e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Στιγμές από το γεύμα στη Μονή των Αγίων Πατέρων Περάματος προς τιμήν του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Γερασίμου

Μεσημέρι 26ης Μαΐου 2015. Το γεύμα παρέθεσε, ευγενώς φερόμενος, ο Κεφαλλήν Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, εκφράζοντας έτσι τη χαρά του για την εκλογή του π. Γερασίμου Φωκά στον περίοπτο μητροπολιτικό θρόνο της γενέτειρας αμφοτέρων. 
Ανταπόκριση: π. Δανιήλ Μπιάζης 


Αναμνηστικές φωτολήψεις μετά το Μέγα Μήνυμα του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Γερασίμου

Μεσημέρι 26ης Μαΐου 2016, έξω από το Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών 
Ανταπόκριση: π. Δανιήλ Μπιάζης 


Το επίσημο Ανακοινωθέν της Ι.Σ.Ι. για τις σημερινές εκλογές Μητροπολιτών Κεφαλληνίας και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς


Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 26 Μαΐου 2015, σε έκτακτη Συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, και μετά την προσευχή, ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: α) Καρπενησίου κ. Νικολάου, β) Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου, γ) Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου και δ) Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής, και ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες για την παρουσία τους. 

Στην προσφώνηση του Μακαριωτάτου αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο, και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας. Κατ’ ἀρχήν διεξήχθη ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας. Επί ψηφισάντων 76, η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 74 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 2 ψήφους. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Μητροπολιτικής Έδρας Κεφαλληνίας δι’ εκλογής.

Κατά την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 76 ψηφισάντων έλαβαν:
1) Αρχιμανδρίτης κ. Γεράσιμος Φωκάς, ψήφους 71
2) Αρχιμανδρίτης κ. Καλλίνικος Γεωργάτος, ψήφους 26
3) Αρχιμανδρίτης κ. Νικόλαος Χαρτουλιάρης, ψήφους 25

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Κεφαλληνίας ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γεράσιμος Φωκάς, με 69 ψήφους, επί συνόλου 76 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νικόλαος Χαρτουλιάρης έλαβε 4 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Καλλίνικος Γεωργάτος 1 ψήφο. Επίσης ευρέθησαν και 2 λευκές ψήφοι.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς. Κατ’ αρχήν διεξήχθη ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας. Επί ψηφισάντων 76, η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 70 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 6 ψήφους. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Μητροπολιτικής Έδρας Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς δι’ εκλογής.

Κατά την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 76 ψηφισάντων έλαβαν:
1) Αρχιμανδρίτης κ. Ιουστίνος Μπαρδάκας, ψήφους 53
2) Αρχιμανδρίτης κ. Στέφανος Τόλιος, ψήφους 37
3) Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Κωνσταντίνου, ψήφους 22

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιουστίνος Μπαρδάκας, με 53 ψήφους, επί συνόλου 76 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Στέφανος Τόλιος έλαβε 15 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Κωνσταντίνου, 1 ψήφο. Επίσης ευρέθησαν 3 λευκές και 4 άκυρες ψήφοι.

Ακολούθως οι Θεοφιλέστατοι Εψηφισμένοι Μητροπολίτες Κεφαλληνίας κ. Γεράσιμος και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, έδωσαν το μικρό Μήνυμα στην Αίθουσα της Ιεραρχίας και το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, επί παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και λαϊκών Χριστιανών.

Η χειροτονία των Εφηψισμένων Αρχιερέων Κεφαλληνίας κ. Γερασίμου και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου θα τελεσθεί την Κυριακή 31 Μαΐου 2015 και την Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015 αντιστοίχως, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Φωτοθήκη από το Μεγάλο Μήνυμα του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Γερασίμου

 συμβαίνει τώρα στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών  
Ανταπόκριση: π. Δανιήλ Μπιάζης 


Τι είπε στο Μικρό Μήνυμα ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας π. Γεράσιμος Φωκάς

 συμβαίνει τώρα 
Μετά την ευλογητή ανάδειξη του Αρχιμανδρίτου Γερασίμου Φωκά στην περιωπή του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας, εκλήθη στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου, για το Μικρό Μήνυμα, δηλαδή για να του αναγγελθεί για πρώτη φορά το χαρμόσυνο γεγονός. 

Με θερμούς πατρικούς λόγους τον υποδέχτηκε ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄, εκ προσώπου του Σώματος των Ιεραρχών. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Εφηφισμένος π. Γεράσιμος, ο οποίος, κατασυγκινημένος, είπε τα ακόλουθα: 

"Mακαριώτατε Aρχιεπίσκοπε Aθηνών και πάσης Eλλάδος κύριέ μοι κύριε Iερώνυμε, γεραρέ πρωθιεράρχα, Πρόεδρε του σεπτού σώματος της Iεραρχίας της καθ’ Eλλάδα Eκκλησίας, Σεβασμιώτατοι άγιοι Aρχιερείς, τίμια μέλη Tης, δοξάζω και προσκυνώ Πατέρα, Yιόν και το Πανάγιον Πνεύμα, το φωτίσαν πάντας Yμάς, ίνα αναδείξητε εμέ τον ελάχιστον διά της πατρικής ψήφου Σας ποιμένα και φρυκτωρόν της αγιωτάτης Mητροπόλεως της γενετείρας μου Kεφαλληνίας, εις τους κόλπους της οποίας είδα και το φυσικό και το πνευματικό φως.

Eν άκρα ταπεινώσει και συνοχή καρδίας γονυκλινώς αποδέχομαι την Αρχιερατικήν διακονίαν, ως υψίστην τιμήν, ως εντολήν ευλογίας του Aρχιποίμενος Xριστού του Mεγάλου Aρχιερέως, εις τύπον και τόπον του Oποίου πάντες Yμείς, πάνυ αξίως ίστασθε.

Eυγνώμων, Mακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς, Σας ικετεύω όπως μη παύσητε να με ενισχύετε δια των θεοπειθών ευλογιών Σας, πρεσβείαις της Κυρίας Θεοτόκου, του προστάτου και πολιούχου μας Aγίου Γερασίμου του θαυματουργού, και την ευχήν του μακαριστού πνευματικού πατρός, ποιμενάρχου μας κυρού Σπυρίδωνος, ώστε ο Kύριος με αναδείξη ολιγότερον ανάξιον διδάσκαλον, ιατρόν και νυμφαγωγόν των ψυχών των συμπατριωτών μου, υπέρ ων Eκείνος απέθανε και Aνέστη!"

Γνωριμία με τον Εψηφισμένο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γεράσιμο Φωκά

Ο Θεοφιλέστατος Εψηφισμένος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Γεράσιμος (κατά κόσμον Ευάγγελος-Γεράσιμος Φωκάς), γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας την 25η Μαρτίου 1951, υιός του Σπυρίδωνος και της Αναστασίας Λαγγούση.

Μετά την εγκύκλια μόρφωσή του στην Κεφαλονιά, φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του το 1998.

Μοναχός εκάρη την 20ή Μαρτίου 1988 στην περιώνυμη Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους.

Από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρό Σπυρίδωνα (Καλαφατάκη), χειροτονήθηκε αφ’ ενός μεν Διάκονος την 9η Ιουλίου 1989, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, αφ’ ετέρου δε Πρεσβύτερος την 30ή Απριλίου 1998, στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου Ομαλών, λαμβάνοντας συνάμα το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε ευόρκως ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας από το έτος 1998 έως και την ημέρα της εκλογής του σε Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, σήμερα 26η Μαΐου 2015.

Φωτοστιγμές χαράς ενώ ο π. Γεράσιμος Φωκάς πληροφορείται την εκλογή του στη Μητρόπολη Κεφαλληνίας

 συμβαίνει τώρα 
 Ανταπόκριση: π. Δανιήλ Μπιάζης 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη από τις φωτογραφίες που ακολουθούν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ως Τοποτηρηρής της Ι. Μ. Κεφαλληνίας, τηλεφωνεί στα Γραφεία της Μητροπόλεως για να αναγγείλει επίσημα το γεγονός και να αναθέσει να σημάνουν όλες οι καμπάνες του νησιού, ώστε να πληροφορηθεί την ιστορική για τον τόπο εξέλιξη ο Κλήρος και Λαός του νησιού!


Νέος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας εξελέγη ο π. Γεράσιμος Φωκάς, με 69 ψήφους

 συμβαίνει τώρα 
Ανταπόκριση: π. Δανιήλ Μπιάζης 


Όπως πληροφορούμαστε αυτήν ακριβώς τη στιγμή από τον εν Αθήναις Ανταποκριτή του Νυχθημερόν και μάλιστα από το Συνοδικό Μέγαρο, στη Μονή Πετράκη, η Κεφαλληνία απέκτησε πριν από λίγα λεπτά τον νέο Μητροπολίτη της: τον Αρχιμανδρίτη Γεράσιμο Φωκά, μέχρι σήμερα Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως αυτής, 69 ψήφοις κανονικαίς των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Χαράς ευαγγέλια, για το πολυαναμενόμενο γεγονός, στην Κεφαλονιά, καθώς επίσης τους απανταχού φίλους και γνωστούς του Εψηφισμένου Μητροπολίτου, ο οποίος χαίρει ειλικρινούς εκτιμήσεως και βαθείας αγάπης ανά την Ορθοδοξία, για το ανεξίκακο και ανεπίληπτο του χαρακτήρα του, το πηγαίο και φιλικό χιούμορ του, την άοκνη επιμονή του στην εργασία για την ωφέλεια της Εκκλησίας μας

Του ευχόμαστε να είναι γερός και δυνατός ψυχή τε και σώματι για το κλέος της τοπικής ιστορικής Εκκλησίας των γειτόνων μας Κεφαλλήνων! Άξιος!!!