e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Η "Υακίνθη" έκοψε την Κουλούρα των Χριστουγέννων [φωτογραφίες + video]


Το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου 2016, προπαραμονή της Θείας Γέννας, το ιδιαίτερα δραστήριο κι εύρωστο Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα "Υακίνθη" έκοψε, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τη χριστουγεννιάτικη Κουλούρα. 

Η τελετή και η όλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της "Υακίνθης", στον α΄όροφο του Γυμνασίου Βανάτου. Τα παιδιά όλων των ηλικιών, από τα πρωτάκια έως και τις ίδιες τις μητέρες τους, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, πλαισιώνοντας το κόψιμο της Κουλούρας. 

Ο υπεύθυνος και δάσκαλος της προσπάθειας Νίκος Αρβανιτάκης καλωσόρισε το ευάριθμο κοινό, καλώντας τον Εφημέριο και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Ι. Μ. Ζ. π. Παναγιώτη Καποδίστρια να κάμει την κοπή. Παίρνοντας τον λόγο ο π. Παναγιώτης εκθείασε την πολυετή προσφορά του εκπαιδευτικού κ. Αρβανιτάκη στην διαμόρφωση πολιτιστικών χαρακτήρων των νεότερων γενιών Ζακυνθινών, τονίζοντας ότι η "Υακίνθη" αποτελεί μια από τις σημαντικότερες (αν όχι τη σημαντικότερη) κυψέλη Πολιτισμού, ο ίδιος δε είναι θησαυρός για την τοπική κοινωνία! 

Αξλιζει να σημειωθεί ότι μέσα στην Κουλούρα υπήρχε -κατά τη συνήθεια- το "ηύρεμα", το οποίο μάλιστα έπεσε στο κομμάτι του Χριστού, κάτι που σημειολογικά έχει τη σημασία του! 

[Φωτορεπορτάζ: Αθηνά Στραβοπόδη]

Χαρούμενες στιγμές από τον προ-χριστουγεννιάτικο εκκλησιασμό των Σχολείων του Μπανάτου


Ευχαριστιακή Σύναξη έγινε κατ' οικονομίαν σήμερα, 23 Δεκεμβρίου 2016, ούτως ώστε να εκκλησιασθούν οι μαθητές της περιοχής μας, ήτοι του Γυμνασίου Βανάτου, του Δημοτικού Σχολείου Κάμπου και του Νηπιαγωγείου Βανάτου, εν όψει της εορτής των Χριστουγέννων. Συλλειτούργησαν ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο π. Ιωάννης Ρένεσης, ενώ έψαλε ο εκ των Ιεροψαλτών της Ενορίας κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης. Πλήθος μαθητών κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, ο δε π. Παναγιώτης ομίλησε στα παιδιά για τη χρεία ανακάλυψης τρόπου και τόπου άνετης Γέννας του Θείου Βρέφους, προτείνοντας ως φάτνη τις άδολες παιδικές καρδούλες.   
[Φωτογραφίες: Σπύρος Χρ. Δρογγίτης]


Εσπερίδα στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, με θέμα "Η Παναγία της Παραμυθίας- Βλαχ Σαράι: Σκέψεις για το παρόν και το μέλλον"

Γράφει από την Κωνσταντινούπολη ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΓΟΥΡΤΣΗΣ 
Μια ιδιαίτερη εσπερίδα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου στην αίθουσα τελετών της Μεγάλης του Γένους Σχολή με θέμα "Η Παναγία της Παραμυθίας- Βλαχ Σαράι: Σκέψεις για το παρόν και το μέλλον" Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το ομώνυμο Βακούφι της Παναγίας Παραμυθίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διάσωσης Πολιτιστικής κληρονομιάς και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Σκοπός της εκδήλωσης η ανάδειξη της ιστορίας και η διάσωση και αναστήλωση της παλιάς εκκλησίας που βρίσκεται στο Φανάρι είναι ερειπωμένη και δεν χρησιμοποιείται μετά από πυρκαγιά που την κατέστρεψε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Ναμπί Αβτζή.

Στις εισηγήσεις των ομιλητών παρουσιάστηκε η ιστορία και η αρχιτεκτονική του ναού, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την επιδιωκόμενη αναστήλωσή της.

Ο ναός της Παναγίας των Παλατίων ή Παναγία Παραμυθία έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία μια και εκεί στεγάστηκε ο Πατριαρχικός Ναός το 1587 και για τρία περίπου χρόνια, μετά την εκδίωξη του Πατριαρχείου από την Παμμακάριστο. Σ’ αυτόν το ναό ανακηρύχθηκε το αυτοκέφαλο της Ρωσικής Εκκλησίας (1589). Στο παρελθόν, εκεί τελούνταν επίσης και οι στέψεις των ηγεμόνων της Μολδαβίας και τις Βλαχίας οι οποίοι ήταν για περισσσότερο από 100 χρόνια μέλη Φαναριώτικων οικογενειών. 

Στο Φανάρι, κοντά στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου, όλη η περιοχή και η εκκλησία επίσης ήταν κάποτε ιδιοκτησία των ηγεμόνων της Βλαχίας. Γύρω εκεί ήσαν χτισμένα τα παλάτια τους, τα «Σαράγια της Βλαχίας», γι΄ αυτό και η εκκλησία έγινε ευρύτερα γνωστή ως Βλαχ-Σαράϊ.

Ορθόδοξη παρουσία στο Βασίλειο των Τόνγκα


Η παρουσία της Ορθοδοξίας στα μακρινά νησιά του Ειρηνικού είναι μια πραγματικότητα. Μετά τα Νησιά Φίτζι, τώρα και στην Τόνγκα θα κτυπά αγέρωχα η καμπάνα του νεόδμητου παρεκκλησίου των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, υπό την πατρική επιστασία του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλοχίου.