e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Ειδήσεις εκ Φαναρίου της 13ης Μαΐου 2017

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἀπηύθυνε θερμόν συγχαρητήριον Μήνυμα πρός τόν ἐκλεγέντα Πρόεδρον τῆς Γαλλικῆς Δημοκρατίας Ἐξοχ. κ. Emmanuel Macron, εὐχηθείς αὐτῷ ἐπιτυχίαν εἰς τήν λίαν ὑπεύθυνον ἀποστολήν του καί ἀναφερθείς εἰς τάς μέχρι σήμερον ἀγαθάς σχέσεις μεταξύ τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί τῆς Γαλλίας.

Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, τό Σάββατον, 13ην τ.μ., διαπεραιωθείς εἰς Χαλκηδόνα, ἐτέλεσε Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τοῦ προκατόχου Αὐτοῦ ἀοιδίμου Πατριάρχου Γερμανοῦ τοῦ Ε´, ἀναπαυομένου ἐν τῷ αὐλογύρῳ τοῦ ἐκεῖσε . Καθεδρικοῦ Ναοῦ  Ἁγίας Τριάδος.

Τό ἑσπέρας τῆς ἰδίας, Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, μετέβη εἰς τήν Ἀστικήν Σχολήν Γαλατᾶ καί παρηκολούθησε τήν διοργανωθεῖσαν ὑπό τοῦ Ἐκδοτικοῦ Οἴκου «Ἱστός» ἐκδήλωσιν, ἐπί τῇ συμπληρώσει 5ετίας ἀπό τῆς ἐνάρξεως λειτουργίας του, καθ᾿ ἥν ἐγένετο παρουσίασις τῆς τουρκικῆς μεταφράσεως τοῦ συγγράμματος τοῦ Πατριάρχου ἡμῶν «Συνάντησις μέ τό Μυστήριον», καθ᾿ ἥν ὡμίλησεν ἑλληνιστί καί τουρκιστί, εὐχαριστήσας τούς ὁμιλητάς Σεβ. Μητροπολίτην Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρον καί Ἱερολ. Ἀρχιδιάκονον τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Ἰωάννην Χρυσαυγῆν, Καθηγητάς, ὡς καί ἅπαντας τούς συμβαλόντας εἰς τήν μετάφρασιν καί τήν ἔκδοσιν τοῦ ἔργου.
          Παρέστησαν Σεβ. Ἀρχιερεῖς τοῦ Θρόνου, ὁ Σεβ. Ἀρμένιος Ἀρχιεπίσκοπος κ. Aram Ateşyan, Γεν. Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, Εὐγεν. κ. Δανάη Βασιλάκη, Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος, καί πλεῖστοι παράγοντες τῆς Ὁμογενείας καί τῆς τουρκικῆς κοινωνίας τῆς Πόλεως.

* * *
Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν:

Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Σηλυβρίας κ. Μάξιμον, Ἐπόπτην τῆς Περιφερείας Ὑψωμαθείων, μετά τῶν Κληρικῶν αὐτῆς, τοῦ Ἐντιμ. κ. Γεωργίου Μπενλίσοϊ, Προέδρου τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς τοῦ ἐν τῇ ὁμωνύμῳ Κοινότητι . Ναοῦ Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης, καί τῆς Εὐγεν. κ. Μαρίας Τσιτσέκογλου, Προέδρου τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς τοῦ . Ναοῦ Θείας Ἀναλήψεως, κομίσαντας Αὐτῷ τόν εἰθισμένον ἄρτον, ἐπί ταῖς ἐγγιζούσαις πανηγύρεσι τῶν ὡς ἄνω Ἱ. Ναῶν.
Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Καρθαγένης κ. Μελέτιον, ἐκ τοῦ Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας.
Τούς Σεβ. Μητροπολίτας Πέτρας καί Χερρονήσου κ. Γεράσιμον.
Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Σιεμιατίτσε κ. Γεώργιον, ἐκ τῆς Ἐκκλησίας Πολωνίας.
Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Χριστουπόλεως κ. Μακάριον, Κοσμήτορα τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τῆς Ἐκκλησίας Ἐσθονίας.
Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Ἐρυθρῶν κ. Κύριλλον, ἐκ Σμύρνης.
Τόν Ἐντιμολ. κ. Ἀριστείδην Πανώτην, Ἄρχοντα Μ. Ἱερομνήμονα τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Ἡροῦς, ἐξ Ἀθηνῶν.
Τόν Ἐντιμολ. κ. Ἐπαμεινώνδαν Πανταζόπουλον, Ἄρχοντα Ἀσηκρήτην, ἐξ Ἑλβετίας.
Τόν Ἐντιμ. κ. Γεώργιον Γαϊτάνην, Πρόξενον τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, ἐπί τοῖς διαγενομένοις ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ, μετά τῆς συζύγου του Εὐγεν. κ. Αἰκατερίνης.
Ἐπί τῷ αὐτῷ σκοπῷ, τάς Εὐγεν. κυρίας Ἑλένην Βγενοπούλου, ἐντεῦθεν, καί Εἰρήνην Πετροπέλλη - Φραγκουδάκη, ἐξ Ἀθηνῶν.
Τόν Ἐντιμ. κ. Ἀθανάσιον Μαρτίνον, Ἐπιχειρηματίαν, μετά τῆς συζύγου του Εὐγεν. κ. Μαρίνης, ἐξ Αθηνῶν.

40 φωτοστιγμές χαρμονής από την Χειροτονία σε Πρεσβύτερο του π. Ελευθερίου Χρυσοχόου

Ο υπεύθυνος Γραφείου της Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν Αθήναις κ. Ελευθέριος Χρυσοχόος του Νικήτα χειροτήθηκε Διάκονος -ως γνωστόν- στις 8  Μαΐου 2017, στην Βασιλική του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στην Έφεσο από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε σήμερα, Σάββατο (13/5), στον Ναό της Φανερωμένης Βουλιαγμένης, από τον Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο, ο οποίος εντέλει του απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου. Παρέστησαν συμπροεσευχόμενοι Αρχιερείς και Ιερείς, μεταξύ των οποίων πρώτος ο πολιός Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης. Ο νέος ιερέας του Οικουμενικού Θρόνου θα συνεχίσει να εργάζεται στο εν Αθήναις Πατριαρχικό Γραφείο και θα ιερατεύει στο Μετόχιο της Μονής της Πάτμου, στην Πεντέλη! Άξιος!!! 
Άνθρωποι διψασμένοι για το θείο μήνυμα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής της Σαμαρείτιδος 
 14 Μαΐου 2017
(Ιωαν. δ΄ 5- 42)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Μεσημεριανή ώρα επέλεξε η Σαμαρείτιδα να μεταβεί στο πηγάδι του Ιακώβ για νερό. Κι αυτό το έκανε επειδή την ώρα εκείνη οι δρόμοι δεν ήταν πολυσύχναστοι και η ίδια ήθελε να αποφύγει τα ειρωνικά και επικριτικά σχόλια των άλλων γυναικών για την άτακτη ζωή της.

Όμως ο Παντογνώστης Ιησούς αυτό το γνωρίζει και γι’ αυτό επιλέγει τη συγκεκριμένη ώρα και αυτόν τον τόπο για να την συναντήσει. Αρχικά της ζήτησε νερό, για να δείξει ότι, σε αντίθεση με τους συμπολίτες της, Αυτός δεν την περιφρονούσε, αλλά αντίθετα της έδινε αξία και την περιέβαλε με τιμή και σεβασμό.

Η Σαμαρείτιδα απόρησε πώς ο Ιησούς, ένας Ιουδαίος, ζήτησε κάτι από μια γυναίκα, η οποία ανήκε σε έθνος εχθρικό προς το έθνος του Κυρίου. Τότε ο Ιησούς της μιλά για κάποιο άλλο νερό πνευματικό και αιώνιο, το οποίο όποιος το πιει ποτέ δεν θα διψάσει, ενώ το φυσικό νερό, παρά την αδιαμφισβήτητη και μεγάλη αξία του για τη συντήρηση της γήινης ζωής, προσωρινά καλύπτει την ανθρώπινη ανάγκη και μετά ο άνθρωπος ξαναδιψά.

Η Σαμαρείτιδα αδυνατεί να κατανοήσει τα υψηλά αυτά πνευματικά νοήματα. Όταν όμως ο Ιησούς της αποκαλύπτει λεπτομέρειες της δικής του ζωής, πείθεται ότι ο άνθρωπος που έχει απέναντί της δεν είναι τυχαίος. Τότε τρέχει να διαδώσει στους συμπολίτες της το μήνυμα της θεώσεως, έχοντας καταστεί και η ίδια κοινωνός του σωτήριου πνευματικού ύδατος. Ξεχνά τις γήινες μέριμνες και το γήινο ύδωρ και επιδίωξε τα ουράνιο και παντοτινό.

Αυτή η κατάσταση και η πνευματική μεταβολή επαναλαμβάνεται από τότε επί αιώνες και θα επαναλαμβάνεται έως της συντέλειας των αιώνων. Άνθρωποι διψασμένοι για το θείο μήνυμα και τις μεγάλες αλήθειες του Ευαγγελίου υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντοτε. Διψούν να μάθουν την αλήθεια για τον Θεό, την Ουράνια Βασιλεία και τον εαυτό τους. Γι’ αυτό ο Παντοδύναμος φιλόστοργος Θεός και Δημιουργός των ανθρώπων έστειλε τον μονογενή υιό Του και Σωτήρα του Κόσμου, για να διδάξει στους ανθρώπους ότι δεν τελειώνουν όλα με τον επίγειο σωματικό θάνατο. Αλλά, αντίθετα, η ανθρώπινη ψυχή θα ζει μια αιώνια και μακαρία ζωή στην Βασιλεία του Θεού, καθιστώντας έτσι τον άνθρωπο κατά χάριν Θεό, πρίγκιπα του ουρανού και συγκληρονόμο.

Προϋπόθεση βέβαια η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, η απαλλαγή από τον ρύπο κάθε πάθους και αμαρτίας, καθώς και η διαρκής προσευχή, η οποία πρέπει να γίνεται παντού και πάντοτε, εντός κι εκτός ναού, διότι ο Θεός είναι πνεύμα και όχι υλική ύπαρξη. Παράλληλα, κάθε αληθινός χριστιανός οφείλει να μετέχει της μυστηριακής ζωής της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να γίνεται Απόστολος και Κήρυκας των θείων διδασκαλιών προς τους συνανθρώπους του, όπως έγινε η Σαμαρείτιδα, καθώς και άλλοι Άγιοι και δίκαιοι της Εκκλησίας μας. Γένοιτο!