e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Έτοιμοι για να τιμήσουμε τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως της Κριμαίας


Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες και κυρίως στους ενορίτες μας ότι αύριο Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015, θα τιμήσουμε εκ μεταθέσεως την μνήμη του νεοφανούς Αγίου της Κριμαίας, Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, με Αρτοκλασία και το Κόλλυβό του. 

Η Εικόνα του, δωρεά του π. Γεωργίου Κωστή, βρίσκεται ήδη κεκοσμημένη άνθεσι στο κέντρο του Ναού της Φανερωμένης μας, εδώ στο Μπανάτο, αναμένοντας το αυριανό Ιερατικό Συλλείτουργο, ώστε να προβληθεί ευχαριστιακά ενώπιόν μας η πνευματική αξία του Αγίου. 

Όπως έχουμε ήδη αναγγείλει, σε όλους θα διανεμηθεί ένα βιβλιαρίδιο για τον Άγιο Χειρουργό, από τις εκδόσεις Ποταμίτου. Το βιβλίο είναι παιδικό, αλλά ποιος είπε ότι και οι ενήλικες δεν είναι παιδιά; Με το καλό, λοιπόν, αύριο! 


ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΙΑΤΡΟΥ
Ήχος πλ. α΄. Τον συνάναρχον Λόγον.
Ιατρόν και ποιμένα, Λουκάν τιμήσωμεν, Συμφερουπόλεως ποίμνης, Αρχιερέα λαμπρόν, τον βαστάσαντα Χριστού τα θεία στίγματα, τας εξορίας, τα δεινά, εγκλεισμούς εν φυλακαίς, τας θλίψεις, και τα ονείδη, τον επ' εσχάτων φανέντα, εν τη Ρωσία νέον Άγιον.

Θα χορηγηθούν πιστοποιήσεις παρακολούθησης των δράσεων του Κέντρου Λόγου "Αληθώς"


Ανακοινώνεται στους φίλους και θιασώτες του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" ότι είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε πιστοποιήσεις παρακολούθησης των μορφωτικών συνάξεων του Κέντρου των δύο τελευταίων ακαδημαϊκών ετών, δηλαδή του 2013-14 και του 2014-15, υπογεγραμμένες από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄. 

Όσοι θεωρούν ότι έχουν παρακολουθήσει επαρκώς ή και πλήρως τις συνάξεις αυτές -εννοείται τις περισσότερες από τις μισές κάθε χρονιάς- και θέλουν να αποκτήσουν την σχετική πιστοποίηση για κάθε νόμιμη χρήση, δύνανται να εκφράσουν αυτή την επιθυμία τους είτε στον υπεύθυνο του Κέντρου, είτε στους συνεργάτες του, είτε στο e-mail: pakapodistrias@gmail.com, έως τις 30 Ιουνίου 2015

Επισημαίνεται -για την αποφυγή παρεξηγήσεων- ότι η χορήγηση προϋποθέτει την αίτηση και δεν είναι αυτονόητη! Κατά τα άλλα, ευχές για καλό καλοκαίρι και με υγεία στον επόμενο 5ο κύκλο "Αληθώς"!

Ως μέλη της ουράνιας πολιτείας καλούμαστε να γίνουμε αλιείς ανθρώπων

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Β΄ Ματθαίου 14ης Ιουνίου 2015
(Ματθ. δ΄ 18-23)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Μετά το βάπτισμά Του στον Ιορδάνη, ο Κύριος άρχισε το σωτηριώδες έργο Του. Ξεκινάει την δράση Του από την Καπερναούμ, την οικία του Πέτρου, όπου συνήθως διέμενε.

Κάποιοι μαθητές του Ιωάννη και ο Πέτρος ακολούθησαν τον Ιησού, χωρίς να έχουν κατανοήσει πλήρως την σπουδαιότητα των γεγονότων που εκτυλίσσονταν γύρω τους και την σημασία της αποστολής που θα ξεκινούσε γι’ αυτούς. Παρά την ψυχική όμως ανωριμότητά τους, ένιωσαν ότι κάτι μεγάλο συνέβαινε. Και γι’ αυτό δεν δίστασαν να αφήσουν τα δίχτυα και τα αλιευτικά πλοιάριά τους και να γίνουν αλιείς ανθρώπων, ακολουθώντας τον Ιησού. Έτσι, ελεύθερα, χωρίς εξαναγκασμούς και βία, αποφάσισαν να ακολουθήσουν το θέλημα του Θεού, να γίνουν τέκνα Θεού κατά χάριν, «ἐκλάμποντας ὡς ὁ Ἥλιος ἐν τῇ βασιλείᾳ πατρός αὐτῶν».

Πανευτυχής, λοιπόν, ο κάθε άνθρωπος, ο οποίος με την θέλησή του αποδέχεται το θείο κάλεσμα της Σωτηρίας και ζει σύμφωνα με αυτό! Όλοι εμείς, που πολιτογραφηθήκαμε, δια του Αγίου Βαπτίσματος, μέλη της Ουρανίου Πολιτείας, καλούμεθα να γίνουμε, με την σειρά μας, «αλιείς ανθρώπων». Είναι ύψιστη πράξη αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, όταν προσπαθήσουμε να τους αποσπάσουμε από την λάσπη της αμαρτίας και να τους οδηγήσουμε στην σωτηρία. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν η δική μας η ζωή είναι καθαρή και οι πράξεις μας απόλυτα αντίστοιχες με τα λόγια μας. Διαφορετικά, είμαστε υποκριτές και κάνουμε κακό, τόσο στους εαυτούς μας, όσο και στους άλλους.

Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να γίνουμε ήλιοι φωτεινοί της φιλανθρωπίας, της ηθικής και της δικαιοσύνης και ζωντανά παραδείγματα προς μίμησιν. Γένοιτο!

Ψηφιοποιούνται 300 χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης από τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης


Τριακόσια χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης που ανήκουν στις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης ψηφιοποιούνται σε συνεργασία με το Κέντρο για τη Μελέτη των Χειρογράφων της Καινής Διαθήκης του Τέξας (Center for the Study of New Testament Manuscripts - CSNTM).

Οι προετοιμασίες για την ψηφιοποίηση των χειρογράφων ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο και η φωτογράφισή τους θα ολοκληρωθεί το επόμενο καλοκαίρι. Το έργο της ψηφιοποίησης πραγματοποιείται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο υπόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Το CSNTM είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Τέξας και σκοπό την ψηφιακή φωτογράφιση των σωζόμενων χειρογράφων της Καινής Διαθήκης και την ελεύθερη διάθεσή τους στη διεθνή ερευνητική κοινότητα, τη μελέτη των χειρογράφων με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και την έκδοση σχετικών μονογραφιών αλλά και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών εργαλείων για την εξέταση και ανάλυση των χειρογράφων της Καινής Διαθήκης.

Από το 2002 που ιδρύθηκε έχει αναλάβει αρκετές αποστολές σε πολλά μέρη του κόσμου προκειμένου να φωτογραφίσει χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης. Έχει ήδη ψηφιοποιήσει, μεταξύ άλλων, χειρόγραφα της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης στην Κωνσταντινούπολη, της βιβλιοθήκης της Μονής Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο, της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, τη συλλογή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο Ανν Άρμπορ, χειρόγραφα από τα Εθνικά Αρχεία της Αλβανίας στα Τίρανα και από τη βιβλιοθήκη Chester Beatty στο Δουβλίνο.

Τα γνωστά σωζόμενα ελληνικά χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης είναι περίπου 5.800. Από αυτά 300 βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη, που θεωρείται ένα από τα πέντε μεγαλύτερα αποθετήρια τέτοιων χειρογράφων ανά τον κόσμο, μαζί με τη Βρετανική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Το CSNTM υπολογίζει ότι θα ψηφιοποιήσει στην Εθνική Βιβλιοθήκη περισσότερες από 150.000 σελίδες, σε δύο αποστολές ψηφιοποίησης, εφέτος και το επόμενο καλοκαίρι.

Η συνεργασία είναι αμοιβαία επωφελής, υποστηρίζει ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης Φίλιππος Τσιμπόγλου, διότι η ΕΒΕ, χωρίς να πληρώσει για τις υπηρεσίες του CSNTM, θα έχει ψηφιοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των χειρογράφων της συλλογής της. Εκείνο που παραχωρούν τα ιδρύματα στο CSNTM είναι το δικαίωμα ανάρτησης των ψηφιακών εικόνων στον ιστότοπό του (www.csntm.org), από όπου μπορούν να είναι ελεύθερα προσβάσιμες.