e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Τα πάντα, ενώπιον του Σωτήρα, είναι ένα διαρκές παρόν

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Στ΄ Ματθαίου
31 Ιουλίου 2016
(Ματθ. θ΄ 1-8)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Μεγάλος πόνος και απογοήτευση είχε καταβάλει την καρδιά του παραλυτικού. Έπασχε σωματικά αλλά και ψυχικά και το βάσανό του ήταν ατελείωτο. Ο Κύριος Ιησούς είδε μέσα στην ψυχή του, διέγνωσε την απογοήτευση, ψηλάφισε την απελπισία και τον απάλλαξε από την νόσο, τονίζοντάς του ότι χρειάζεται να αποφεύγει πλέον την αμαρτία. Διότι η αμαρτία είναι υπεύθυνη για κάθε νόσο ψυχική και κατ’ επέκτασιν σωματική, και οδηγεί τον άνθρωπο στην απώλεια.

Όμως, οι καταχθόνιοι Γραμματείς και Φαρισαίοι, οι οποίοι ήταν ανίκανοι να πράξουν ή να σκεφθούν οτιδήποτε καλό, ένιωσαν φθόνο και κακία φοβερή βλέποντας τον Κύριό μας να δρα θαυματουργικά. Κλονίστηκαν βλέποντας την καθαρότητα του Σωτήρα, την αγιότητα και αναμαρτησία Του, την σοφία και την θεία δύναμή Του. Ο Κύριος κατάλαβε τις πονηρές σκέψεις τους και αυτό και μόνο τους φανέρωσε την θεϊκή του υπόσταση.

Τα πάντα, ενώπιον του Σωτήρα, είναι ένα διαρκές παρόν. Τίποτε δεν διαφεύγει από την προσοχή Του. Κατανοεί τα πάντα, ακόμα και τα πιο ανεξιχνίαστα και σκοτεινά. Εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε τον εαυτό μας. Ούτε το σώμα μας, μήτε την ψυχή μας γνωρίζουμε σε βάθος. Και όμως παριστάνουμε τους πάνσοφους και παντογνώστες!

Αντίθετα, ο άπειρος Τριαδικός Θεός γνωρίζει πρωτίστως τον Εαυτό Του και κατ’ επέκτασιν το κάθε τι που αφορά στους ανθρώπους και το σύμπαν ολόκληρο. Η παγγνωσία Του αυτή μας δημιουργεί χαρούμενες ελπίδες αλλά και μας εμπνέει μεγάλους φόβους. Χαιρόμαστε, διότι είναι πάντα καθοδηγητής και βοηθός μας, γνωρίζοντας και θεραπεύοντας τις δυσκολίες και τις ανάγκες μας. Αλλά, παράλληλα, λυπόμαστε, διότι γνωρίζει συνάμα τις αμαρτωλές σκέψεις και τα άνομα έργα μας.

Όμως, και τα δυο αυτά συναισθήματα, δηλαδή της χαράς και του φόβου, χρειάζεται να τα αξιοποιούμε επ’ ωφελεία μας, ώστε να διορθώνουμε τα λάθη μας και την προς τον Θεό και τους συνανθρώπους συμπεριφορά μας. Γένοιτο!

Επιστροφή και παράδοση κειμηλίων θα γίνει αύριο (31/7) στην Δερματούσα Τραγακίου Ζακύνθου


Την Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016 και ώρα 8 το πρωί, στη πάλαι ποτέ λειτουργούσα ως Μονή Παναγίας Δερματούσας Τραγακίου (σήμερα ενοριακού παρεκκλησίου) θα τελεσθεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί η επίσημη επιστροφή και παράδοση, στον ιστορικό τόπο, των ιερών Εικόνων και των Κειμηλίων της Παναγίας Δερματούσας από την Διοίκηση του ΟΔΑΖ (Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου), όπου φυλάσσονταν και φιλοξενούνταν μέχρι και σήμερα επί πάμπολλες δεκαετίες.