e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Το εν Φαναρίω Μικρό και το Μεγάλο Μήνυμα του Εψηφισμένου Επισκόπου Χαριουπόλεως Ιωάννου Renneteau

εν όψει της χειροτονίας του εις Επίσκοπον, στον Ναό του Αποστόλου Παύλου του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Σαμπεζύ της Γενεύης, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 15η Μαρτίου 2015 
Κυριακή της Ορθοδοξίας 2015 στον Λόφο Πάγο (Καντιφέ Καλέ) της Σμύρνης

Ανταπόκριση από Σμύρνη 


Την περασμένη Κυριακή Α΄ των Νηστειών ή της Ορθοδοξίας, μετά τη Λειτουργία, ο π. Κύριλλος έδωσε στον καθένα μας από μία εικόνα και κάναμε λιτανεία στο κήπο. Ύστερα πήγαμε στον Λόφο Πάγο (στα τουρκικά: Καντιφέ Καλέ), για να προσευχηθούμε στον Άγιο Πολύκαρπο, στο μαρτύριό Του. Εδώ, στον τόπο μας, όταν έφτασε ο Μέγας Αλέξανδρος στην περιοχή, στο Καντιφέ Καλέ αποφάσισε να φτιάξει μια πόλη. Πολύ αργότερα, στο ίδιο μέρος μαρτύρησε ο Άγιος Πολύκαρπος, Επίσκοπος Σμύρνης. Τον έβαλαν στη φωτιά, όμως δεν καιγόταν και τελικά τον έσφαξαν. Πριν λίγε μέρες, εδώ στο ίδιο μέρος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης φύτεψε ένα κυπαρίσσι με την Δήμαρχο του Κονάκ κ. Σέμα Πεκντάς. Έτσι κι εμείς πήγαμε εκεί για τη γιορτή του Αγίου Μάρτυρα Πολυκάρπου, αναπέμποντας δεήσεις και ικεσίες.


Επιτάφιος Θρήνος και Gloria στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου το 1996 [αρχειακό video]"Ιερατική Ποίηση" στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (10.3.2015)

Το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) και το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» παρουσιάζουν μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στην Ιερατική Ποίηση, με τραγούδια για φωνή και πιάνο σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, πάνω σε ποίηση σύγχρονων Ορθοδόξων κληρικών

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015, στις 20:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι. 

Με τον όρο Ιερατική Ποίηση ορίζουμε την ποίηση που γράφουν σήμερα κληρικοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας (Αρχιερείς, ιερείς και μοναχοί). Η ποίηση αυτή δεν είναι κατ' ανάγκην θρησκευτική. Περιέχει τόση θρησκευτικότητα όση και κάθε άλλο ποίημα και χαρακτηρίζεται από την υπαρξιακή κυρίως, θεματολογία. Από την ποίηση αυτή, όπως είναι λογικό, δεν απουσιάζει ο Θεός, αλλά Αυτός νοείται ως αέναη αναζήτηση και ως Ον που νοηματοδοτεί την ύπαρξη και όχι ως κάτι το δεδομένο και μαγικό. Η Ιερατική Ποίηση δικαιώνει απόλυτα τον στίχο του νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη: “Όπου υπάρχει ποίηση, εκεί κι ο Θεός. Την ομορφιά εστιάζει”

Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της Ιερατικής Ποίησης, έργα των οποίων θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση, είναι οι: Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός, Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος, πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Καποδίστριας, ιερομόναχος Συμεών ο Περουβιανός, πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός και οι μακαριστοί Μητροπολίτης Κοζάνης Διονύσιος Ψαριανός και μοναχός Μωυσής ο Αγιορείτης

Ποιήματα αυτών των ιερέων ποιητών μελοποιούν για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του θεολόγου και μουσικού Παναγιώτη Ανδριόπουλου, οι σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες: Κωνσταντία Γουρζή, Λεωνίδας Κανάρης, Ιάκωβος Κονιτόπουλος, Αλέξανδρος Μούζας, Άλκης Μπαλτάς, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Φίλιππος Τσαλαχούρης και Βασιλική Φιλιππαίου

Τα μελοποιημένα έργα Ιερατικής Ποίησης ερμηνεύουν οι: Βίκυ Στυλιανού (πιάνο), Μαργαρίτα Συγγενιώτου (μέτζο σοπράνο), Δάφνη Πανουργιά (σοπράνο) και Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος (απαγγελία–τραγούδι). 

Η συγκεκριμένη παραγωγή έχει παρουσιαστεί στην Πάτρα, στην μορφή για φωνή και πιάνο (2007) και στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου (2010), με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ, υπό τον μαέστρο Άλκη Μπαλτά.

Την αφίσα φιλοτέχνησε ο Ιωάννης - Πορφύριος Καποδίστριας.

Το Δ7 ιεραποστολικό "Αληθώς" στο "zantepress24.gr"


Ευχαριστούμε τον δημοσιογραφικό ιστότοπο zantepress24.gr, ότι στις 2 Μαρτίου 2015 έκανε ειδική αναφορά στην Δ7 σύναξη του Κέντρου Λόγου "Αληθώς",περί του ταξιδιού του δημοσιογράφου Γ. Γεωργιάδη στην Ακτή Ελεφαντοστού. Μπορείτε να δείτε την εν λόγω δημοσίευση ΕΔΩ!