e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Καταρτίστηκε απόψε η Επιτροπή για το Πανηγύρι του Μπανάτου 2014


Ξεκίνησαν απόψε οι προετοιμασίες για το επικείμενο Πανηγύρι της Ενορίας μας. Ως γνωστόν, κατά την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου τελείται πάνδημη εορτή στον ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Έτσι, κατά τα ειθισμένα, συναντήθηκαν απόψε στο πλάτωμα τση Παναγούλας τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου με όσους από τους Μπανατιώτες ενδιαφέρονται για την τήρηση της τέλεσης του Πανηγυριού μας

Από όσους προσήλθαν στη συνάντηση, καταρτίστηκε η καθιερωμένη Επιτροπή Πανηγυριού -όχι απαραίτητα από μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου-, τα μέλη της οποίας θα έχουν την όλη ευθύνη της μεγάλης αυτής Γιορτής για την περιοχή μας. Σε αυτήν μετέχουν, με αλφαβητική σειρά: 

* Πέτρος Κοντονής του Αναστασίου, πρώην Πρόεδρος Μπανάτου και πρώην Εκκλησιαστικός Σύμβουλος
* Χαράλαμπος Κοντονής του Δημητρίου, απερχόμενος Πρόεδρος Μπανάτου
* Σπύρος Ροδίτης του Εμμανουήλ, φοιτητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου 
* Διονύσιος Στραβοπόδης του Παναγιώτη, Δημοτικός Σύμβουλος και Εκκλησιαστικός Σύμβουλος
* Τιμόθεος Στραβοπόδης του Ελευθερίου, νέος Πρόεδρος Μπανάτου
* Διονύσιος Τουρκάκης του Φιλίπππου, απερχόμενος Αντιδήμαρχος Αρκαδίων.

Αύριο, στις 9 το βράδυ, θα υπάρξει -κατά την Παράδοση- το πρώτο σένιο (:η πρώτη ειδοποίηση) του Πανηγυριού, δηλαδή θα "χτυπηθούν" τα πρώτα πυροτεχνήματα, συνοδευόμενα από χαρμόσυνα καμπανίσματα και ανταλλαγές ευχών από τους παριστάμενους!

14η Παναγία της Ζακύνθου


Παναγία Δεομένη, κατά τον ζακυνθινό τύπο της "Σκοπιώτισσας". Φορητή εικόνα, που φυλάσσεται στην κόγχη του ιερού Βήματος του Ναού της Αγίας Παρασκευής Μπελούση Ζακύνθου.

13η Παναγία της Ζακύνθου


Παναγία η Χρυσοπηγή στον ομώνυμο Ναό (ή της Ζωοδόχου Πηγής), στο προάστιο του Μπόχαλη Ζακύνθου. Η πολυφίλητη και γλυκύτατη Θεοτόκος!

Στιγμές από το 40νθήμερο Μνημόσυνο του Μητροπολίτου πρώην Αττικής Παντελεήμονος Μπεζενίτη, του από Ζακύνθου

 Σάββατο, 9 Αυγούστου 2014, στη Μονή Εισοδίων Θεοτόκου Μαρκοπούλου Ωρωπού 
Συλλειτουργούν ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος και ο επιχώριος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος. Στο Μνημόσυνο συμμετέχουν οι Μητροπολίτες Ιλίου κ. Αθηναγόρας και Αχαΐας κ. Αθανάσιος.
Επιμέλεια φωτολήψεων: π. Πέτρος Θεοδοσίου, ειδικά για το Νυχθημερόν
Μακριά από εμάς η ανθρωπαρέσκεια και η ματαιοδοξία

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 10ης Αυγούστου 2014
(Α’ Κορινθ. γ’, 9-17)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Κάθε αληθινός Χριστιανός εισάγεται δια του Αγίου Βαπτίσματος στην Εκκλησία του Χριστού. Λαμβάνει από τον Θεό τον φωτισμό και τις χαρές του Αγίου Πνεύματος. Γίνεται κοινωνός των ιερών μυστηρίων και κυρίως του υπέρτερου εξ αυτών, του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
            Πολλοί αξιώθηκαν της θείας τιμής να γίνουν «οικονόμοι των μυστηρίων του Θεού», όργανα της Χάριτος, πνευματικοί οδηγοί και βοηθοί των συνανθρώπων τους. Όλοι δια του Βαπτίσματος έλαβαν θείες δωρεές και τάλαντα, που οφείλουν να αξιοποιήσουν στη ζωή τους. Οι πρώτοι Χριστιανοί είχαν πολύ ζωηρή την συναίσθηση αυτού του χρέους. Γιατί όλοι οι Χριστιανοί –κατά τον θείο Παύλο– είναι ο υπέρτατος και έμψυχος αγρός, που ο ίδιος ο Θεός τον γονιμοποιεί και τον καλλιεργεί. Είναι οι αποδέκτες αλλά και οι αξιοποιητές των θείων δωρεών.
            Πρέπει, λοιπόν, όλοι μας να εργασθούμε με ζήλο για την ωφέλιμη επαύξηση των δωρεών αυτών. Ο ίδιος ο Παύλος έλαβε χάρη και εκλήθη προσωπικά από τον ίδιο τον Θεό για το έργο αυτό. Οι διάδοχοί του όφειλαν και οφείλουν να πράττουν το ίδιο και να είναι έμψυχοι ναοί του Χριστού. Αλλά και ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να είναι οικοδόμος στο έργο του Θεού (που ακρογωνιαίος λίθος είναι ο Κύριός μας) και να προσέχει πώς και με τι οικοδομεί πάνω σε αυτό το θεμέλιο.
            Κανείς δεν πρέπει να ακολουθεί τον δρόμο του συμφέροντος και της προτιμήσεώς του. Όλοι οφείλουμε να ακολουθούμε τον δρόμο που χάραξε ο Χριστός, ο Οποίος θα τιμήσει κάθε τι άξιο και θα καταστρέψει κάθε τι ευτελές.
Μακριά από εμάς η ανθρωπαρέσκεια και η ματαιοδοξία, λοιπόν! Αυτά όλα αμαυρώνουν τον λόγο του Ευαγγελίου, επισκιάζουν την λογική και εξαπατούν τους πιστούς. Αναγκάζουν τον κάθε πιστό να επιζητεί δόξα, εγκώμια, συμφέρον υλικό, επαίνους και τιμές κοσμικές. Τον παροτρύνουν να φτιάχνει κόμματα και φατρίες ενδοεκκλησιαστικές, μεταβάλλοντας την διακονία του σε προσοδοφόρο επάγγελμα. Αυτά χρειάζεται όλοι να τα αποφεύγουμε, αγαπητοί και να παραμερίζουμε πάντα τον εαυτό μας, για να εμφανίζουμε και να δοξάζουμε πάντα τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Γένοιτο!