Francis in the Holy Land / The arrival in Jordan [video]

POPE FRANCIS IN THE HOLY LAND

PROGRAMME ON SATURDAY, MAY 24WELCOME CEREMONY WITH THE KING AND QUEEN OF JORDAN
The welcome ceremony: at 1:45 pm at the Al-Husseini Royal Palace where he will pay a courtesy call to the King and Queen.

MEETING WITH JORDANIAN AUTHORITIES
At 2:20 pm the Holy Father will meet with authorities of the Kingdom of Jordan.

CELEBRATION OF HOLY MASS AND FIRST COMMUNION FOR JORDANIAN CHRISTIAN CHILDREN
At 4 pm he will celebrate Mass at the international stadium in the capital city of Jordan,

VISIT OF THE TOWN OF BETHANY WHERE JESUS WAS BAPTIZED
At 7 pm Pope Francis will visit the site where Jesus was baptized in Bethany, on the banks of the River Jordan.

MEETING WITH REFUGEES AND DISABLED
There he will also meet with refugees and disabled young people in the Latin church.

Ο Πάπας Φραγκίσκος προς Κάρολο Παπούλια, πετώντας πάνω από την Ελλάδα προς Ιεροσόλυμα


Ο Πάπας Φραγκίσκος, πετώντας πριν μερικές ώρες πάνω από την Ελλάδα προς τους Αγίους Τόπους, για το αυριανό Αποστολικό προσκύνημα του ίδιου και του Οικουμενικού Πατριάρχου, απέστειλε τηλεγράφημα προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στο οποίο εύχεται ο παντοδύναμος Θεός να καθοδηγούν τις προσπάθειές του για μια πιο δίκαιη και ειρηνική κοινωνία. 

Ανάλογα τηλεγραφήματα απέστειλε εν πτήσει προς τους Προέδρους της Ιταλίας, Κύπρου και του Ισραήλ. Ακολουθεί ευθύς κατωτέρω το τηλεγράφημα προς τον Έλληνα Πρόεδρο: 

HIS EXCELLENCY KAROLOS PAPOULIAS, PRESIDENT OF THE HELLENIC REPUBLIC

ATHENS

I SEND CORDIAL GREETINGS TO YOUR EXCELLENCY AND TO YOUR FELLOW CITIZENS AS I FLY OVER YOUR COUNTRY AT THE BEGINNING OF MY PILGRIMAGE TO THE HOLY LAND. I PRAY TO ALMIGHTY GOD, THAT HE MAY GUIDE YOUR EFFORTS IN FAVOUR OF AN EVER MORE JUST AND PEACEFUL SOCIETY. UPON THE GREEK PEOPLE, I INVOKE THE LORD’S ABUNDANT BLESSINGS.

FRANCIS PP

Προσκύνημα του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Βηθλεέμ

 Σήμερα, περί το μεσημέρι 
Φωτογραφίες: Nick Furris 

Τον Χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχου μπορείτε να αναγνώσετε ΕΔΩ!
Η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Ναό της Αναστάσεως και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ολόκληρη σε video)

 Χθες το απόγευμα στα Ιεροσόλυμα 
photo: John Mindala


Orthodox Metropolitan Emmanuel of France discusses Pope Francis' upcoming trip to the Holy Land [video]