e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Έκτακτη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής
Η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, προεδρευομένη υπό του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής Δημητρίου. Φωτογραφία αρχείου: Αρχιεπισκοπή Αμερικής/Δημήτριος Πανάγος.
Του Θεοδώρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος συγκαλεί εκτάκτως την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, προκειμένου να αναθεωρήσουν και καθαρίσουν τον Κατάλογο των υποψηφίων προς αρχιερατεία, σύμφωνα με την εντολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Υπενθυμίζεται ότι το Πατριαρχείο αρνήθηκε να επικυρώσει την επιλογή του πλειονοψηφήσαντος κατά τη σύνθεση του τριπροσώπου από την Επαρχιακή Σύνοδο στις 6 Ιουλίου 2017, Επισκόπου Ζήλων κ. Σεβαστιανού, λόγω της πλημμελούς σύνθεσης του Καταλόγου.
Όπως ήδη έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυξ» η εξέλιξη αυτή συνέβη πρώτη φορά στα χρονικά της Αρχιεπισκοπής και ιδιαίτερα έπειτα από την καθιέρωση της Επαρχιακής Συνόδου και των Μητροπόλεων.
Μέχρι τώρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο ουσιαστικά επικύρωνε την επιλογή της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, δηλαδή εκείνον ο οποίος συγκέντρωνε τις περισσότερες ψήφους. Στην προκειμένη περίπτωση ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός έλαβε 7 ψήφους, επί 8 ψηφισάντων, ενώ από 3 ψήφους έλαβαν ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Νίκας από την κοινότητα της Αγίας Τριάδος του Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα και ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Μακρής από την κοινότητα του Τιμίου Σταυρού του Μπρούκλιν.
Είχε υποδειχθεί από το Πατριαρχείο να υποβληθεί τριπρόσωπο στο οποίο να είναι και οι τρεις εκλέξιμοι, που σημαίνει έπειτα από τον πλειονοψηφήσαντα οι άλλοι δύο να μην αναγραφούν απλώς ως «γέμισμα».
Επειδή ο Κατάλογος είχε κληρικούς οι οποίοι δεν ενδείκνυνται για Επισκοποίηση, καθότι μερικοί από αυτούς είναι συνταξιούχοι, άλλοι πάλι είναι ασθενείς, άλλοι αδιόριστοι και άλλοι είχαν δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρονται να γίνουν Επίσκοποι κι όλα αυτά έγιναν γνωστά στον Πατριάρχη, αποφασίστηκε η ακύρωση του τριπροσώπου της Επαρχιακής Συνόδου και δόθηκε εντολή ανασύστασης και επικαιροποίησης του Καταλόγου.
Υποδείχθηκε όπως στον κατάλογο συμπεριληφθούν, βάσει του Αρθρου 14 του Συνταγματίου του 2002 και κληρικοί παντός βαθμού, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και αδιακρίτως αν κατά τη διαδικασία πλήρωσης μιας κενής θέσης σε χηρεύουσα Μητρόπολη ενδεχομένως να υπηρετούν εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι εξής Μητροπολίτες: Τορόντο κ. Σωτήριος, Μεξικού κ. Αθηναγόρας, Δαρδανελίων κ. Νικήτας και Σουηδίας κ. Κλεόπας.
Επίσης, από τον Κατάλογο θα πρέπει να εξαλειφθούν κληρικοί προχωρημένης ηλικίας, συνταξιούχοι, άρρωστοι και άλλοι τινές οι οποίοι δεν ενδείκνυνται για το μέγα λειτούργημα της αρχιεροσύνης. Υπογραμμίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είναι γνώστης προσώπων και καταστάσεων εν Αμερική.
Οταν ετοιμασθεί ο Κατάλογος θα πρέπει να σταλεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προς επικύρωση εν Συνόδω. Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος θα τον στείλει εκ νέου στα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου με συνοδευτική επιστολή του με την οποία θα ζητά τη γνώμη τους, καθότι υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν το λαϊκό στοιχείο της Εκκλησίας.
Ακολούθως θα συγκαλέσει και πάλι την Επαρχιακή Σύνοδο της Αμερικής για να καταρτίσει εκ νέου τριπρόσωπο το οποίο θα αποσταλεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να γίνει η τελική εκλογή από την Ιερά Σύνοδο προεδρευόμενη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Την Ιερά Σύνοδο του Φαναρίου αυτή την περίοδο την συγκροτούν οι εξής: Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντίνος, Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος, Σεβαστείας κ. Δημήτριος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Συνάδων κ. Διονύσιος, Σασίμων κ. Γεννάδιος, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.
Εν τω μεταξύ, η εξέλιξη αυτή της ακύρωσης της εκλογής του Επισκόπου Ζήλων κ. Σεβαστιανού από το Πατριαρχείο, έχει πυροδοτήσει και ένας είδος δυσφορίας από μερίδα κληρικών και λαϊκών οι οποίοι διάκεινται δυσμενώς προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυξ». Μερικοί μάλιστα έχουν φτάσει μέχρι του σημείου να κάνουν λόγο για Αυτονομία και αποκοπή από το Πατριαρχείο.
Παρόμοιες σκέψεις είχαν γίνει και κατά το παρελθόν, πλην όμως εν προκειμένω δεν διαθέτουν ερείσματα οιασδήποτε μορφής εκκλησιαστικής ανταρσίας. Λέγουν ακόμα πως κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα κληθεί το Πατριαρχείο να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: