e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Πάπας Φραγκίσκος: Ίδια ημέρα προσευχής με τους Ορθόδοξους για τη φύση

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ | Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2015


Με επιστολή του σε καθολικούς υψηλόβαθμους κληρικούς, ο πάπας Φραγκίσκος έκανε γνωστή την απόφασή του να καθιερώσει ημέρα προσευχής για την φύση, η οποία θα γιορτάζεται, όπως και από τους ορθόδοξους, την 1η Σεπτεμβρίου.

Η σχετική πρόταση είχε γίνει, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από τον μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, ο οποίος είχε παρουσιάσει την εγκύκλιο του πάπα Φραγκίσκου με θέμα το περιβάλλον, αλλά και την ανάγκη προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικά πολιτών, τον περασμένο Ιούνιο στο Βατικανό.

«Ως χριστιανοί θέλουμε να συμβάλουμε στο να μπορέσει να ξεπερασθεί η οικολογική κρίση την οποία ζει η ανθρωπότητα» γράφει, μεταξύ των άλλων ο ποντίφικας και παράλληλα υπογραμμίζει: «Ο εορτασμός της ημέρας αυτής, κατά την ίδια ημερομηνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία θα αποτελέσει μια ωφέλιμη ευκαιρία για να γίνει σαφής η όλο και στενότερη κοινωνία μας με τους αδελφούς ορθοδόξους».

Παναγίες της Αθήνας (4ο μέρος)

Του ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 

Μπήκαμε ήδη στην "τελική ευθεία" για την μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Υπεραγίας Δεσποίνης Ημών Θεοτόκου και Αειπαρθενου Μαρίας, το "Πάσχα του Καλοκαιριού" κατ' άλλους. Έτσι κι εμείς εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ολοκληρώσουμε κατά το δυνατόν, το μικρό αυτό αφιέρωμα σε περίπυστες και σπάνιες εικόνες της Παναγίας, που βρίσκονται στην Αθήνα και τα προάστιά της.


1η και 2η φωτογραφία) Η εικόνα της Παναγίας Παντάνασσας των Αθηνών βρίσκεται στον ιστορικό Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Μοναστηρακίου ή Μοναστηράκι, όπως είναι ευρέως γνωστός. Είναι αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Αθηναίας Γοργοεπηκόου και παριστάνει την Παναγία μόνη, όρθια και δεόμενη προς τα δεξιά. Η πρώτη εικόνα σώζεται στον Άγιο Γεώργιο Καΐρου.

3η φωτογραφία) Η εικόνα της Παναγίας της Αθηνιωτίσσης, της επιλεγομένης Σουμελά, βρίσκεται και αυτή στον ιστορικό Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Μοναστηρακίου και είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Το 386 μ.Χ., εξαιτίας των πειρατικών επιδρομών, φανερώθηκε η Θεοτόκος σε δύο αρχοντόπουλα από την Αθήνα, τον Σωφρόνιο και τον Βαρνάβα και τους καθοδήγησε να μεταφέρουν την Αγία εικόνα στο Όρος Μελά του Πόντου, όπου εγκαθιδρύθηκε η ιστορική Μονή της Παναγίας της Σουμελιώτισσας. 


4η και 5η φωτογραφία) Αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Προυσσιώτισσας, εκ της ομώνυμης Ιεράς Μονής στον Προυσσό Καρπενησίου, βρίσκεται στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Πολυγώνου (Συνοικίας Ελευθερίου Βενιζέλου).


6η και 7η φωτογραφία) Η εικόνα της Παναγίας της Κολοκυνθούς, στον ομώνυμο ιερό Ναό στον Κολωνό, χρονολογήσεως 1853.

Ο Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν στην πόλη Nkayi του Κονγκό
Το βράδυ της 8ης Αυγούστου 2015, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων αφίχθη στην πόλη Nkayi του Κονγκό, προκειμένου να προστή της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην ομώνυμη Ενοριακή Κοινότητα. 

Την Κυριακή, 9η Αυγούστου 2015, τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στον ανεγειρόμενο Ιερό Ναό. Ακολούθως παρακάθισε σε εόρτιο γεύμα που παρέθεσε η Ενοριακή Επιτροπή προς το εκκλησίασμα και συνεργάσθηκε με τον Εφημέριο, Πρεσβ. π. Δημήτριο Otomba, σχετικά με την συνέχιση των εργασιών προς αποπεράτωση του Ναού.

29η Παναγία της Ζακύνθου


Μια τρυφερή στιγμή Βρεφοκρατούσας σε φορητή μεγαλομεγέθη εικόνα στο τέμπλο του ιδιωτικού εξωκλησίου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στην Κουκουναρία Μπανάτου.